Clujenii care locuiesc în cartierul Borhanci unul dintre cele mai noi cartiere ale orașului vor și ei să beneficieze de condiții decente de locuire și cer Primăriei să construiască și aici creșe, grădinițe sau măcar parcuri. Borhanci este exemplul perfect al unui urbanism haotic, dezvoltat cu girul Primăriei, care acum trebuie să găsească soluții și pentru acești clujeni care au aceleași drepturi ca și cei din cartierele vechi.
”Cartierul Borhanci s-a dezvoltat haotic, fără a asigura calitatea vieții în materie de urbanism. În prezent în cartierul Borhanci nu există școală, grădiniță sau creșă în regim public. Nu există un parc în care locuitorii să poată ieși în timpul liber. Există foarte multe străzi prost dimensionate unde trotuarele sunt înguste sau lipsesc. Există terenuri proprietate privată necorespunzător întreținute unde locuitorii din lipsă de alternative se plimbă atât cu animalele de companiei cât și cu copiii. Toate proiectele de bugetare participativă au fost neeligibile din cauza lipsei terenului proprietate publică în zonă. Primăria primește cotă parte la fiecare PUZ, dar în condițiile în care acestea organizează fiecare câte o parcelă mică, terenul nu poate fi folosit pentru a crea spații publice. Considerăm necesar un plan urbanistic de cartier astfel încât terenul cedat să poată fi valorificat de către primărie pentru rezolvarea imediată a acestor probleme generale”, menționează inițiatorii petiției.
Inițiatorii petiției solicită Primăriei să să își asume responsabilitatea dezvoltării acestor facilități în zonă printr-un plan de organizare a zonei și un proiect de execuție. Primăria Cluj-Napoca deja a început în alte zone ale orașului să condiționeze aprobarea proiectelor imobiliare de construcția unei creșe, a unei grădinițe sau a unui parc cu acces general. Din păcate Primăria nu a făcut aceste solicitări și celor care au ridicat în timp record cartierul Borhanci. Astfel că aici dezvoltatorii imobiliari au fost preocupați doar de profit și au căutat să își maximizeze cât mai mult investiția.
Având în vedere că există suficient teren pe care nu s-a construit încă și mai multe PUZ-uri se află în etapă de elaborare sau încă nu au fost aprobate cerem Primăriei Cluj-Napoca :
– să intervină și să facă toate demersurile necesare pentru identificare unei zone dimensionată corespunzător pentru dezvoltarea spațiilor publice pentru viață în cartier luând în calcul planul de dezvoltare al zonei pentru următorii 20 de ani;
– dacă este necesar să facă achiziții sau să organizeze schimburi de teren între proprietarii beneficiari din PUZ-uri (și alți proprietari din zonă) astfel încât să intre în posesia terenului necesar;
– să își asume responsabilitatea dezvoltării acestor facilități în zonă printr-un plan de organizare a zonei și un proiect de execuție;
– adăugarea în documentațiile PUZ-urilor, pe lângă restricția de emitere a autorizațiilor de construcție până la finalizarea lucrărilor de infrastructură rutieră din zonă și a restricției de emitere a autorizațiilor de construcție până la aprobarea unui proiect care să asigure înființarea instituțiilor publice de învățământ și parcuri în cartier, proporțional cu numărul locuitorilor din zonă și dimensiunea cartierului.
Părinții care au copii la grădiniță sau școală reclamă faptul că cele mai apropiate structuri educaționale sunt foarte aglomerate din cauză cu sunt luate cu asalt de cei care nu au astfel de facilități în cartierul lor. Mai mult, toate aceste deplasări spre școală, grădiniță, parcuri sau locuri de joacă generează un trafic abundent.
”Cluj-Napoca este la ora actuală oraș fruntaș în ceea ce privește proastă calitate a aerului cât și lipsa acută a spațiilor verzi atât de necesare vieții. Lipsa structurilor educaționale în cartierul Borhanci afectează grav locuitorii acestui cartier și este generatoare de trafic abundent pentru asigurarea acestor nevoi de bază. În cartierele învecinate, cât și în centrul orașului, structurile educaționale sunt aglomerate în mare măsură de către locuitorii din cartiere precum Borhanci.
Spre exemplu școala Constantin Brâncuși e foarte aglomerată și clasele sunt supradimensionate afectând calitatea actului educațional. Acesta este motivul pentru care vă cerem să ne oprim din dezvoltarea haotică acum cât încă mai există spații libere ce pot fi amenajate ca spații publice”, subliniază inițiatorii petiției.
În 2018 primarul Emil Boc a anunțat că va siste emiterea autorizațiilor de construire pentru Borhanci până ce nu se va rezolva sensul giratoriu și lărgirea străzilor Borhanci și Constantin Bârncuși, Acest proiect nu a fost încă demarat deoarece durează mult recepționarea unei bucăți de teren de la USAMV necesară pentru a realiza proiectul. În tot acest timp locuitorii din Borhanci nu au niciun fel de facilități în cartierul lor pe care îl pot folosi doar ca și dormitor.