Vocea ta

Clujenii de pe Moților acuză Primăria de abuz: Vor să ne dărâme locuințele pentru a face loc dezvoltatorilor imobiliari

Clujenii care locuiesc pe strada Moților trăiesc într-o continuă teroare de când a început Primăria să modernizeze zona. Mai întâi au fost în pericol să rămână fără case deoarece municipalitatea avea nevoie de teren pentru a lărgi strada. Ulterior, multe dintre aceste locuințe au fost salvate, dar acum se află din nou pe lista de demolări pentru a face loc metroului și a stației de metrou ce se va afla în zona centrală.

Unul dintre clujenii aflați în situația de a-și pierde casa, și care locuiește pe strada Moților numărul 64, susține că Primăria comite un abuz deoarece nu are nevoie de atât de mult teren care să justifice demolarea tuturor construcțiilor doar pentru o stație de metrou. un exemplu este faptul că în proiect este menționată necesitatea exproprierii a 311 mp de teren, însă Primăria a considerat că nu se poate realiza doar o demolare parțială, astfel că expropriază întreaga suprafață de 576 de mp.

„Locuiesc pe strada Moților numărul 64, unde urmează să se construiască o stație de metrou. Intrarea se face pe la Moților 63 unde se demolează toate clădirile. În studiul de fezabilitate este propusă o expropriere de 290 de mp. În hârtiile de la Ministerul Transportului a fost stabilită o despăgubire mult sub prețul pietei. Practic toată curtea este demolată pentru o gură de metrou. Am fost în audiență în luna mai la Primărie și am solicitat explicații vizavi de necesitatea expropierii a 576 de mp. În urma acestei discuții nu am aflat nimic concret. Practic ei susțin că trebuie să dea jos toate clădirile pentru că sunt lipte una de alta. În acest fel, pentru o gură de metrou vor fi afectate 11 familii”, susține clujeanul.

Situația este similară și pe Moților 62, acolo unde urmează să fie expropriați aproximativ 500 de mp de locuințe și curți.

„Vecina a cerut să mute gura de metrou, căci demolează și la numărul 62 peste 500 de mp. Se fac exproprieri masive. O stație de metrou nu poate să fie mai mare de 8mp pe 10 mp și se expropiază 576 de mp. De asemenea, distanța dintre clăriri este de vreo 50 m lățime, ar avea loc să pună gura de metrou fără demolare. Potrivit proiectului, stația ar urma să se facă pe aliniamentul șoselei. Având o lățime de 22 m, ar afecta doar un metru din primele clădiri, cele care sunt la stradă. Practic ar fi afectate doar 2 apartamente, nu toată curtea”, mai susține clujeanul.

Sunt și alte locuințe aflate pe coridorul de expropriere în vederea construcției metroului care urmează să fie demolate. Tot pe Calea Moților pentru 60 de mp urmează să fie demolate cinci locuințe. Iar o clujeancă se află pentru a doua oară în postura de a-și pierde casa după ce abia a convins autoritățile că nu e nevoie să o demoleze în cazul exproprierilor pentru lărgirea străzii.  Practic, chiar dacă nu ar avea nevoie de toată curtea, Primăria a decia că demolarea trebuie făcută la pachet.

Citește și:

O clujeancă e pentru a doua oară în pericol să își piardă casa: va fi expropriată pentru metrou

Clujeanul care ne-a contactat consideră că Primăria are un interes să elibereze acele terenuri de toate construcțiile pentru ca mai apoi să poată ajunge în mâinile dezvoltatorilor imobiliari. 3000 mp de teren în centrul orașului sunt extrem de atractivi.

„E foarte interesant și curios cum pentru această lucrare e nevoie să demolezi o curte de 100 m lungime și 576 de mp de locuințe. Pe culoarul de expropiere au fost trasați inițial  290 de mp, ulterior au mărit la 311 mp ca să prindă și clădirea mea. Explicația e că, fiind un singur CF și nu se pot demola decât toate clădirile. Această situație se poate rezolva în acte, nu e nevoie să se modifice coridoarele de exproprieri. Asistăm la o serie de abuzuri și de ilegalități. Se pregătește terenul pentru dezvoltatori. După ce se acoperă stația de metrou, perimetrul curții este aproape 3000 mp central. E foarte tentant”, susține clujeanul.

De fapt cea mai mare nemulțumire, dincolo de faptul că își pierd locuințele, este valoarea mult prea mică a despăgubirilor. Practic, aceștia vor primi aproximativ 900 de euro/mp, în condițiile în care în acea zonă locuințele de vând cu 4500 de euro/mp.

„De asemenea, nu vor expropria tot terenul, au lăsat câțiva metri pentru fiecare vecin cu care nu avem ce face, dar pentru care nu vom fi despăgubiți. Aceasta contravine legii exproprierii. Cum să exproprieze o clădire, dar terenul aferent nu. Dacă ar da o despăgubire justă nu am avea nicio problemă”, a mai declarat clujeanul.

Citește și:

Lista terenurilor expropriate pentru construcția metroului. CINE primește cei mai mulți BANI?