Din oras

O clujeancă e pentru a doua oară în pericol să își piardă casa: va fi expropriată pentru metrou

O femeie care locuiește pe strada Moților este pentru a doua oară când este în pericol să își piardă casă pentru a face loc unor proiecte de infrastructură.

Inițial locuința ei a fost inclusă în coridorul de expropriere pentru modernizarea străzii Calea Moților. Din fericire a reușit atunci să convingă administrația locală că demolarea locuinței ei nu este necesară.

Vă aduc în atenție introducerea în coridorul de expropriere a metroului Cluj a unei fâșii cu lungime variabilă, de până la 2 metri din imobilul aflat în proprietatea mea. Limita aferentă investiției Metrou Cluj se află la 11 metri de cea mai apropiată parte a imobilului meu. Înțeleg că pentru realizarea onbiectivelor de utilitate publicăse poate apela la măsura expropierii. Acum 3 ani am fost într-o situație similară cu aceasta, atunci urmând să fiu expropiată pentru realizarea obiectivului modernizare Calea Moților. La acel moment, analizând documetația am constatat că realizarea acelui obiectiv nu depindea efectiv de expropierea imobilului meu. Am reușit să vă aduc în atenție acest aspect și să evităm irosirea fondurilor pentru o expropriere care nu era necesară.

Acum femeia se află în aceeași situație, de data aceasta casa ei ar sta în calea realizării metroului. În mod paradoxal, și acum ar putea să fie vorba de o eroare strecurată în documentații, iar locuința femeii să nu stea de fapt în calea metroului.

Din păcate acum mă aflu din nou în fața dumneavoastră pentru a vă arăta același lucru. Din nou documetația proiectului Metrou Cluj reiese că nu prezintă nicio nevoie pentru expropierea imobilului. În SEAP am găsit documentația, analizând-o cu infgineri și un arhitect. Documentația nu este actualizată cu clădirile deja demolate pentru modernizarea străzii Calea Mănăștur. În planșa sunt marcate lucrările de construcție supraterană și subterană, în zona imobilului de pe Moților 118 nu figurează niciun obiect de construcție suprateran sau subteran, nici accesul propus sau piațetă. Totuși, suprafața marcată ca zonă alocată antreprenorului se suprapune peste construcții existente la numărul 118, pe o fâșie de maxim 2 metri lățime și impune expropieri pentru case și terenuri, demolări de construcții, poluarea mediului și distrugerea căminelor unor familii. Această activitate de organizare de șantier se poate reconfigura cu ușurință spre nord, pe terenurile libere de sarcini, deja expropriate. Pentru organizarea de șantier ocuparea este temporară, astfel că nu poate constitui un temei legal pentru expropriere de utilitate publică, având în vedere că există alternativă.

Primarul Emil Boc a asigurat-o pe proprietara locuinței că va verifica personal dacă există vreo posibilitate ca imobilul situat pe Moților 118 să fie salvat.

Problema este una extrem de serioasă. De fiecare dată Primăria a fost în găsirea celor mai bune soluții de a servi interesul public și privat. Am găsit atunci o soluție. Știu și acest subiect, în măsura în care lucrurile pot fi rezolvate pentru interesul public și situația dumneavoastră să se păstreze o vom face. La ora actuală nimeni nu poate spune exact ca acest imobil este necesar sau nu este necesar. Dacă în aplicarea proiectului consructorul ne va spune că este posibil să nu îl demolăm, nici noi nu avem interes să cheltuim bani publici. Este încă posibil ca imobilul dumneavoastră să fie salvat, dar nu la acest moment. Putem să discutăm la momentul execuției, dacă nu va fi necesară expropierea. Mă voi uita personal, și dacă vă putem sprijini o să o fac cu mare plăcere.