Politica

Clujenii Cristi Danileț și Peter Eckstein, votați de un număr prea mic de parlamentari pentru a fi judecători în CCR

Plenul Senatului a numit-o marţi, prin vot secret cu buletine, pe Iulia Scântei ca judecător la Curtea Constituţională a României. Iulia Scântei o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie în luna iunie.

  • În favoarea Iuliei Scântei au fost exprimate 76 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”. Iulia Scântei este numită pentru un mandat de 9 ani, care va începe pe 11 iunie.

De asemenea, Camera Deputaţilor l-a ales, marţi, pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

  • Licu, propus de PSD pentru această funcţie, a obţinut 208 voturi „pentru” şi 93 „împotrivă”. Acesta va ocupa funcţia de judecător al CCR pentru un mandat de 9 ani, pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat expiră în luna iunie.

Votul a fost secret cu buletine, motiv pentru care Peter Eckstein și Cristi Danileț au obținut prea puține voturi pentru a fi numiți în CCR.

Comisia juridică a acordat săptămâna trecută, în urma audierii, aviz favorabil pentru Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, propusă de PNL, Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR – propus de USR şi Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD – propus de AUR.

  • Candidaţii împotriva Iuliei Scântei au obținut: clujeanul Peter Eckstein-Kovacs – 22 de voturi „pentru” şi 88 de voturi „împotrivă”, iar Radu Ghidău – 12 voturi „pentru” şi 98 de voturi „împotrivă”.

De asemenea, cei care candidau împotriva lui Bogdan Licu sunt următorii: clujeanul Cristian Danileţ, propus de USR, a obţinut 59 voturi „pentru” şi 242 „contra”, în timp ce candidatul propus de AUR, Ioan Sabău-Pop, a întrunit 34 voturi „pentru” şi 267 „contra”.

Clujenii Peter Eckstein-Kovacs și Cristi Danileț au fost ambii propuși de USR pentru funcția de judecător CCR.

Numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului magistratului predecesor. Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

USR vrea să atace la Curtea Constituțională hotărârea privind desemnarea lui Bogdan Licu în funcţia de judecător la CCR

Parlamentarii USR vor ataca la Curtea Constituţională hotărârea privind desemnarea actualului procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător constituţional, imediat după ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, a anunţat, marţi, deputatul Stelian Ion, informează Agerpres.

„Astăzi, Camera Deputaţilor a ridicat la nivel de valoare constituţională impostura şi furtul intelectual. Am avut de ales în Camera Deputaţilor între mai mulţi candidaţi un candidat pentru CCR cu o pregătire profesională impecabilă, cu studii făcute temeinic, cu lucrări ştiinţifice publicate, cu activitate de cadru didactic şi activitate în magistratură cu o activitate civică importantă. (…) Vorbesc despre judecătorul Cristi Danileţ, propus de USR”, a declarat Stelian Ion la Parlament, după şedinţa de plen.

El a susţinut că Bogdan Licu – propunerea PSD – are ‘pregătire precară’ din timpul liceului, note foarte slabe şi la Bacalaureat.

„De asemenea, a urmat nişte cursuri la o facultate obscură, de Drept, la ‘Spiru Haret’, a avut note foarte mici la licenţă. Semnalele pe care le trag, astăzi, Camera Deputaţilor şi Parlamentul României este acela că, dacă ai o pregătire precară, o pregătire care poate fi contestată (…), poţi avea toate şansele, dacă eşti susţinut politic, să fii numit la CCR în funcţia de judecător. Este o palmă peste obrazul celor care şi-au făcut studiile la timp, este o palmă peste obrazul magistraţilor care au facultatea la zi, care nu au plagiat”, a adăugat Stelian Ion.

Deputatul USR a afirmat că „Bogdan Licu a plagiat tocmai din lucrarea judecătorului Cristi Danileţ, pe care l-a avut drept contracandidat”.

„Este foarte trist, vom ataca la Curtea Constituţională această numire. Am observat şi din dosarul de candidatură, nu s-a depus de către candidatul Bogdan Licu actul de studii, nu s-a depus acea diplomă de licenţă contestată, pe care am văzut-o prin presă, din care am aflat notele foarte mici obţinute la sfârşitul facultăţii. De asemenea, nu s-au depus alte acte relevante. Vom ataca şi sub aspect procedural, este foarte greşit modul în care s-a desfăşurat activitatea de audiere la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, unde în final s-a dat un vot pentru toţi candidaţii odată, lipsindu-ne de posibilitatea de a avea un aviz negativ”, a mai susţinut Stelian Ion.