Din oras

Clujenii construiesc pentru oamenii de la Pata Rat

Zeci de clujeni si oameni ce locuiesc in Pata Rat au lucrat, in ultimele doua saptamani, impreuna, pentru a imbunatati, atat cat se poate, comunitatea in care cei din urma locuiesc. Este vorba despre actiunile “Marea Construiala”, care au adunat, de fiecare data, peste 30 de oameni muncitori.

Dintre ei, aproape o treime au fost oameni care locuiesc in Pata Rat. Impreuna, muncitorii au construit mobilier urban pentru un centru comunitar in zona. Scopul este sa pregateasca incluziunea sociala a comunitatilor din Pata Rat, cel mai vulnerabil grup al municipiului Cluj-Napoca si unul dintre grupurile vulnerabile ale Zonei Metropolitane Cluj.

“Asa cum si scafandrii au un palier de decompresie, unde se opresc pret de cateva minute inainte de a reveni la suprafata, noi vrem sa contruim un centru de decompresie sociala pentru acesti oameni. E locul unde clujenii se intalnesc cu pataratenii, unde se vad, gandesc si lucreaza impreuna. Noi credem ca pentru desegregatie e la fel de necesar sa lucram si cu oamenii din Cluj”, spune Szakats Istvan, unul dintre reprezentantii Pata Cluj, adica proiectul “Interventii sociale pentru desegregarea si incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile in Zona Metropolitana Cluj, inclusiv a romilor”.

La prima actiune organizata de “Pata Cluj” s-au prezentant aproximativ 15 oameni care locuiesc in comunitatile defavorizate, iar numarul voluntarilor a fost de 20. Intr-o zi plina de munca, impreuna, acestia au construit mese, scaune, canapele , “pentru a face mai locuibil centrul comunitar provizoriu”, dupa cum spune Szakats.

“Visul cel mai mare al acestor oameni e sa plece din Pata Rat. Dar aceasta schimbare nu se poate face pocnind din degete si nici de pe o zi pe alta. Stilul lor de viata, cel din comunitate, e mult diferit de cel al clujenilor. Practic, foarte multi dintre ei traiesc acolo in regim de supravietuire, cu cicluri de planificare extrem de scurte, de multe ori de pe o zi pe alta. Atunci cand se muta la oras, ei trebuie sa stie sa raspunda ciclurilor de planificare mai lungi ale orasului. Sunt diferente culturale, iar tocmai pentru a le face traductibile, construim acest centru.”, explica Szakats Istvan.

Proiectul “Pata Cluj”este sustinut din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 in cadrul Programului „Combaterea Saraciei in Romania”, in valoare de peste doua millioane de euro. Proiectul presupune intrarea in legalitate, prin eliberarea de acte de identitate, facilitarea accesului la locuri de munca, educatie pentru copii si asigurarea unor locuinte decente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *