Din oras

Clujenii cer trotuar pe Detunata. Strada este una rezidențială doar cu numele. Șoferii o folosesc ca și rută alternativă

Clujenii din Gheorgheni care locuiesc pe Aleea Detunata, zonă considerată rezidențială, se plâng că traficul în zonă este mai intens decât ar fi normal și că în această situație e nevoie de un trotuar pentru siguranța pietonilor.

„Vă rog să măsurați traficul de pe Aleea Detunata, declarată zonă cu trafic redus. La ora 8 când merg copiii la școală ( folosind aleea ) trec 2 mașini pe minut. Aplicațiile direcționează șoferii pe aici, chiar dacă ei doar tranzitează zona. Cum se duc la serviciu probabil se grăbesc și nu prea respectă indicatorul cu max 20 km/h. După ce vă edificați referitor la acest aspect vă rog să luați în considerare construirea unui trotuar și eventual a unei piste de biciclete. Cel mai frumos ar fi amenajarea lor la o oarecare distanță de alee, acolo unde s-a creat în mod natural o cărare noroioasă”, sesizează un clujean.

Clujenii susțin cp în acest moment pietonii folosesc o cărare noroioasă care poate fi transformată în trotuar sau pistă pentru biciclete.

„Vă rog să luați în considerare amenajarea unui trotuar și eventual a unei pistă de biciclete pe Aleea Detunata, acum este o cărare noroioasă printre copaci. Cel mai frumos ar fi amenajarea fix pe traseul cărării, la o oarecare distanță de calea auto”, menționează un alt clujean.

Primăria le transmite faptul că Detunata este zona rezidențială, unde pietonii au prioritate și unde mașinile pot circula cu maxim 20 de kilometri la ora. Doar că realitatea din teren diferă cu mult față de ceea ce e scris frumos pe hârtie.

„Detunata este instituit caracterul de zona rezidențială, fapt confirmat de indicatorul rutier „Zona rezidențială”, amplasat pe teren. Zona rezidențială este perimetrul dintr-o localitate unde se aplică reguli speciale de circulație, având intrările și iesirile semnalizate în conformitate cu prevederile legale. Acest lucru, conform legislației circulației, respectiv Hotărârii Guvernului nr. 1391 din 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare al O.U.G. nr. 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicată și actualizată, presupune următoarele: pietonii pot folosi toată lățimea părții carosabile, iar jocul copiilor este permis. De asemenea, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză de cel mult 20 km/h, să nu staționeze sau să parcheze vehiculul înafara spațiilor anume destinate și semnalizate ca atare, să nu stânjenească sau să împiedice circulația pietonilor chiar dacă, în acest scop, trebuie să oprească. Zona menționată cuprinde străzi rezidențiale cu volum redus de trafic, străzi care funcționează de facto ca spații comune, în care copiii se joacă și oamenii se plimbă, împărțind spațiul cu ceilalți participanți la trafic. Totodată, este dovedită eficiența acestor măsuri de compensare a riscului, având un efect pozitiv asupra siguranței rutiere, volumului traficului, vitalității economice și coeziunii comunității”. este răspunsul Primăriei.