Din oras

Clujenii care revolutioneaza recuperarea medicala cauta investitori in Marea Britanie

Scris de 1,031

In 2011, o echipa de studenti clujeni deschideau ziarele cu reusita lor nemaipomenita la un concurs Microsoft, Imagine Cup. Au mesterit un sistem care imbunatateste mult recuperarea medicala, MIRA, si s-au situat intre primele 6 echipe la nivel mondial. De atunci, proiectul a devenit afacere si evolueaza in centre si spitale in Romania si Anglia, coordonat de aceiasi tineri temerari.

MIRA este prescurtarea de la Medical Interactive Recovery Assistant si este un program de calculator menit sa ofere o modalitatea mai usoara si mai placuta de kinetoterapie pacientilor care au nevoie de recuperare fizica. Mai precis, exercitiile de recuperare obisnuite sunt transformate in jocuri video, care folosesc senzori exteriori pentru a urmari si a evalua miscarile pacientilor.

Echipa care a nascocit sistemul se numea Simplex si era compusa din Alina Calin, Andrei Cantea, Cosmin Mihaiu si Andrei Dascalu, studenti, in 2011, la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB). Jocurile in cauza sunt motivationale si concepute pentru a se adapta la diferite patologii.

“Practic, ideea si proiectul s-au nascut pentru concursul Imagine Cup din 2011, la care ne-am calificat in finala de la New York si am ajuns intre primele sase echipe. Am avut ca tema rezolvarea unei probleme a lumii si cred ca impactul proiectului a fost atat de mare pentru ca am ales sanatatea si de aici recuperarea medicala, o problema care afecteaza mult omenirea”, a declarat Andrei Dascalu pentru Ziar de Cluj.

“In plus, folosim o tehnica noua, Microsoft Kinect care ajuta la monitorizarea de la distanta a miscarilor pacientului, fara sa fie nevoie sa atinga corpul”,a  adaugat tanarul.

Urmatoarea etapa in evolutia MIRA a avut loc in octombrie 2012, cand a fost selectat sa participe la Healthbox Europe, primul accelerator pentru start-upuri medicale. Au participat nu mai putin de 140 de echipe si au fost selectate 6. Echipa a primit un premiu de 50.000 de euro si a fost sprijinita si instruita de lideri din industrie.

“Atunci am infiintat o companie care sustine proiectul. Ni s-au oferit training-uri in domeniul de business, am reusit sa luam legatura cu specialisti si spitale din Marea Britanie. E destul de complicat sa pornesti testari in spitalele de acolo, e nevoie de formalitati si autorizatii, asa ca lucram cu clinici private, ca sa avem esantioane mai mici”, a precizat Dascalu.

La inceputul acestui an, la Londra, echipa clujeana a prezentat proiectul MIRA in incinta East Wintergarden din Canary Warf, la Healthbox Innovation Day, si a fost declarata de catre publicul din sala (format din peste 250 de lideri in domeniul medical si investitori) ca fiind “compania cu cea mai inovativa solutie la o provocare a industriei medicale”.

“Ideea in sine s-a nascut in Romania, insa nu ar fi avut nicio sansa de materializare fara acest concurs si oportunitatile care au urmat. La noi erau fonduri putine si nu avea cine sa valideze proiectul. E o chestiune de cercetare care nu si-a gasit inca in Romania adepti”, a remarcat lectorul Dan Mircea Suciu, coordonatorul echipei de la inceputuri.

Compania clujenilor are acum activitate si la Londra, pe partea de business, si la Cluj, unde desfasoara partea de dezvoltare si cercetare.

“Acum urmeaza sa cautam investitori ca sa ne putem duce planul la indeplinire. Cautam doar in Marea Britanie, acolo sunt oportunitati mai mari”, a dezvaluit Dascalu.

Suma de care tinerii clujeni ar avea nevoie este cateva sute de mii de lire, insa si miza e pe masura.

“Am putea reduce costurile de recuperare medicala, monitorizarea este mult mai detaliata si confortabila pentru pacient si, in definitiv, recuperarea ar putea atinge grade mult mai ridicate”, a rezumat clujeanul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 14 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 15 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 15 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 17 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 17 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 18 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 19 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 19 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 19 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE