Uncategorized

Clujenii care fac de rusine Clujul

In ultimii ani, mai marii orasului nu au ratat nicio ocazie, niciun discurs, sa vorbeasca despre “Clujul de 5 stele”, “Clujul european” si candidatura la Capitala Culturala Europeana. Clujul este capitala Ardealului, “al doilea cel mai important oras din tara”, orasul cu care multi se mandresc. In acelasi timp, este orasul in care monumentele se vandalizeaza, muzeele se viziteaza doar cand e gratis, cersetorii te abordeaza la fiecare pas in centrul istoric plin de second-hand-uri si shaormerii, masinile tari se parcheaza pe trecerea de pietoni sau direct pe trotuar, iar in urma evenimentelor publice raman mormane de gunoi.


Parcarea pe trotuare si pe trecerile de pietoni sunt un „must have” pentru cocalarii clujeni.

In aceste conditii, se justifica titulatura de oras european de cinci stele? Cat de mult sufera imaginea Clujului din cauza acestor clujeni? Sociologul Ioan Hosu spune ca multi dintre cetatenii Orasului Comoara nu-si merita statutul.

“Nu toti reusesc sa dovedeasca ca merita buletin de Cluj. Chiar daca au buletin de Cluj, nu dovedesc ca il merita. Constrangerile comunitatii sunt din ce in ce mai relaxate, rigorile morale nu mai conteaza. Din pacate, unii uita ca valoarea unui loc este data de valoarea fiecarui individ in parte si a colectivitatii si nu doar a elitelor”, a explicat Hosu.


La implinirea a 93 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, monumentul din cimitirul Crisan a fost vandalizat

De asemenea, consultantul in bune maniere, Anca Serban, considera ca Regula de Aur a Politetii ar trebui sa se aplice si in viata publica.

“Suntem oameni si e firesc sa avem si rateuri. Cu toate acestea, exista comportamente ce nu sunt demne de urmat nici in privat si nici in viata publica. Daca ne gandim la evenimentele publice, ar fi indicat sa folosim si aici Regula de Aur a Politetii – Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face! Evenimentele publice ofera o buna ocazie sa demonstram respectul pe care il avem fata de cei din jurul nostru, dar si fata de obiecte, cladiri si bineinteles natura”, a spus clujeanca.


Concertele din Piata Unirii tranforma gradina din jurul Bisericii Sf. Mihail in toaleta publica

De regula, persoanele care nu fac cinste Clujului sunt in minoritate, dar chiar si asa reusesc sa stirbeasca imaginea orasului.

“Sunt persoane marginale, care incearca in felul acesta sa atraga atentia asupra lor, fie ca e vorba despre comportamente pe stadion sau la concerte, sau grupuri de tineri sau adolescenti care vor sa iasa in evidenta. Sunt multiple manifestari care chiar ridica semne de intrebare, oare suntem de 5 stele toti sau avem numai pretentii si fumuri?”, a subliniat sociologul Ioan Hosu.

Politetea fata de propria persoana dar si fata de orasul in care traiesti se manifesta si prin atentia fata de parcuri si tot ceea ce exista in interiorul lor, mai spune Anca Serban: „Sa facem in asa fel incat sa nu distrugem mobilierul din parcuri. Tot noi si copiii nostri ne vom bucura si cu alte ocazii. Grija fata de monumentele orasului in care traim reprezinta o forma de politete. Cele mai frumoase urme pe care le putem lasa unei cladiri sunt privirile noastre si, mai mult decat atat, informatia pretioasa oferita vizitatorilor pe care avem ocazia sa-i ghidam prin oras. Asadar, manzgalitul sau scrijelitul cladirilor nu reprezinta un comportament civilizat. In timpul unui spectacol, fie el si in aer liber, respectul se demonstreaza prin liniste si atentie. Conversatiile telefonice, soptitul la ureche, rasul in momente nepotrivite ori consumul de alimente sau bauturi nu-si au locul”, atentioneaza specialistul in bune maniere.


Fagetul, o adevarata groapa de gunoi dupa fiecare week-end insorit

Si Hosu atrage atentia ca grija pentru spatiile verzi la Cluj are mari carente.

“Daca ne uitam la spatii verzi, vedem ca fenomenul este destul de serios, tone de deseuri sunt de fiecare data colectate de fiecare data de firmele de salubrizare, de exemplu de la Sf. Ion, pentru ca indivizii care se duc acolo la relaxare de 1 mai au grija sa isi lase urmele”, spune acesta.

Cu toate ca presa locala este plina de stiri care  nu fac niciun serviciu imaginii Clujului, sociologul sustine ca alte orase stau mai prost la acest capitol. Clujul nu are nici mai multe si nici mai putine manifestari condamnabile decat in urma cu 10 ani.

“Prin comparatie cu alte spatii urbane, sa stiti ca la Cluj situatia nu e asa grava. N-as putea spune ca lucrurile s-au inrautatit in ultimii 10 ani, suntem in aceleasi bareme. Ceea ce nu e imbucurator, pentru ca lucrurile trebuie sa evolueze, nu sa stagneze sau sa involueze”, incheie Hosu.

FOTO: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *