Din oras

Clujenii au un parc nou, de doua milioane de euro

Cel mai modern parc al Clujului a fost inaugurat astazi cu muzica clasica, balet si opera. Iulius Parc a insemnat o mobilizare impresionanta din partea organizatorilor: 400 de arbori maturi si 18.000 de arbusti ornamentali adusi din Italia cu 55 de autotiruri, 10.000 de metri patrati de gazon ca cel de pe marile stadioane adus din Austria, amenajarea unui pietonal partial suspendat deasupra apei si multe altele. 

Clujeni de toate varstele si categoriile sociale au petrecut astazi o dupa masa speciala in noul parc al orasului. Au venit la marea inaugurare pensionari la brat, studenti, liceeni cu creasta si tatuaje, fete venite la shopping la mall, parinti cu copilasi in carucioare sau corporatisti care lucreaza in zona.

Unii s-au plimbat pe aleile fermecatoare, printre salcii si arborii “nou veniti” precum stejari piramidali, stejari de balta, cedri, carpeni, tei, pruni rosii, pini negri sau brazi. Altii au admirat lacul de pe pietonalul suspendat chiar deasupra undei lacului, s-au dat cu bicicleta pe o pista cum nu mai este alta la Cluj, au stat jos pe gazon sau pe noile bancute.

Sute de oameni au asistat la spectacolul inaugural de opera si balet sustinut pe o mica scena de langa lac. Concertul a inceput cu un moment de dans de societate si a continuat cu recitaluri de opera, inaugurate de soprana Iulia Merca. Dintre oficialitatile orasului a fost prezent doar prefectul Gheorghe Vuscan.

Iulius Parc a fost realizat in patru luni in cadrul unui proiect de reamenajare a zonei verzi din apropierea Lacului de Vest, pe o suprafata de trei hectare. Au fost plantati aici nu mai putin de 400 de arbori, cu inaltimi intre 7 si 11 metri, precum si aproximativ 18.000 de arbusti ornamentali.

“La inceput am estimat un buget de 500.000 de euro, doar ca daca am vrut copaci maturi, de 30-60 de ani, adusi cu tirul din Italia si alte cheltuieli cum ar fi pentru irigatii, drenare, gazon ca pe stadioane mari ale lumii sau iluminat cu leduri, costurile au crescut peste doua milioane de euro”, a precizat Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group, cel care a investit in acest proiect.

Dascalu a tinut sa multumeasca autoritatilor orasului pentru colaborare, atat Primariei Municipiului Cluj-Napoca, cat si Consiliului Judetean (CJ) Cluj.

“Le multumesc atat lui Emil Boc, cat si lui Horea Uioreanu, fara sprijinul lor nu am fi reusit sa realizam acest parc. Clujul e singurul oras din Romania in care dezvoltatorii sunt trasi dupa oras, peste tot e invers si pentru asta va felicit. La Cluj ne simtim ca acasa, pentru modul in care reusiti sa atrageti investitorii si sa ii tineti aici. Parcul e un loc plin de viata si le doresc clujenilor sa se bucure pe deplin de el”, a mai spus omul de afaceri.

La randul sau, Horea Uioreanu, presedintele CJ Cluj a subliniat importanta momentului in care clujenilor li se ofera un nou spatiu de agrement.

„La ora actual nu mai exista la Cluj-Napoca un parc de asemenea nivel”, a remarcat Uioreanu la inaugurarea de azi-dimineata.

Institutia urmeaza ca la primavara sa aduca pe lac hidrobiciclete si barci. Primarul Emil Boc a adus in discutie faptul ca de acum zona va fi libera de masini.

“Ceea ce se intampla aici este un model la nivel national de bune practici in ceea ce priveste parteneriatul public-public si public-privat si demonstreaza, totodata, ca atunci cand administratia locala arata deschidere pentru investitori, avem rezultate excepționale pentru comunitate, pentru cetateni. Imi doresc ca toata zona din jurul lacului sa fie amenajata la același standard si pot sa va spun ca lucram la rezolvarea situatiei juridice a terenurilor. Colegii mei au lucrat peste doi ani pentru a solutiona situatia revendicarilor astfel zona sa fie redata comunitatii”, a declarat Boc.

Cel mai impresionant arbore din parc este un fag rosu, “batran” de peste 60 de ani, cu o inaltime de peste 10 metri si o circumferinta a trunchiului ce depaseste doi metri. In total, Iulius Parc adaposteste peste 45 de specii de plante.

Gazonul special a fost adus din Austria, și plantat pe o suprafata de 10.000 de metri patrati, acesta fiind conceput special pentru trafic intens.

Nu mai putin de 6.500 de metri cubi de sol natural a fost adus la Iulius Parc, cu peste 380 de camioane. Pentru pietonal si debarcader s-au folosit peste 2.000 de metri de lemn, iar pentru pista de alergare si pentru cea de biciclete s-a folosit 1.500 de asfalt rosu.

Cifrele impresionante ale noului parc de la Cluj mai sunt completate cu peste 40 de stalpi de iluminat, 15 suporturi pentru parcarea bicicletelor si 30 de banci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *