In vizor

Clujenii află de la TV că locuiesc în cel mai bun oraș din toate orașele posibile

Clujenii au aflat de la TV că trăiesc în cel mai bun oraș din toate orașele posibile.

„Să avem o dezvoltare coerentă la nivelul orașului: o să vedeți că avem un plan integrat și pentru cartierele orașului, pentru că dacă până în 2023 ne-am propus să finalizăm cu regândirea spațiului public din zona centrală, avem câteva proiecte pilot și în cartierele orașului”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj-Napoca, în cadrul unui material publicitar despre „povestea de succes” a Clujului realizat de Digi24.ro

Potrivit acestuia, orizontul de timp este anul 2028.

în imagine: Ovidiu Cîmpean, director în Primărie, despre Clujul european din zona de centru a orașului… Cartierele rămân pentru 2028

Astfel, în „povestea de succes” au fost surprinse imagini din Piața Unirii, de pe strada Molnar Piariu – numită de administrația locală „strada smart”, ori de pe strada Regele Ferdinand. 

Toată zona centrală a orașului, surprinsă în imagini, a reprezentat „povestea de succes” a Clujului. 

Desigur, în materialul publicitar realizat de Digi24.ro, principalul canal de informare guvernamental, au lipsit temele care îi nemulțumesc pe clujeni, precum absența calității vieții din cartiere ori abandonarea spațiilor verzi – vezi cazul Parcului Detunata din cartierul Gheorgheni…

CITEȘTE ȘI„Să facem în România fain ca la Cluj!” Parcul Detunata rămâne fără arbori după toaletarea agresivă

…acolo unde arborii sunt rași definitiv.

Nu a fost reflectată nici funcționarea precară a colectării selective a deșeurilor, trotuarele pline de mașini, absența spațiilor pietonale și verzi. 

Spre exemplu, așa arată un trotuar de pe strada Romul Ladea numit și trotuarul morții, după ce o clujeancă a fost spulberată de pe trotuarul îngust

Nici numărul insuficient de locuri în creșele clujene, ori urbanismul sălbatic, ilustrat de „Coșciugul” de pe strada Avram Iancu nu au fost reflectate în materialul publicitar prezentat de Digi24.ro

CITEȘTE ȘICe spune Boc despre hotelul „monstruos” de pe strada Avram Iancu. Construcția a fost autorizată în 2015 și aparține lui Dumitru Ghișe, proprietarul Hotelului Golden Tulip Ana Dome

„Piața Lucian Blaga – un proiect realizat in timp record – 8 luni de zile.

Pana in 2028 ne propunem să avem un transport nepoluant.

Ne propunem să fim primul oraș din România care introduce autobuze cu hidrogen sau chiar autobuze autonome, fără șofer.

Avem și un program de investiții de peste 150 de milioane de euro, se numește Clujul verde, și ne propunem să amenajăm peste 100 de hectare de spații verzi noi.

Este clar o direcție spre un Cluj neutru din punct de vedere climatic”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj-Napoca, în cadrul unui material publicitar despre „povestea de succes” a Clujului realizat de Digi24.ro

Desigur, nici un cuvânt despre zona Pata Rât, despre problema deșeurilor și a poluării.

În schimb, primarul Emil Boc a oferit o lecție-publicitară despre modul în care pot fi atrase fonduri europene.

Cu acest prilej, clujenii au aflat de la televizor că trăiesc în cel mai bun oraș din toate orașele posibile. 

De altfel, pandemia ca temă și problemele pe care le-a ridicat sectorului HoReCa, sectorului cultural și cinematografic, a lipsit din materialul publicitar realizat de Digi24. 

sursa captură: Digi24.ro

„Noi ne uităm în primul rând la Europa. 

Noi vrem ca orașul nostru să fie ca Munchen, ca Amsterdam, Bruxelles, Viena. 

Apoi ne uităm ce finanțează Uniunea Europeană. Deci dacă vin cu proiecte care înseamnă green, autobuze electrice, transporturi nepoluante, parcuri, spații verzi, locuri de joacă, păduri parc, Uniunea le finanțează 100%”, a declarat și Emil Boc. 

Primarul Emil Boc a mai susținut că în prezent Primăria lucrează la pregătirea unor proiecte în valoare de 3 miliarde de euro fonduri europene ce vor veni în noul exercițiu financiar pentru modernizarea orașului care își propune să aibă transport public complet verde până în 2028.

„Din fiecare 2 lei pe care îi plătește clujeanul, noi aducem 5 lei din fonduri europene. 

Până acum am executat deja proiecte de 232 de milioane de euro, absorbite și implementate din fonduri europene. 

În acest moment, avem în derulare proiecte de 190 de milioane de euro și avem în pregătire alte proiecte în valoare de 3 miliarde de euro. 

Aici, evident un miliard este pentru proiectul metroului.
 
Dar mai avem pe lângă acestea proiecte green, digital și, în ansamblu, educație și calitatea vieții.

La acestea lucrăm acum, pentru că în momentul în care se apasă butonul, undeva spre mijlocul acestui an sau spre partea a doua a anului, noi să fim cu proiectele la masă, depus și să le implementăm. Dar pentru asta ne pregătim deja din 2020 și chiar din 2019”, a declarat Emil Boc. 

Deși clujenii sunt mulțumiți de oraș – cu un grad de satisfacție generală a populației față de orașul în care locuiesc de 97%, potrivit barometrului Băncii Mondiale din august 2020, același sondaj semnalează că gradul de satisfacție al clujenilor în ce privește locuirea este cel mai mic din țară: 72% dintre clujeni consideră că în orașul lor NU este posibil să găsească o locuință bună la un preț rezonabil. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *