Rautacisme

Clujeanul Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, anunță cu emoticoane cu lacăte și cu polițiști că plata amenzilor pentru încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare poate fi făcută și online

„În calitate de președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, mă bucur să am șansa să lucrez la proiecte ce ajută cu adevărat comunitatea, prin digitalizare”, scria clujeanul Sabin Sărmaș pe pagina sa de Facebook, de persoană publică, în 17 martie 2020.

De atunci, tânărul liberal, consilier local în Cluj-Napoca până să fie numit în fruntea ADR de către colegul său de partid, Ludovic Orban, a lucrat și, în 6 aprilie, a anunțat pe pagina sa digitalizată de Facebook un proiect ce ajută cu adevărat comunitatea:

„ ‍♀️ ‍♂️Începând de astăzi, plata amenzilor pentru încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare poate fi făcută și online, prin platforma Ghiseul.ro: https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi/amenzi-anaf

#RomaniaDigitalizata”

Bineînțeles că facilitatea în sine, de plată online a amenzilor, este utilă. Însă, tonul triumfalist și lipsit de sobrietate, cu care este anunțată această aplicație informatică, este cel puțin nepotrivit, în contextul actual.

Oamenii amendați în aceste zile nu sunt totuși infractori de drept comun și nu este un motiv de veselie faptul că sute de români amendați își pot plăti amenzile online, pentru ca președintele unei autorități guvernamentale să posteze anunțuri care încep cu emoticoane cu lacăte și cu polițiști, anunțuri care se încheie triumfalist cu ”haștag” RomâniaDigitalizată.

Asta înseamnă România Digitalizată, stimați liberali?

Emoticoanele și hashtag-urile sunt potrivite atunci când anunțăm organizarea unui party de bachata sensual, când punem înainte de text inimioare, confetti, dansatori stilizați și dansatoare. Nu și atunci când anunțăm cum își pot plăti cetățenii amenzile.

O autoritatea a statului român ar trebui să ne comunice o facilitate de plată online a unei amenzi într-un stil sobru, fără hastag-urile și emoticoanele care se folosesc în cu totul alte contexte, neguvernamentale.

Măsurile luate de către autorități în contextul pandemiei de coronavirus au afectat deja financiar milioane de români. În acest context, în care oamenii se gândesc cu îngrijorare la plata facturilor la utilități, a ratelor la bancă sau a cumpărăturilor alimentare, plata amenzilor, chiar și online, nu este o bucurie, ci o facilitate care ar trebui anunțată cu sobrietate, fără efuziuni de entuziasm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *