In vizor

Clujana si Paza si Protectie, firmele "problema" ale Clujului, scoase la vanzare

Clujana si Paza si Protectie Cluj SRL, doua dintre firmele cu datorii imense, manageriate de Consiliul Judetean, ar putea fi privatizate, spune Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj. Niciun investitor nu s-a aratat, insa, interesat de firmele cu pierderi enorme.

“E o solutie. Daca am avea o oferta din piata, am deschide procedurile. Momentan nu am primit nicio oferta”, a declarat Uioreanu pentru Ziar de Cluj.

Intre timp, acesta promite o ultima resuscitare a firmelor. Daca la Paza si Protectie SRL s-a schimbat iar conducerea, pentru Clujana planurile sunt mai mari.

“E o datorie istorica acolo, de un million si vreo 200 de mii de euro. La asta s-a ajuns, e datoria pe care am diminuat-o. O vom acoperi din bugetul pe anul 2014, printr-o infuzie de capital din Consiliul Judetean. Nu in totalitate, dar vom acoperi. La ora actuala, fabrica are contracte, se autointretine, dar datoria asta nu poti sa o recuperezi usor”, a mai spus presedintele CJ Cluj.

Clujana SA avea anul trecut o cifra neta de afaceri de 8.97 milioane de lei, venituri de 10,2 milioane si pierderi de 2,9 milioane.

Saptamana trecuta, pentru conducerea firmei a fost sugerat un nou sef al Consiliului de Administratie: Horvath Leonard, fostul sef al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Cluj.

Ultimul presedinte al Consiliului de Administratie, Daniel Mihis, a renuntat la presedintia Consiliului de Administratie pentru ca avea cu cazier fiscal.

“Inca nu s-au hotarat pentru Horvath. Este o propunere pentru consiliul de administratie la Clujana, unde avem un loc vacant”, sustine Horea Uioreanu.

Alta firma, alte datorii

SC Paza si Protectie Cluj SRL, firma Consiliului Judetean care asigura paza institutiilor publice care ii sunt subordonate, este intr-o situatie financiara dificila. In fiecare luna, firma pierde 35.000 de lei, iar la sfarsitul lunii iunie a acestui an, datoriile se ridicau la 847.000 de lei.

De cand USL a castigat alegerile, la sefia firmei s-au perindat trei directori. La plecarea Adrianei Sabou, din 2012, firma avea un profit de 92.000 de lei. In locul ei a fost numit Robert Filip Cojan, un jurist fara niciun fel de experienta in domeniu, care, in mai putin de un an, a reusit sugrume SC Paza si Protectie Cluj S.R.L. La inceputul lunii trecute, Cojan si-a depus demisia, invocand „motive personale”. Acum, scaunul de sef al societatii il va ocupa Horea Dorin Chirtes, un fost candidat al PSD la postul de primar al comunei Savadisla.

“La firma de paza si protectie am numit un manager zilele trecute cu care am avut chiar azi o discutie. Si acolo este o datorie in ultima vreme, din pacate. Exista un plan prin care noi sa recuperam acei bani. Chirtes are sarcina ca in 2-3 ani sa recupereze datoriile de acolo”, sustine Horea Uioreanu.

Cu alte cuvinte, noul sef e obligat moral ca, in cativa ani, sa acopere datoriile pe care ultimul director a reusit sa le faca in 10 luni.

“E o sarcina foarte grea pentru ambii directori. Eu insist forte mult sa se recupereze datoriile de acolo”, a mai spus Uioreanu.

sursa foto: ziuadecluj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *