In vizor

Cluj vs Epidemia de CORONAVIRUS. Probleme cu furnizorii care au contracte cu spitalele. Spitale în carantină și informații complete despre strategiile implementate

Principalele unități medicale din județ, Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, fac eforturi suplimentare pentru a respecta recomandările Direcției de Sănătate Publică. Pe lângă gărzile suplimentare și instaurarea stării de carantină în ambele instituții, problemele organizatorice se mută pe suplimentare medicamentelor și a materialelor sanitare. Ziar de Cluj a vorbit cu reprezentanții celor două unități spitalicești și cu directori de firme care se află în imposibilitatea de a onora comenzile către acestea. 

Directorul SCJU Cluj: „Notificăm firmele că nu respectă contractele. Îi înțelegem, dar nu avem ce să facem”

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă, susține că s-a luat măsura de a suplimenta bugetul de achiziții pentru materiale sanitare și medicamente în cuantum de 5 milioane de lei, reprezentând comenzi în avans. Din nefercire, anumite firme cu care SCJU Cluj are încheiate contracte de tip ”Acord Cadru” (*Utilizarea acestei modalități speciale este de natura să ofere autorităților contractante o serie de beneficii, fiind aplicabilă cu preponderență în cazul unui proces repetitiv de furnizări de produse ce se intinde pe o perioada determinata de până la maxim 4 ani) se află în imposibilitatea de a onora comenzile, din cauză că au furnizorii din China, zona unde a izbucnit Coronavirusul și în care s-a luat decizia de a stopa producția de materiale sanitare de protecție. 

„Am făcut solicitări în plus pentru achizitia de materiale sanitare și cea medicamente. Vorbim de suplimentări în avans pe trei luni. Vom introduce spitalul în carantină: se interzic vizitele aparținătorilor pe secție. Am luat această decizie pentru a proteja personalul și pacienții. Achizițiile suplimentare se ridică la un cost de aproximativ șase milioane de lei. Însă mai avem o problemă: unde nu ni se livrează produsele, încercăm să facem achiziții directe. Din păcate, distribuitorii de materiale sanitare, care aveau relații comerciale cu China, nu mai pot onora comenzile. Notificăm firmele că nu respectă contractele. Îi înțelegem, dar nu avem ce să facem”, declară managerul SCJU Cluj, Petru Șușcă. 

Iată comuncatul oficial: 

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca se află în carantină începând de astăzi(24 februarie), în consecință, vizitatorii nu vor mai avea acces în secțiile spitalului. La internare, pacientul va primi un număr de identificare, care va fi comunicat, cu permisiunea acestuia, aparținătorilor. Aparținătorii vor primi orarul și numărul de telefon, pentru fiecare secție, la care pot suna să ceară informații despre pacientul internat, în baza numărului de identificare comunicat la internare. De asemenea, aparținătorii sunt rugați să lase un număr de telefon, pentru a putea fi contactați, la nevoie sau în cazul unei urgențe. În ambulatorii și în zonele de spitalizare de zi, rugăm pacienții care se pot deplasa pe cont propriu să vină singuri, cu 15 minute (nu mai repede) înainte de ora programării. Persoanele cu dizabilități vor putea fi însoțite de un singur aparținător. Vă rugăm să respectați aceste măsuri de protecție pentru siguranța dumneavoastră, evitând aglomerația și riscul de contaminare”, transmit reprezentanții Spitalului Județean Cluj. 

O mască de protecție s-a scumpit de cinci ori

Cei de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca susțin că au fost mai norocoși și au reușit să se aprovizioneze, fiind pregătiți în totalitate pentru posibile cazuri de coronavirus. În acest sens s-a și transmis public o informare de către Instituția Prefectului: 
„Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este pregătit pentru preluarea pacienților a căror simptomatologie ridică suspiciunea de infectare cu noul Coronavirus (COVID-19); Instituția Prefectului – JUDEȚUL CLUJ, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, împreună cu autoritățile locale și județene au identificat două noi spații de carantinare suplimentare, aflate la acest moment în curs de amenajare, care să asigure izolarea pentru 14 zile a persoanelor simptomatice, dacă astfel de situații vor exista. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, cât și Direcția de Sănătate Publică este pregătită să suplimenteze personalul, dacă situația o impune”, arată prefectul Clujului, Mircea Abrudean. 
Contactați telefonic, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca susțin că prețul produselor de protecție a crescut substanțial. 
„Noi nu am făcut achiziții suplimentare nu de ieri, ci de trei săptămâni. Au crescut prețurile la toate. Spre exemplu, o mască de protecție o cumpăram cu 70 de bani, iar acum ne-a costat 4 lei bucata. Spitalul este în carantină de două săptămâni, fiind limitate complet în vizitele pe secții, cu excepția zonei de Terapie Intensiva, unde doar în unele cazuri se permite vizita pentru maxim cinci minute. Se efectuază, în medie, 130 de consultații pe zi și am suplimentat gărzile. Mai ales în ultimele zile, de când s-a aflat de cazurile din Italia, numărul persoanelor care s-au prezentat de urgență, chiar dacă nu aveau simptome de răceală, a crescut semnificativ. Din păcate vin persoane care sunt  extrem de prost informate. Persoane care iau informații de oriunde, mai putin din comunicate oficiale sau site-uri de specialitate. Spre exemplu, am avut persoane care au călătorit în Italia în urma cu trei săptămani sau mai mult, când nu existau raportări de persoane cu Coronavirus”, explică purtătoarea de cuvânt a Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, dr. Irina Filipescu. 

Întârzieri pentru următoarele cinci luni

Andrei Gabriel Filipache, unul dintre asociații companiei Nova Fit 2000 SRL, care are în derulare un contract de furnizare de materiale sanitare către Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, susține că datorită problemelor din China se poate ajunge la o întârziere de peste 150 de zile la furnizarea mărfii.

 
„Ideea e simplă. Sunt probleme foarte mari. În momentul de față epidemia cea mai mare este în orașul Wuhan din China, centrul global al produselor din materiale de țesut (acolo se produc botoșei, bonete, măști și halate în procent de 80 % din producția globală).  Epidemia de Coronavirus nu putea porni într-un loc mai prost decât acela!
Datorită acestei chestiuni sunt probleme mari cu furnizorii chinezi care nu au redeschis fabricile. Orașul este închis, iar producția nu s-a repornit. Restul fabricilor produc la capacitate mică de circa 30-40 %. Orașul Wuhan și provincia Hubei au oprit producția și vor avea întârzieri de cel puțin 60 de zile. În mod normal o comandă durează două luni. Pe lângă aceste zile se vor adăuga câteva luni de întâziere și ajungem la o marfă livrată după 150 de zile. Abia peste cinci luni va pleca marfa din China către românia sau Europa, iar transportul ei pe mare se face cam în 30 de zile. Nu aveam cum să fim pregătiți. Cum să se descurce piața din România atunci când există stocuri de 10 milioane, iar cererea este de 500 de milioane? Dăm cu țârâita marfă la cât mai mulți clienți. Dăm din puținul pe care îl avem. Mai sunt măști la nivelul zecilor de mii, adică zero în raport cu cererea la ora actuală. În Germania și Italia e aceeași problemă. Cu toții pierdem contracte pentru că nu putem suplini cererea. Gândiți-vă că într-un sezon se vindeau două milioane de măști în țară, iar acum cererea a explodat la 50, chiar 100 de milioane de bucăți”, explică unul dintre patronii Nova Fit 2000 SRL, Andrei Gabriel Filipache.

Noi măsuri de siguranță la Aeroportul Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a implementat noi măsuri în vederea combaterii răspândirii coronavirusului. Motivul principal îl reprezintă rutele aeriene către zone unde există cazuri de persoane infectate cu Coronavirus. 

„Pentru pasagerii care se întorc din Italia a fost creat un filtru suplimentar, amplasat în terminalul vechi al aeroportului, care asigură accesul separat de restul pasagerilor. De asemenea, călătorii care sosesc la Aeroportul Cluj cu cursele din nordul Italiei sunt supuși unor proceduri speciale. Un medic de la Direcția de Sănătate Publică Cluj, împreună cu angajații cabinetului medical din cadrul aeroportului evaluează datele și parametrii medicali ai pasagerilor, iar în cazul în care, unul dintre călători prezintă suspiciunea de infectare cu coronavirus, acesta este izolat și preluat de autoritățile medicale.
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a implementat o serie de măsuri în vederea combaterii răspândirii coronavirusului. În acest sens, au fost distribuite pasagerilor materiale informative și carduri de alertă, iar călătorii care ajung la Aeroportul Cluj din zonele afectate de coronavirus sunt supuși unor controale medicale. De asemenea, au fost sporite măsurile de igienă din cadrul aeroportului prin dezinfectarea frecventă a spațiilor publice, iar asistenții medicali din cadrul Aeroportului Cluj oferă sprijin permanent pasagerilor care au nevoie de sfaturi sau îngrijiri medicale”, precizează oficialii Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj . 

Informarea oficială de la Ministerul Sănătății: 

Ministerul Sănătății a publicat, pe site-ul instituției, o listă cu 10 sfaturi principale care trebuie urmate de cetățenii români, pentru a se feri de infecția cu noul coronavirus (Covid-19).

Astfel, cele „10 elemente comportamentale” care trebuie urmate, în acest caz, sunt următoarele:

1. Spălați-vă mâinile de multe ori

„Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. „Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.”

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

„Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată”, se arată în comunicatul Minsterului Sănătății.

3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

„Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se in tot corpul”.

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

„Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel, de preferat, de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă, în momentul în care tușiți, vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact”.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

„Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană”, precizează Ministerul Sănătății.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

„Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande”.

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

„Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus (o calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii)”, precizează Ministerul Sănătății.

De asemenea, utilizarea măștii de protecție „ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde”, se arată în comunicatul ministerului, care mai precizează că „nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta”.

8. Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

„Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19)”, se arată în comunicat.

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile

„Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China, sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile, sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantina din Europa, de mai puțin 14 zile, și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare”, este sfatul celor din Ministerul Sănătății.

Persoana aflată în această situație va trebui să poarte mască de protecție, să folosească șervețele de unică folosință și să se spele bine pe mâini. 

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *