Din oras

Cluj-Napoca vrea să amenajeze Someșul ca în Bilbao. Cum arată alte orașe traversate de râuri

Peste 8.000 de clujeni și-au petrecut weekendul prelungit pe malurile Someșului, unde a avut loc festivalul “Someș, Sunt Riveran”, ajuns la a doua ediție. Timp de trei zile, zona râului a prins viață și totul a fost ca în orașele care au revitalizat râurile de ani buni. Cu puțin efort și cu bani se poate face ca și Cluj-Napoca să aibă un râu viu, cu atracții permanente pentru turiști și localnici. Deocamdată, malurile Someșului sunt pline cu gunoaie, singurul element de culoare fiind Plaja lui Boc și evenimentele organizate sporadic de ONG-uri.

Someșul și malurile acestuia nu sunt, în acest moment, un motiv de mândrie pentru Cluj-Napoca. Râul este plin de gunoaie, în ciuda stăvilarului montat în amonte de Primărie, malurile sunt murdare și cu deșeuri. Doar păsările care vin să ierneze în oraș și puținele festivaluri mai animă atmosfera pe râu.

Cluj-Napoca aspiră totuși să ajungă în liga orașelor care au investit deja în amenajarea râurilor care le traversează. Orașul este înscris în rețeaua Rivers Cities, care are ca membrii orașe precum Stockholm, Munchen, Budapesta, Lisabona, NoviSad, Veneția, Varșovia, Vilnius, Londra etc. Toate aceste orașe au amenajat râurile de ani buni. Au ambarcațiuni, zone pietonale, poduri moderne, festivaluri. Orașul spaniol Bilbao este un model pentru Cluj-Napoca în ceea ce privește amenajarea râului.

„Noi am intrat în rețeaua River Cities, cea mai importantă rețea din Europa, care adună specialiști din proiecte de oraș, care folosesc râul ca axă de revitalizare urbană. Pentru noi, un reper este Bilbao, un oraș de mărime asemănătoare cu Clujul. Bilbao a făcut un proiect major de regândire a orașului, folosind râul ca axă. Unul dintre oamenii care au lucrat pe acest proiect este invitat în juriu la concursul nostru de revitalizare a Someșului”, afirmă Ștefan Teișanu, director executiv Centrul Cultural Clujean.  

Până când Cluj-Napoca va ajunge să aibă o amenajare permanentă a Someșului va mai trece o bucată bună de timp. Acum este în desfășurare un concurs pentru revitalizarea râului. Abia în toamnă va avea loc jurizarea.

“Acum există în defășurare un concurs internațional de soluții și pentru regândirea, la nivel de infrastructură și de folosire, de către oameni, a râului. Concursul va fi jurizat la sfârșitul lunii septembrie și are în vedere amenajări pentru 6-7 kilometri de mal, care sunt în proprietarea Primăriei. Se vor face și guide lines de folosire pentru ceilalți kilometri, care nu au proprietatea bine reglementată. Acest concurs, Rethinking Someș, a fost pregătit de Primăria Cluj-Napoca, împreună cu Ordinul Arhitecților din Transilvania. Noi de la Centrul Cultural Clujean am contribuit la tema de proiectare, adică la cerințele de concurs și ca să ne asigurăm că acesta nu este doar un proiect de infrastructură ci că are în vedere și interesul oamenilor de a folosi acea infrastructură pentru că nu e destul să construiești, trebuie să vezi și ce vor să facă oamenii cu spațiul respectiv”, spune Ștefan Teișanu.

Până una alta, zilele trecute a avut loc festivalul “Someș, Sunt Riveran”, care a fost finanțat în mare parte de ONG-urile implicate în acest eveniment. Centrul Cultural Clujean, în calitate de coordonator, a contribuit cu 9.000 euro.

“Cea mai mare parte din muncă a fost făcută de organizațiile care s-au implicat cu bugetele proprii. Noi, la Centrul Cultural Clujean am invitat organizațiile preocupate de Someș să propună acțiuni într-un weekend comun de activități. Noi ne-am ocupat de sincronizarea agendei și de acordare de asistență logistică acolo unde a fost necesar. Bugetul nostru a fost de 9.000 euro pentru aceste activități integratoare, însă fiecare din organizații a făcut eforturi financiare proprii pe care noi nu le-am contabilizat”, adaugă Ștefan Teișanu.

Până când Cluj-Napoca va avea râul amenajat ca în Bilbao, clujenii se vor bucura de Plaja lui Boc și de evenimentele sporadice. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *