In vizor

Cluj-Napoca, sora inapoiata a metropolelor lumii

Cluj-Napoca are 19 surori in lume. Gratie stralucitei strategii de cooperare internationala gandita de municipalitate, azi avem o camera denumita “Cluj-Napoca” intr-un hotel din Dijon, Franta si o piateta botezata cu acelasi nume intr-un cartier din Be’er Sheva, Israel. La schimb, municipalitatea clujeana a plantat un tei in Parcul Central in cinstea orasului Nantes din Franta. Economistii clujeni spun ca ar trebui pusa la punct o strategie coerenta de colaborare pentru 2015, pentru ca infratirile pot reprezenta si o risipa de energie si bani pentru municipalitate.

Municipiul este infratit cu 19 metropole de pe tot mapamondul. Desi unele colaborari internationale implinesc 23 de ani in 2014, stadiul la care se afla cooperarea internationala este unul incipient. In mare parte, proiectele de colaborare se rezuma la ospete tematice si la concedii denumite vizite de lucru.

Oficialii Asociatiei Oraselor din Romania (AOR) spun ca activitatile de cooperare pot fi in folosul comunitatii, doar daca sunt realizate in baza unei strategii coerente de cooperare internationala. 

„In cazurile in care au existat schimburi culturale, seminarii comune de dezvoltare, activitatile de cooperare internationala pot avea reale beneficii pentru comunitate. Daca lucrurile sunt facute bine, se creeaza un schimb care duce la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor prin intermediul dezvoltarii serviciilor publice. Tine numai de performanta fiecarei autoritati locale sa deruleze schimburile acestea intr-un mod util. Cetatenii pot vedea daca in urma vizitelor de lucru s-au atras intr-o localitate investitori. Eu, personal, cred intr-o astfel de abordare, pentru ca am participat la numeroase seminarii economice si academice derulate in urma unor astfel de vizite. Relatiile formate, asadar, pot fi folositoare comunitatii, insa drumul spre Iad e pavat cu intentii bune”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, presedintele executiv al AOR, Ionel Chirita. 

Economistul clujean Iosif Pop, fondatorul Consilului Civic Local, spune ca reprezentantii municipalitatii ar trebui sa aiba o strategie coerenta de dezvoltare internationala a municipiului, nu una la intamplare, cu atat mai mult cu cat peste un an Cluj-Napoca va fi Capitala Europeana a Tineretului.

„Da, e bine sa fii infratit, dar foloasele trebuie abilitate mai mult. Ma astept ca, pentru 2015, relatia de orase infratite sa fie bine gestionata. Ca cetatean colateral simt foarte rar efectele infratirilor. Noi, Clujul, trebuie sa ne promovam interesele noastre: vizitele culturale trebuie imbinate cu afacerile. Este o parghie usoara de a te promova international si a pune bazele unor afaceri. Scopul acesta este: sa ai relatii culturale si economice, insa una este sa reactionezi si alta e sa actionezi. La modul practic nu am vazut sa existe o abordare, o strategie. Cluj Napoca trebuie sa-si joace rolul”, a remarcat Iosif Pop. 

“Cluj-Napoca” e o camera de hotel si o piateta

In Dijon, Franta, exista o camera mustarie cu numele Cluj-Napoca, gratie protocolului de colaborare semnat intre cele doua orase infratite. In prezent, in incinta Hotelului de Tineret din Dijon una dintre camere poarta numele „Cluj-Napoca”. In baza unui protocol se infratire semnat in 1991, o piateta dintr-un cartier din Be’er Sheva a fost botezata “Cluj-Napoca”, in aprilie 2007, cu ocazia sarbatoririi a 15 ani de infratire. Botezul a fost nasit de o delegatie clujeana.Cum se-ntampla intre fini, relatiile s-au racit, iar legaturile se pastreaza acum doar prin intermediul scrisorilor oficiale. 

Nantes a primit un tei in Parcul Central. Colaborarea internationala intre Cluj-Napoca si Nantes creste de la an la an. La propriu. In luna mai 2013, Emil Boc alaturi de o delegatie din Franta a plantat, in Parcul Central din Cluj-Napoca, un tei simbolizand faptul ca in acelasi an, orasul infratit Nantes a fost desemnat Capitala Europeana Verde. 

Zhengzhou ne promoveaza pe Radio China International. Cooperarea internationala intre Zhengzhou si Cluj-Napoca este una prospera gratie, mai ales, Institutului Confucius din municipiu. Institutul cultural chinez din Cluj-Napoca e in topul celor mai active institute din lume. In oras s-a fondat Asociatia Romana de Prietenie cu Republica Populara Chineza. Prin intermediul Radio China, sectia de limba romana a fost lansat un link depre municipiul Cluj-Napoca in limba chineza si un link despre Zhengzhou in limba romana. Au urmat o serie de emisiuni chinezesti despre Cluj-Napoca, precum si o serie de intalniri si vizite oficiale. In 2013, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a anuntat ca isi va deschide portile studentilor chinezi. 

Din Rotherham am primit o cabina telefonica englezeasca, in 2013. Oficialii din Rotterham, Marea Britanie au daruit o cabina telefonica specific englezeasca municipiului Cluj-Napoca. In baza  infratirii dintre cele doua orase, in 2007 a sosit in Cluj-Napoca un transport continand logistica, mobilier, aparate tehnico-sanitare pentru dotarea corespunzatoare a unor facilitati pentru copii si persoane varstnice defavorizate. In 2008 o delegatie a municipalitatii clujene a vizitat zona metropolitana Rotherham cu scopul de observa proiectele de regenerare urbana, a stabili noi contacte din domeniul academic si de a incepe un program de asistenta in ceea ce priveste integrarea cetatenilor de etnie roma din zona Rotherham. Astfel s-au pus bazele unor parteneriate in asistenta sociala, afaceri, cultura, sanatate si arta. Ca si consecinta a acestei vizite, orasul nostru a participat la proiectul european „Music for Citizens” din Rotherham, prin ansamblul clujean „Dor Transilvan”, in perioada 10-14 noiembrie 2008.

O alta vizita pe care oficialii clujeni au facut-o in Anglia s-a petrecut in 2012. Rotherham a fost invitatul de onoare al celei de-a treia editii a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, in 2013. Unul din cei mai mari producatori de recipiente din sticla si produse farmaceutice din Anglia isi are sediul in Rotherham. Beatson Clark & Co, fondat in 1751 preluat de Watson Newman dupa doua secole. Si astazi compania realizeaza flacoane farmaceutice. British Business Group Transylvania, cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, a donat cetatenilor clujeni o cabina telefonica specific englezeasca, cabina care a fost amplasata pe malul Somesului in spatiul dedicat oraselor infratite, in 2013.

In Suwon, Republica Coreea, am trimis un monument

Gratie relatiilor internationale dintre cele doua orase, am trimis un monument reprezentantiv in Suwon, in 2009, iar doi ani mai tarziu am primit 64 de placi ceramice pe care le-am amplasat undeva pe malul Somesului Mic. Primaria Cluj-Napoca se arata foarte incantata de colaborare si caracterizeaza relatia dintre cele doua orase drept una “foarte activa”. Infratirea dintre cele doua orase a dat si roade: in 2005 juniorii de la “U” Cluj au participat in Suwon la Cupa Internationala Suwon de Fotbal. In 2008, o delegatie clujeana s-a pus pe avion si a participat la Zilele Orasului Suwon (Festivalul International de Cultura Hwaseong). In 2013, oamenii de afaceri din cele doua orase surori au participat la un eveniment comun – Business Matchmaking. In cadrul acestei relatii de infratire municipalitatea clujeana a primit in 2009 invitatia de a trimite un monument reprezentativ pentru Cluj-Napoca in Corea de Sud, care sa fie amplasat pe Strada Oraselor Infratite. In august 2009 municipalitatea clujeana a primit din partea orasului infratit Suwon un colet cu 64 de placi ceramice care formeaza un ansamblu de 8 panouri, monument al orasului Suwon, amplasat pe malul Somesului. Acest monument a fost inaugurat in anul 2011, in cadrul primei editii a Zilelor Clujului, in prezenta primarului orasului Suwon. Vizitele in Coreea de Sud au continuat si in 2013, cand in cadrul Business Matchmaking Romano-Coreean, o delegatie de oameni de afaceri, reprezentanti a trei companii clujene, s-a deplasat in orasul infratit Suwon, pentru a participa la o serie de intalniri de afaceri cu firme coreene.

In Rockford, USA ne promovam cu Festivalul Martisorului si Scoala Internationala

In baza protocolului de colaborare dintre cele doua orase, semnat in 2005, in Rockford, Illinois, USA s-a derulat Festivalul Martisorului. In 2009 o delegatie de la Scoala Internationala a plecat in USA pentru o luna. Cu scopul de a face cunoscute relatiile de infratire municipalitatea din Rockford a inaugurat in aprilie 2007 un loc dedicat municipiului Cluj-Napoca in Parcul Pacii.

Rockford este recunoscut ca lider mondial in productia masinilor-unelte si a componentelor auto, devenind din ce in ce mai cunoscut ca un important centru de realizare a componentelor aero-spatiale. In februarie 2009, a fost organizat pentru prima data Festivalul Martisorului in Rockford, eveniment organizat de comunitatea romana locala. Municipalitatea clujeana a sprijinit evenimentul prin trimiterea de martisoare confectionate de copii in Rockford si prin organizarea concursului de martisoare, alaturi de Scoala Internationala Cluj. In perioada 2009-2011 castigatorii Festivalului Martisorul, organizat de Scoala Internationala Cluj, au fost premiati cu o excursie de o luna in orasul infratit Rockford.

Pecs, Ungaria, vizite reciproce

Alianta intre Pecs si Cluj-Napoca s-a concretizat, de-a lungul celor 10 ani, in mai multe vizite reciproce intre cele doua muncipalitati. In baza cooperarii internationale, intre cele doua orase, au fost organizate „Zilele Pecsului la Cluj” in mai 2010 si „Zilele Clujului la Pecs” in septembrie acelasi an.

Zagreb, Viterbo, Sao Paolo, Makati, Chacao si Korce – relatii racite, scrisori oficiale

Cluj-Napoca a racit relatiile cu o serie de orase cu potential financiar si turistic. Unul din cele mai insemnate proiectele comune ale municipalitatii s-a derulat in martie 2008 cand, in urma unei vizite de lucru a primarului din Korçë, Albania, si a unei delegatii oficiale, Primaria municipiului Cluj-Napoca, impreuna cu RAT Cluj, a asistat primaria Korçë in dezvoltarea unui proiect privind eficientizarea energetica, insulele termice, pe baza experientei clujene in acest domeniu. Acum, cooperarea dintre cele doua orase se face la nivelul scrisorilor oficiale. Metropola Sao Paolo a fost si, ea, trecuta cu vederea de catre Cluj-Napoca, desi protocolul de infratire implineste in 2014, 14 ani. Relatia a fost revitalizata in 2008 si 2009, cand echipa de karate clujeana a participat la Campionatele Mondiale de Karate din Sao Paolo, ocazie cu care s-au reluat relatiile diplomatice.

Municipalitatea clujeana s-a descurcat atat de bine, incat cu Manhattan-ul din Filipine, Makati, a pastrat o relatie rece. Cluj-Napoca trimite, din cand in cand, scrisori oficiale in Filipine. Makati s-a dezvoltat in ultimii douazeci de ani ca important centru comercial si financiar, cu autonomie de guvernare, fiind numit si Manhatten-ul Filipinez sau Wall Street, datorita prezentei aici atat a Clubului Oamenilor de Afaceri cat si a bursei filipineze, orasul fiind adevarata capitala financiara a tarii.

Viterbo, Italia, e un important centru universitar, la fel ca si municipiul Cluj-Napoca. Din punct de vedere al relatiilor academice, in Viterbo exista deja un Centru Universitar si un Centru Cultural care reprezinta Uniunea Universitatilor din Cluj-Napoca. Orasul are o importanta Academie de Arte Plastice, Universitatea din Tuscia. In Viterbo e centrul aviatiei armatei italiene. Ca un punct comun, Universitatea din Tuscia are una din cele mai importante gradini botanice din Italia, intinsa pe 15 hectare. Relatia intre cele doua orase se rezuma, insa, la scrisorile oficiale.

Koln cu gust in Saptamana Culinara de la Cluj-Napoca

Vizitele reciproce intre orasele infratite au avut si o finalitate practica. Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Cluj-Napoca a organizat un eveniment comun – „Building Better Social Services by Working Together”, actiune la care au participat si reprezentantii municipalitatilor infratite. Proiectul de colaborare internationala cu orasul Koln, vechi de aproape 4 decenii s-a concretizat atat economic cat si cultural. In 2009 s-a semnat un proiect de colaborare intre Colegiul Energetic din Cluj-Napoca si un liceu similar din Koln. In acelasi an, actorii de la Teatrul din Koln au dat o reprezentatie pe scena Nationalului clujean.

Colaborarea intre cele doua orase a inceput sa prinda gust in 2012, in cadrul Saptamanii Culinare Internationale. Atunci, restaurantul german Bayerischer Hof a pregatit publicului clujean o serie de preparate traditionale germane. In mai 2013, la Cluj-Napoca s-a aflat Bernd Seifert, reprezentant al Primariei orasului infratit Köln pentru a participa la cea de-a patra editie a conferintei pe servicii sociale cu participare internationala „Building Better Social Services by Working Together”.

Colaborari academice cu Namur, Parma si Michigan

Cooperarea academica a fost lansata in cadrul cooperarii internationale intre Cluj-Napoca si Namur, Parma si Michigan. Colaborarea intre orasul Namur din Belgia si Cluj-Napoca a fost initiata, practic, in 2012, cand 4 manageri de spitale din municipiul Cluj-Napoca au fost invitati sa vizite orasul Namur si sa participe la o serie de intalniri cu reprezentanti din domeniul sanatatii. In cadrul acestor intalniri s-a dicutat posibilitatea realizarii unor parteneriate si schimburi de medici. In 2013, reprezentantii primariei belgiene au participat la cea de-a patra editie a conferintei pe servicii sociale cu participare internationala „Building Better Social Services by Working Together”, organizata de Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca. Namur este specializat in comert, in oras organizandu-se targuri inca din perioada galica. In secolul 19 avea prima sticlarie cu peste 1000 de angajati. In prezent, in orasul de 100.000 de locuitori functioneaza 5 muzee de arta.

Provincia Parma, Italia deruleaza un proiect cu UMF Cluj. Protocolul de infratire intre orase a fost semnat in 2005. Universitatea din Parma si Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” au semnat un acord de colaborare. Dintre proiectele comune, cele mai importante sunt: vizita unei delegatii din Parma in cadrul unui proiect european privind Managementul Calitatii Produselor Alimentare, un colocviu interdisciplinar cu tema „Romani in Italia, italieni in Romania azi” la Cluj-Napoca, Comunitatea Europeana aproba proiectul „Town Twinning – Stimularea infratirii institutionale prin industrie si colaborare in domeniul economic”, in care judetul Cluj este partenerul principal al Provinciei Parma.

City managerul din East Leansing a indrumat Primaria Cluj-Napoca

Infratirea intre East Leansing, Michigan USA si Cluj-Napoca are si ea o finalitate practica. City managerul orasului vine in 2005 la Cluj-Napoca pentru expertiza in administratia locala. Michigan State University – MSU, membra a Asociatiei Nationale a Facultatilor de Stat din SUA, fiind cotata intre primele 10 din State deruleaza o serie de schimburi academic cu UBB. In octombrie 2007 o delegatie din East-Lansing a vizitat Cluj-Napoca, cu ocazia lansarii un proiect universitar in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *