Din oras

Cluj-Napoca rămâne fără arbori. Primăria, acuzată că nu cunoaște legea

Scris de 886

Departamentul de Spații Verzi din cadrul Primăriei, precum și Agenția de Protecția Mediului își dovedesc inutilitatea, în condițiile în care au aprobat tăierea câtorva zeci de copaci, specii unice, din curtea Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca. După cum semnalează deputatul clujean Adrian Dohotaru, această situație reprezintă un precedent periculos. 

Treptat, prin incompetență și dezinteres, cu aprobare, dar și prin neimplicare, zonele Clujului rămân văduvite de spațiile verzi, orașul transformându-se pe zi ce trece într-un morman de betoane.

Această situație îngrijorătoare este patronată de instituțiile ce ar fi trebuit să verifice, să sancționeze și să prevină defrișarea copacilor sănătoși, prin concursul implicit al Primăriei Cluj-Napoca, mai precis prin dezinteresul manifest al Departamentului de Spații Verzi din cadrul administrației Boc:

„Primăria și Agenția de Protecția mediului sunt conduse de drujbiști incompetenți. Cazul zecilor de copaci sănătoși tăiați în cea mai poluată zonă a orașului.

Am făcut sesizare la autorități cu privire la cei 25 de copaci tăiați și 8 plante de tuia din curtea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj. Răspunsurile Primăriei, Agenției de Protecția Mediului și a Gărzii de Mediu denotă incompetență și rea voință, multă prostie fudulă, necunoașterea legislației și orice lipsă de viziune”, notează Dohotaru pe pagina sa de socializare.

Este vorba de intersecția străzilor Clinici cu Victor Babeș, o zonă intens circulată de mașini, dar și frecventată de către clujeni, studenți, adică de pietoni:

„Sunt acolo universități, spitale, bibliotecă, o casă de cultură. Mii de oameni, dacă nu zeci de mii, trec în fiecare zi. Cele două străzi sunt și dintre cele mai poluate din oraș din cauza traficului auto intens.

În aceste condiții, ce s-a gândit UMF? Hai să tăiem copacii, că nu pun în valoare gardul și clădirea în curs de renovare.

Ca să taie, au nevoie de o decizie de la Departamentul de Spații Verzi din cadrul Primăriei și de un aviz de la Agenția de Protecția Mediului. Primăria spune că acești copaci „reprezintă un pericol și pentru care decizia noastră este de tăiere”.

Garda de Mediu și Agenția de Protecția Mediului spun că nu sunt un pericol, din moment ce declară că 22 din 25 de copaci sunt sigur sănătoși.

Dar răspund chiar că dacă speciile de tei, frasin, arțar, molid, măr, liliac etc. sunt sănătoase, există o prevedere în Codul Civil care spune la articolul 613 că arborii trebuie sădiți la 2 metri de gard, iar în cazurile în care nu se respectă „proprietarul vecin” poate să ceară extragerea arborilor”, adaugă deputatul clujean.

Adrian Dohotaru semnalează incompetența angajaților din cadrul Departamentului de Spații Verzi din cadrul Primăriei lui Emil Boc, motiv pentru care cere demisia acestei structuri, acuzând administrația Boc de necunoașterea legii în acest sens. 

Este vorba de un precedent periculos pe care-l reprezintă această situație, întrucât bazându-se pe acest caz și alți proprietari privați pot recurge la tăierea copacilor sănătoși și văduvirea municipiului de spațiile verzi ce se dovedesc a fi tot mai puține.

„Alo, incompetenților! Proprietari vecini suntem noi, comunitatea clujeană, pentru că lângă copacii ăștia care absorbeau dioxidul de carbon într-un oraș poluat, absorbeau praful și dădeau oxigen și umbră este trotuarul.

Trotuarul este în domeniu public, iar noi, ca cetățeni, cu siguranță nu am fost consultați cu privire la aceste tăieri.

De aceea, cer demisia conducerii Direcției Spații Verzi care a luat decizia să fie tăiați copacii. Primăria nu cunoaște legea, care se aplică proprietarilor privați, nu domeniului public.

Gândiți-vă că, pe baza acestui precedent, diverși proprietari privați vor spune la Primărie că vor să își taie copacii sănătoși din curți, iar dacă sunt la sub doi metri de gard, Primăria aprobă tăierile în neștire.

E nevoie de o conducere mai profesionistă la Spații Verzi, e clar. Dar avem nevoie și de o Lege nouă a Spațiilor Verzi, pe care am inițiat-o, și la care Parlamentul actual tot tergiversează votul. Și asta pentru că gestiunea spațiilor verzi să fie făcută cu semnătura unor profesioniști peisagiști, nu cu semnături de la drujbiști ajunși în funcții publice.

Răul poate fi diminuat printr-un proiect peisager prin care se plantează alți copaci, deși în primele decenii nu vor avea forța și oxigenul celor maturi tăiați, dar și prin permiterea accesului pentru studenți și clujeni și crearea unui spațiu public, în această mică oază, care înainte era mai verde”, a conchis Dohotaru. 

Din păcate, administrația locală girează noi construcții imobiliare, iar spațiile verzi se regăsesc doar în desenele 3D, pe machetele ce prezintă viitoarele ansambluri rezidențiale, dar aceste proiecții rămân doar pe hârtie, întrucât blocurile și cartierele clujene au tot mai puțin spațiu verde în jur.

Mai mult, până și puținele zone verzi din oraș sunt rase, iar în schimb sunt ridicate noi contrucții, de regulă, blocuri-dormitor. 

În aceste condiții, dezvoltarea spațiilor verzi nu reprezintă decât discuții inutile în cadrul Centrului de Inițiativă și Imaginație Civică (CIIC), patronate de un alt „director în cadrul Primăriei”, Ovidiu Campeanul, unde administrația prezintă doar proiectele reușite, uitând să dezbată și temele acute ale orașului, precum păstrarea și dezvoltarea zonelor verzi. 

Un exemplu în acest sens este proiectul Parcului Farmec, devenit între timp o ruină, ajuns și în atenția activiștilor de mediu, după ce administrația locală, în persoana viceprimarului Dan Tarcea ar fi propus o „calitate proastă” a acestui proiect.

„Primăria să își ia în serios declarațiile că “înverzește” Clujul cu proiecte de calitate care scot în evidență natura din oraș (Someșul, Canalul Morii, lacurile din Parcul Est etc) și să comunice acest lucru tuturor funcționarilor, inclusiv Serviciului de Spații Verzi care au scris tema de proiectare pentru Parcul Farmec. 

 Să se dezbată transparent toate proiectele care privesc amenajarea de spații verzi în cadrul CIIC, nu doar cele reușite”, semnalau recent activiștii de mediu clujeni.

CITEȘTE ȘI: Parcul Farmec, modernizat și nu prea: „Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea este de o calitate proastă!”

 

sursa foto: adriandohotaru/paginapersonaladefacebook



ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 11 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE