Din oras

Cluj-Napoca, in top 200 cele mai scumpe orase din lume. Clujenii ar trai mai bine la Budapesta

Scris de 7,298

Potrivit unui top realizat recent de publicatia Business Insider, Cluj-Napoca se afla in topul celor mai scumpe 200 de orase din lume si ocupa locul 171 in clasament. Desi pare incredibil,  tinand cont ca Budapesta are preturi mai mari, clujenii cu venituri medii ar trai mai bine in capitala Ungariei decat la poalele Feleacului.

Potrivit clasamentului, Budapesta pare ca e un oras mult mai scump decat Cluj-Napoca si se claseaza pe locul 151. Desi preturile din cele doua orase sunt similare pentru acelasi produs, in realitate insa, clujeanul face un efort financiar dublu pentru un hamburger fata de budapestan, potrivit economistilor. De 500 de euro, la Budapesta se poate inchiria un apartament de lux, in zona ultracentrala, pe cand Cluj-Napoca ofera, la acelasi pret, conditii medii de chirie intr-o mansarda.

 

Clujul, mai scump pentru saraci decat Budapesta

Clujul e mai ieftin decat Budapesta, pentru oamenii bogati, insa e mai scump pentru saraci. In Cluj-Napoca, un burger costa 4,73 euro, iar la Budapesta acelasi sandvis costa 4,78 de euro. Desi preturile sunt similare, in Cluj-Napoca traiul e mai scump decat in Budapesta, explica economistii.

“Raportat la puterea de cumparare, fata de Viena sau Budapesta suntem un oras ieftin. In raport cu media castigurilor suntem un oras scump. (…) Clujeanul da un pret dublu pe un hamburger fata cat plateste budapestanul pe un big mac. (…) Cluj-Napoca e un oras scump, dar marea majoritate a oamenilor isi permit sa cumpere pentru ca ei l-au facut scump. Daca nu si-ar permite, ar deveni ieftin”, explica economistul Iosif Pop.

IT-ul pune Clujul pe harta celor mai scumpe orase din lume

Castigurile din serviciile elitiste medicale, de invatamant, banking asigurari sau IT sunt cele care dau tonul preturilor in Cluj-Napoca. Castigul salarial mediu net pe Cluj, pe zona de servicii, a fost de 1.823 lei in luna octombrie 2013, adica 401 euro. Acesta este tras in sus de salariile care aterizeaza la Cluj-Napoca in urma outsourcing-ului din IT si sunt comparabile celor din Statele Unite ale Americii.

“E un oras cu disponibilitati banesti raspandite in multe maini si conturi, care pe medie, il face un oras bine garnisit la partea de venituri. Asta il face pe cel care are venituri sa nu se formalizeze indiferent de ce pret i se cere la piata. (…) In oras este satisfacuta oferta de servicii scumpe. Oamenii din IT au castiguri bune, iar multe din companii isi permit sa comande aplicatii soft. Orasul e scump pentru ca cei care il fac scump sunt cei care muncesc aici. Ei presteaza servicii la standarde inalte in IT, servicii care indeplinesc cerintele Microsoft si luand salarii aproape echivalente Microsoft”, a adaugat Pop.

In Budapesta, salariul mediu net este de aproximativ 800 de euro. Salariul mediu net in Cluj-Napoca este de doua ori mai mic decat in capitala Ungariei: 400 de euro.

Trai mai bun la Budapesta pentru clujeni

Capitala Ungariei este mai ieftina decat Capitala Transilvaniei, raportat la acelasi venit. Desi pare incredibil, cu toate ca Budapesta are preturi mai mari, clujenii cu venituri medii ar trai mai bine in capitala Ungariei decat la poalele Feleacului.

De exemplu, potrivit datelor publicate de Business Insider, pe luna, in Budapesta mancarea este cu doar un euro mai scumpa decat la Cluj-Napoca. De exemplu, un salariat scoate din buzunar 28,11 euro lunar pentru mancare la Cluj-Napoca, fata de 29,97 de euro cat l-ar costa aceleasi produse la Budapesta. Diferenta este insesizabila si la capitolul Igiena Personala. In Cluj-Napoca articolele de igiena costa, in medie, 23,82 de euro, in timp ce la Budapesta aceleasi produse cu doar 1,37 de euro mai mult! Un litru de benzina costa la Cluj-Napoca 1,34 de euro, iar la Budapesta pretul aceluiasi tip de carburant este mai mare cu doar 0,07 centi. O cutie cu detergent costa 8 euro, atat la Budapesta cat si la Cluj-Napoca.

Chirie de 500 de euro: lux in Budapesta, conditii medii la Cluj-Napoca

O chirie intr-un apartament complet mobilat si utilat, de 85,2 metri costa lunar, in cea mai buna zona din Cluj-Napoca, 471 de euro. Pentru acelasi tip de apartament, la 10 minute de Parlamentul Ungariei, chiria costa cu doar 48 de euro mai mult decat la Cluj.

“E foarte greu de judecat pretul chiriilor. La Budapesta in zona centrala a orasului poti gasi un apartament cu suprafata foarte mare, un apartament de tip imperial. In Cluj e mai dificil de gasit un astfel de apartament, pentru ca orasul e imperial doar in zona dintre zidurile medievale”, a comentat Iosif Pop.

Cu 500 de euro, Budapesta ofera apartamente de lux, complet mobilate si utilate, de 100 de metri patrati, intr-o zona ultracentrala, la 2 minute de Parlament.

Cu aceiasi bani, la Cluj-Napoca, se poate inchiria un apartament, intr-o mansarda de 70 de metri patrati, situata pe strada Kogalniceanu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 36 mins PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 37 mins Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 4 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 5 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 7 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 7 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 8 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 9 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 10 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 10 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 11 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE