Din oras

Cluj-Napoca e "cheala" la capitolul spatii verzi

Scris de 1,016

Un clujean dispune de 14 metri patrati de spatiu verde, jumatate din cat prevad, ca minim, normele Uniunii Europene. Datele din cel mai recent Registru al Spatiilor Verzi din Cluj-Napoca a contabilizat atat cimitirele cat si padurile la capitolul spatii verzi, precum si curtile si gradinile oamenilor, dar, chiar si asa, municipiul nu se incadreaza in normele UE.

Clujenii au, in realitate, jumatate din minimul impus de normele Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste spatiile verzi. In 2014, in Orasul Comoara, un clujean are 14 metri patrati de spatiu verde, adica echivalentul unei garsoniere. Normele europene prevedeau ca fiecare localitate sa aiba 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Cel mai recent Registru al Spatiilor Verzi, finalizat in 2011, arata ca, in total, in municipiul Cluj-Napoca sunt 8.140.800 de metri patrati de spatiu verde, adica 25,6 de metri patrati i-ar reveni unui clujean, putin sub norme. Registrul, insa, contabilizeaza atat curtile oamenilor, gradinile de zarzavaturi, precum si cimitirele si padurile.

Cimitirele, 6% din totalul spatiilor verzi

Cimitirele din Cluj-Napoca au, insumat, 500.000 de metri patrati din totalul spatiilor verzi indosariate, adica 6% din toata suprafata. Cimitirul Central din Cluj-Napoca are o suprafata de 220.000 de metri patrati.

Cimitirul din Manastur are 110.000 de metri patrati, la fel ca  Cimitirul de pe Valea Chintaului. Cimitirul Crisan are 60.000 de metri patrati.

Padurile din afara municipiului, 48% din spatiile verzi

Padurile Hoia si Faget, din afara municipiului, reprezinta 48% din totalul de spatii verzi indosariate de catre Primaria Cluj-Napoca. Astfel, Padurea Hoia are o suprafata de 2.950.000 de metri patrati, iar Fagetul are 100.000 de metri patrati.

Asadar, totalul de 3.050.000 de metri patrati de padure din afara municipiului reprezinta 48% din toate spatiile verzi indosariate in Cluj-Napoca. Asta in ciuda faptului ca Registrul spatiilor verzi indosariate de catre Primarie arata ca unui clujean ii revin 25,6 de metri patrati de parc. 

In realitate, pentru ca nimeni nu sta la iarba verde in cimitir si nici nu se plimba in fiecare zi in padurile din afara municipiului, unui clujean ii revin 14 metri patrati de spatiu verde. 

Ce mai ramane in oras?

Calculele arata ca padurile si cimitirele reprezinta 54% din tot spatiul verde indosariat de catre reprezentantii municipalitatii. Parcurile din Cluj-Napoca, precum si curtile oamenilor, dar si in gradinile lor de zarzavaturi, se regasesc restul de 46% din totalul spatiilor verzi dispobibile. Potrivit normelor Uniunii Europene, fiecare localitate ar fi trebuit sa aiba minim 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Cluj-Napoca are o populatie de 318.000 de locuitori. 

Foto: panoramio.com, cluj.travelULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 16 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 21 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 22 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 2 days In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 2 days Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE