Anchete

Cluj Arena, o investitie falimentara si un spatiu putin utilizabil in sezonul rece. Ce solutii propun arhitectii Clujului

In afara meciurilor de fotbal si a catorva concerte, Cluj Arena ramane in mare parte a anului, un spatiu neutilizabil si nerentabil financiar. Avand in vedere investitia de 47 de milioane de euro care s-a facut pentru acest proiect, stadionul nu atrage prea multe evenimente in perioada rece. In comparatie, Sala Polivalenta care este inchiriata si utilizata intens, iar Cluj Arena poate fi folosit cel mult din luna martie pana in octombrie. Specialistii in arhitectura considera ca in acest sens, nu exista prea multe solutii. Daca zona nu poate fi utilizata in perioada rece, ar trebui, spun ei, sa se gaseasca un mod de a o utiliza mai intens in perioada verii.

Cluj Arena reprezinta o investitie de 47 de milioane de euro. Cu toate acestea, proiectul a devenit falimentar, pierde bani, intrucat el nu poate fi intens utlizat pe tot parcursul unui an. Fiind o zona deschisa, stadionul atrage evenimente mari doar in perioada calda, din martie pana in octombrie, cel mult. Comparativ cu situatia Arenei Nationale de la Bucuresti, care este prevazuta cu un acoperis retractabil, specialistii considera in cazul stadionului de la Cluj ca un astfel de proiect nu ar fi posibil. Arhitectii ofera, insa, alte solutii. Ei considera ca o problema este aceea ca spatiul nu este folosit foarte mult nici macar vara.

„Nu cred ca ar fi posibil un proiect de acoperire. Stadioanele in timpul iernii se folosesc la meciuri pe zapada. Problema este sa-si gaseasca la ce sa o foloseasca in timpul verii. Deocamdata, nu au evenimente la care sa o foloseasca vara, cu iarna ramane de vazut. Eu cred ca orice sistem de acest gen ar fi cu foarte mult mai scump decat a nu o folosi cand nu se poate”, a explicat arhitectul Adrian Borda. 

Mai mult, in contextul in care si acoperisul retractabil al Arenei Nationale a cedat in septembrie din cauza ploii, arhtectul considera ca in cazul unei ninsori daunele ar fi si mai mari. Tocmai de aceea, nu exista prea multe optiuni pentru utilizarea stadionului in sezonul rece. Cel mai potrivit, considera Adrian Borda, este gasirea unei modalitati prin care spatiul sa fie exploatat vara. Astfel, s-ar acoperi cumva golurile inactivitatii din timpul iernii.

„Niciun sistem de acoperire retractabila nu e calculat pentru sarcina din zapada, care e o incarcare foarte mare. In principiu, daca lasi acoperit si ninge, aproape sigur vine in jos, daca ninge o jumatate de metru. Astea nu sunt facute pentru zapada. Nu exista o solutie de genul acesta, clar nu se poate. La zapada rezista doar sistemele fixe, asa sunt calculate, iar unul extensibil care sa tina si la zapada ar trebui sa fie enorm de solid si ar costa probabil de trei ori mai mult, motiv pentru care nu se face. Daca cel de la Arena Nationala a cedat la ploaie avand pante de scurgere, lucrurile ar fi mult mai rele daca ar avea o jumatate de metru de zapada deasupra, e exclus. Trebuie sa gasim o metoda de a folosi stadionul intens vara, iar apoi sa vedem ce facem in timpul iernii”, a adaugat Borda.

Aceleasi rezerve fata de construirea unui sistem electric de acoperire a stadionului, care ar putea ameliora investitia facuta in acesta, le are si arhitectul Szabolcs Guttmann, presedintele  filialei Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania . Mai mult, in opinia lui, trebuie gasite, mai intai, solutii pentru timpul verii. Altfel ar fi fost situatia, spune el, daca ar fi fost gandit de la inceput cu un sistem electric de acoperire. 

„Am rezerve in ceea ce priveste realizarea unui astfel de proiect, cu atat mai mult cu cat Cluj Arena are mari probleme financiare. Ar fi bine, mai intai, sa vedem cum functioneaza vara, inainte de o astfel de investitie. In plus, acesta cere un proiect special si niste materiale speciale. Am semne de intrebare, in cazul Arenei Nationale. Conceptul a fost realizat asa, dintr-o bucata, iar, aici, e vorba de un concept terminat si ar trebui regandit tot proiectul. Deci, e mai complexa povestea. Eu as merge pas cu pas”, informeaza Szabolcs Guttmann.

Solutiile pe care le ofera Guttmann care ar oferi un plus financiar sunt legate de locurile de parcare si de spatiile de sub tribune. In plus, stadionul ar putea deveni in perioada iernii o piateta de tipul celei din Piata Unirii, spune acesta. 

„Inainte de toate eu as sugera si as insista pe tema aceasta ca parcarile deja rezolvate acolo sa intre intr-o logica complexa cu centrul, sa se foloseasca zilnic si sa nu se permita intrarea in centru cu masinile, sa se ia tramvaiul. Din start, ar avea un beneficiu din cele 700 de locuri de parcare. Dupa aceea, mai e si sala care e deja dotata pentru 7.000 de oameni, ceea ce e imens. Ea poate sa primeasca tot felul de evenimente, festivaluri, conferinte la cel mai inalt nivel. Spatiile de sub tribune sunt foarte multe care pot duce evenimente. La un moment dat s-ar putea folosi si in aer liber, sigur, trebuie protejat gazonul. Dar poate sa devina o zona de piata publica pentru evenimente in aer liber. Adica, din aceasta gama sunt exemple. Chiar si in perioada rece, ar fi ca si o piateta din Piata Unirii, nu se poate acoperi, dar se poate combina”, completeaza arhitectul.

De asemenea, prorectorul UTCN, Mircea Petrina, sustine ca stadionul este dezavantajat de faptul ca nu a fost proiectat de la inceput pentru o acoperire totala. O astfel de incercare acum ar dauna constructiei si ar produce pagube financiare enorme, arata el. Sala Polivalenta este solutia pentru desfasurarea evenimentelor de amploare care necesita un spatiu inchis.

„Dupa cum a fost proiectata, nu s-a avut in vedere acoperirea totala, cred ca o astfel de solutie ar complica foarte mult situatia actuala din punct de vedere tehnic si din punctul de vedere al costurilor. Cred ca stadionul ar fi compromis si asta ar presupune costuri foarte mari. Pentru evenimente ramane, deocamdata, Sala Polivalenta”, este de parere Mircea Petrina, prorector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

Pentru gasirea unei solutii, din punct de vedere arhitectural, care ar rezolva situatia falimentara in care se afla Cluj Arena, Ziar de Cluj a solicitat o reactie si din partea presedintelui Organizatiei Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, cel care a proiectat stadionul. Pana la momentul publicarii articolului, acesta nu a oferit niciun raspuns.

In ceea ce priveste evenimentele de amploare din oras, Sala Polivalenta reprezinta un succes. Mereu solicitata si inchiriata pentru diverse concerte, festivaluri, prezentari, targuri si alte evenimente, spatiul va fi in continuare varianta optima pentru astfel de manifestatii. De cealala parte, investitia facuta in Cluj Arena va ramane una falimentara pana in momentul in care se vor gasii solutii pentru ca stadionul sa fie intens utilizat pe tot parcursul anului. Construit in 2011 pe locul fostului stadion Ion Moina, Cluj Arena reprezinta o investitie de 47 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *