Claudia Anastase, consilier local PSD, vrea sa initieze o Hotarare de Consiliu Local prin care se are in vedere realizarea unor materiale suport pentru toti clujenii care se simt agresati de catre cersetorii din oras, dar si pentru acei clujeni care, prin marinimia aratata cersetorilor, intretin iluzia ca gestul lor chiar le ofera acestora o sansa spre schimbarea in bine.
Saptamana aceasta, Primaria Cluj-Napoca a gazduit dezbaterea cu tema ”Alesii locali si studentii clujeni combat cersetoria”, organizata si moderata Claudia Anastase.
La dezbatere au participat peste 30 de invitati, consilieri locali, reprezentanti ai proiectului Cluj Capitala Culturala Europeana 2021, reprezentanti ai Politiei Municipale, Politiei Locale, Directiei de asistenta sociala, Directiei judetene de asistenta sociala si protectia copilului, Companiei de Transport Public Cluj (fosta RATUC) si studenti, reprezentanti ai confederatiilor organizatiilor studentesti din Universitatea ”Babes-Bolyai”, Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, reprezentanti ai Federatiei Share Cluj Napoca, precum si studenti din anul I ai Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii Cluj-Napoca, realizatori ai unui proiect-scoala pentru combaterea cersetoriei in Cluj-Napoca.
Dezbaterea a fost calibrata atat pe modul de abordare a realitatii existentei cersetoriei in municipiu, percepute de majoritatea covarsitoare a populatiei clujene drept o grava problema a comunitatii locale, cat si pe modalitatea in care pot fi tratate cauzele care determina oamenii sa cerseasca.
Concluziile dezbaterii, pornind de la evidenta ca 90% din totalul cersetorilor care au fost identificati de Politia Locala si localizati pe harta cersetoriei din municipiu nu au domiciliul in Cluj-Napoca, au concentrat un numar de pasi de urmat de catre comunitate, pasi realizabili printr-o colaborare intensa si de lunga durata intre toti partenerii care pot fi implicati in acest proiect.
O initiativa Ziar de Cluj
In urma cu trei luni, Ziar de Cluj publica articolul cu titlul “Primavara infloresc cersetorii. Cine si cum ii poate opri”, in care alesii locali erau intrebati care sunt propunerile lor pentru combaterea cersetoriei in orasul ce se doreste a fi capitala culturala europeana in 2021.
Pe atunci, Claudia Anastase spunea ca va incerca sa creeze o punte de comunicare intre forul local si Politia Municipiului, pentru a sprijini si a ajuta actiunile de combatere a cersetoriei in oras:
„Voi incerca astfel, din pozitia de reprezentant al municipalitatii, sa inteleg de ce actiunile Politiei nu au efectul dorit, de ce oamenii se intorc inapoi in oras si ce pot face, cum pot ajuta sa imbunatatim situatia”.
Iar alesul local s-a tinut de cuvant: saptamana aceasta a organizat o dezbatere publica in acest sens. De asemenea, consilierul local i-a invitat la aceasta dezbatere si pe studentii preocupati de problema cersetoriei in oras, despre care Ziar de Cluj a scris in urma cu trei saptamani.