PORTRET

Claudia Anastase, deschizător de listă pentru Consiliul Județean Cluj din partea noii formațiuni politice a lui Liviu Alexa: „Mă văd oricând frate cu cel sensibil la nevoia sau la durerea unor oameni!”

Claudia Anastase este unul dintre puținii oameni politici clujeni despre care se poate afirma că e un om de caracter. A intrat în politică de abia după ce a dovedit competență și profesionalism în viața profesională, doar după ce a ajuns la o situație materială împlinită. O economistă cu înclinații poetice, ea și-a dorit ca, prin politică, să-și împlinească și latura poetică a personalității sale, care își dorea să rezoneze cu semenii cărora să le marcheze într-un mod util și plăcut existența, prin împlinirea dorințelor, a idealurilor de mai bine. A activat timp de 16 ani în PSD, partid pe care l-a ales exclusiv pe criterii doctrinare, și a fost un foarte bun consilier local, timp de două mandate, până de curând, când principiile ei politice au devenit incompatibile cu direcția în care mergea partidul din care făcea parte. 

Claudia Anastase iubește politica pentru că a intrat în acest domeniu din dragoste față de oameni. Ea e convinsă că, aici, cei care se implică au obligații față de cetățenii pe care îi reprezintă, responsabilități pe care trebuie să le onoreze cu demnitate. Pentru a își putea onora în continuare, cu fruntea sus, obligațiile de om politic, pentru a putea rămâne fidelă propriilor convingeri pentru care a intrat în politică, pentru că iubește politica făcută de oameni de calitate și pentru că se vede oricând „frate cu cel sensibil la nevoia sau durerea unor oameni”, dar și „cu omul împlinit material, cu omul de afaceri care nu vrea altceva decât legi drepte”, Claudia Anastase s-a decis să i se alăture lui Liviu Alexa în noua sa construcție politică pentru Cluj, ca deschizător de listă pentru Consiliul Județean, hotărâtă să devină un foarte bun consilier județean și chiar un președinte de Consiliu Județean cu viziune, prima femeie președinte al Consiliului Județean Cluj.

Claudia Anastase e un altfel de om politic, față de cei cu care ne-am obișnuit până în prezent – e o persoană inteligentă, cultivată, cu bun-simț, cu caracter, o persoană responsabilă, cu dragoste și cu respect față de oameni. E o femeie puternică, realizată profesional, care intenționează să își pună în slujba comunității cunoștințele, experiența, mintea și forța cu care a demonstrat deja că știe să lupte pentru dreptate.

„E important să înveți și să lucrezi în orice moment al vieții tale – și cât mai repede!”

Claudia Anastase s-a născut în Beiuș, județul Bihor. A făcut școala primară în orașul Nucet, liceul l-a urmat în Ștei, iar la facultate a venit la Cluj, oraș pe care l-a visat înainte de a-l cunoaște, pe care și-l imagina drept un loc propice atât poeziei, cât și evoluției personale. În liceu i-a plăcut geografia și matematica, dar în egală măsură și poezia (scrie și în ziua de astăzi poezie și proză), însă, pentru că era convinsă că, deși se poate trăi poetic, nu se poate trăi din poezie, a ales să studieze „Management în industrie” la Facultatea de Științe Economice, din cadrul UBB.

Cu toate că era studentă la zi, Claudia Anastase a început să lucreze (contabilitate primară) începând din anul II de facultate, din dorința de a își cunoaște viitoarea profesie:

„Eram conștientă că, dacă nu fac asta, nu voi ajunge niciodată să mă realizez profesional, pentru că nu aveam punți de legătură în Cluj-Napoca și nu puteam să mă bazez pe nimeni altcineva decât pe mine, pe modul în care reușeam să aduc teoria pe care o învățam la școală în profesia pe care mi-am dorit-o.”

După absolvirea facultății, cunoscându-și deja meseria, având și calitatea de contabil autorizat și expert contabil, Claudia Anastase și-a construit propria firmă de contabilitate, în cadrul căreia a lucrat, de dimineața până noaptea, ani în șir. Când colegii ei de la Științe Economice își căutau primul loc de muncă, ea avea deja propria firmă, la care putea să îi angajeze:

„Am înțeles cu adevărat că e important să înveți și să lucrezi în orice moment al vieții tale – și cât mai repede!, atunci când mi-am angajat prima colegă de facultate. Cu cât începi mai devreme, ai un avantaj față de alții care încep mai târziu. Eu aveam firma proprie în momentul în care colega mea venea să lucreze la mine pentru a învăța.”

Firma pe care a construit-o Claudia Anastase mai există și în ziua de astăzi, dar e condusă de un partener, ei nerămânându-i timp în prezent pentru a se mai ocupa de ea. Un alt moment relevant din viața sa a fost munca în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice și Controlului Financiar de Stat:

„Am lucrat ca inspector de specialitate la Direcția de Control Fiscal și mi-a plăcut enorm și acea activitate din care însă am plecat datorită legislației care, de la 1 ianuarie 2000, a permis pentru experții contabili doar un statut independent (ei nu mai puteau fi angajați în altă parte). Eu am ales profesia independentă, realizând în plus expertize financiar-contabile, judiciare și extrajudiciare, pe care le făceam pentru instanțe de judecată sau pentru diferite etape procesuale.”

A intrat în politică pentru oameni, pentru principii, pentru idealuri, fără a căuta împliniri materiale

În anul 2000, când s-a decis să intre în politică, la 29 de ani, Claudia Anastase avea propria firmă de contabilitate, lucra și expertize judiciare și, împreună cu soțul ei, reușise să construiască și o pizzerie:

„Nu căutam împliniri materiale în politică, doar unele ideatice. Simțeam că latura realistă a ființei mele era împlinită și o doream împlinită și pe cea poetică, în care întâlnești omul, îl asculți, rezonezi cu el, în care simți nevoia să marchezi printr-o prezență utilă și plăcută existența lui.

Am simțit că pot să împărtășesc din acumulările mele umane, din experiența și valoarea mea, unei echipe pe care am căutat-o exclusiv din rațiuni doctrinare. Mă curtau foarte multe partide politice și am ales doctrina și crezul care se potriveau cu mintea și cu sufletul meu. Din acel moment, până astăzi, au trecut 16 ani…

După ce am intrat în politică, deși eram convinsă că știu să fac multe lucruri bune, am realizat că e nevoie să mai fac ceva pentru a răspunde așteptărilor oamenilor cărora urma să mă adresez. Am urmat un masterat în management politic și am parcurs aceste studii cu atât de mult drag și pasiune, încât am ieșit chiar șefă de promoție! Am făcut asta pentru că eu cred că oamenii nu pot fi determinați să treacă strada, chiar dacă ar fi necesar, dacă înainte de a îi îndemna să o facă, nu ai înțeles nimic din gândurile lor. E vital în orice faci să devii mai bun, e vital să acumulezi cunoștințe pentru a te face înțeles și pentru a înțelege nevoile oamenilor pentru care ai decis să faci politică.”

După masterat, fiind șefă de promoție, Claudia Anastase a fost invitată să urmeze cursurile Școlii Europene „Ovidiu Șincai” și ale Universității pentru Democrație, unde a avut ocazia de a construi politici publice și de a întâlni, la masa dialogului, toți actorii de pe scena unei societăți: presă, oameni de afaceri, sindicate, lideri politici de anvergură europeană, reprezentanți ai instituțiilor de asistență socială:

„Practic, toate nevoile unei societăți se întâlneau la aceeași masă pentru a-și primi răspunsul. Am cunoscut oameni și proiecte, am cunoscut oameni cu care am construit proiecte, am polemizat și am încercat fiecare dintre noi să înțelegem societatea așa cum este ea. 

Toate aceste specializări le-am făcut gândindu-mă să fiu mai bună în relația cu oamenii. Pentru că iubesc oamenii pot spune că iubesc politica. Politica pentru mine înseamnă enorm, poate de aceea sunt atât de exigentă cu oamenii politici și am un renume de om dur, ferm, care spune lucrurilor pe nume. Asta am făcut mereu în interiorul partidului meu.

Cred că dacă nu ai chemare pentru politică oamenii te simt. Dacă ești fals, dacă ești un om care nu rezonează cu interesul comunitar, cu gândurile oamenilor, chiar și cu acele gânduri care nu îți seamănă, nu poți trece cu fruntea sus prin politică. Cred că există obligații pe care, ca om politic, ești nevoit să le onorezi și, dacă nu știi ce înseamnă fruntea sus, nu le poți onora. În plus, poți să îi păcălești o dată pe oameni, poți să încerci și a doua oară, dar, cu certitudine, ipocrizia celei de-a treia încercări îți va fi fatală.”

Din 2008, de când s-a născut fiica sa, Atena Teodora, Claudia Anastase se simte o femeie completă, care are un motiv în plus pentru a lupta pentru un mediu de viață mai bun:

„Din acel an și pentru mine și pentru Mircea, soțul meu, perspectiva iubirii și-a definit toate nuanțele: avem un copil frumos, inteligent și iubitor, care știe rostul aplauzelor meritate, de când era în burta mea (în 2007, când candidam la europarlamentare pe lista națională, eram însărcinată cu Atena).”

Omul potrivit la locul potrivit

Claudia Anastase a muncit mereu, atât în viața profesională, cât și în cea politică, și, chiar dacă uneori a avut senzația că un rezultat sau altul întârzie să apară, până la urmă s-a convins că nimic din eforturile sale nu s-a risipit. După ani de zile în care și-a condus calificat activitățile private, a acceptat prima provocare în conducerea unei instituții care aducea fondurile europene spre comunitate, Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Cluj. Ceva mai târziu, în 2012, a devenit directorul sucursalei Cluj a Companiei Naționale Transelectrica SA:

„La Facultatea de Științe Economice am terminat specializarea Management în industrie, așa că la Transelectrica aplic exact profesia pentru care m-am calificat, este chiar zona mea profesională. 

Conduc această instituție cu același drag și cu aceeași implicare cu care mi-am condus firmele construite de mine de la zero. Aici am cunoscut o nișă profesională hiperspecializată cu oameni buni, talentați, cu ingineri foarte dăruiți. Ei au apreciat mintea mea și eu pe-a lor și am devenit în scurtă vreme o echipă redutabilă, în cadrul căreia mi-am dovedit capacitatea de a îmi asuma responsabil investiții, de a veni cu răspunsuri la marile lor așteptări profesionale. 

Sunt mândră de rezistența lor la ritmul meu de lucru și de eleganța cu care au admis că sunt partenerul lor. Experiența mea managerială corelată cu specializarea lor tehnică ne-au adus în punctul în care vom fi prima sucursală din țară cu toate stațiile electrice retehnologizate complet. Între colegii mei mă simt împlinită și la nivel profesional și la nivel uman!”

„Când firavi și temporari conducători au încercat să îmi zguduie crezul, recunosc că i-am înfruntat”

Claudia Anastase a evoluat în politică fără a arde etape. A cunoscut oamenii din organizațiile și grupele mici de partid și, alături de ei, s-a implicat total în campanii, chiar la firul ierbii:

„Am făcut chiar și campanii door to door atunci când am avut convingerea că omul pentru care făceam campania merita asta – un astfel de om este domnul Ioan Rus!

Am avut multe funcții în partid, ultima fiind cea de vicepreședinte al organizației județene, dar cred că ele nu sunt importante, important pentru mine a fost, în fiecare moment, faptul că am cunoscut oameni de calitate, că am lucrat lângă ei, că am visat alături; și, chiar am reușit, de foarte multe ori, să facem lucruri bune pentru cetățeni!

Sunt și oameni care mi-au displăcut, dar partea bună este că pe ei îi pot uita cel mai repede. Nu am încetat nicio secundă să fiu social-democrată, exprimându-mă coerent în limbajul social-democrației moderne. Nu am încetat nici în momentul în care, pentru a îmi conserva crezul, am ales să plec din PSD, partidul în care am activat 16 ani.”

Claudia Anastase consideră că, în calitate de om politic, dacă vrei să lupți pentru dreptatea și pentru binele oamenilor, trebuie să știi să faci același lucru și în cadrul partidului din care faci parte:

„Am luptat pentru principii de-a lungul întregii mele vieți politice social-democrate. Nu am dus nicio luptă cu partidul meu și nu am plecat supărată pe oamenii din partid – ar fi și ciudat: am râs și am plâns împreună, am învins de puține ori și am fost învinși de mai multe ori… Solidaritatea, ca principiu social-democrat, mi-a fost încercată de multe ori. 

Însă, când firavi și temporari conducători au încercat să îmi zguduie crezul, recunosc că i-am înfruntat! Cred că echipele trimise în Consiliul Local, în Consiliul Județean, sau în orice altă parte în care poți fi trimis în slujba oamenilor, trebuie gândite în termeni de responsabilitate. Cred că, dacă nu ai capacitatea să transmiți valoare în comunitate, îți distrugi propria organizație, indiferent de ce natură e organizația, profesională sau politică. Cred că în fruntea organizațiilor politice și în echipele care construiesc legi și direcții pentru ceilalți nu poți trimite altfel de oameni decât oameni competenți. Din acest punct de vedere, pot să spun că niciodată nu am fost maleabilă, nu am considerat că există loc de negociere!”

„Ca să pot da totul am nevoie de oameni care îmi seamănă, lor mă alătur și cu ei îmi face plăcere să lucrez oricât!”

Pentru că principiile pentru care a intrat în politică nu mai erau compatibile cu realitățile organizației PSD Cluj, Claudia Anastase a decis să demisioneze din partid și să se alăture noii formațiuni politice a lui Liviu Alexa, unde a găsit oameni asemenea ei și unde și-a regăsit credințele și năzuințele politice:

„Ca să pot da totul, am nevoie de oameni care îmi seamănă, ca să pot zâmbi, am nevoie de oameni capabili să zâmbească! – lor mă alătur și cu ei îmi face plăcere să lucrez oricât, de dimineața până noaptea!

Mă văd oricând frate cu cel sensibil la nevoia sau la durerea unor oameni, la fel cum mă văd frate cu omul împlinit material, cu omul de afaceri care nu vrea altceva decât legi drepte! Mă văd frate cu cel care se exprimă frumos, cu cel care crede că atunci când ajunge să conducă oameni are datoria să se autoperfecționeze zi de zi! Mă văd frate cu omul care se bucură când întâlnește un om politic normal!”

Om politic normal, explică Claudia Anastase, înseamnă ceva mai puțin sofisticat decât încearcă oamenii politici anormali să prezinte – înseamnă să fii om:

„Sunt convinsă că am luat o decizie corectă atunci când am ales această nouă construcție politică pentru Cluj, pentru că cei care ne-am alăturat suntem oameni cu entuziasm, cu experiență administrativă, cu drag de oameni, cu fapte și dovezi pro oameni și pro comunitate, cu bucuria de a vorbi liber despre misiunea noastră!”

Claudia Anastase a fost consilier local timp de două mandate. Pentru că actualul mandat de consilier local l-a câștigat pe listele unui partid pe care tocmai l-a părăsit, a considerat că ar fi lipsit de eleganță față de acel partid să nu renunțe și la această calitate. Cu toate acestea, față de cetățenii pe care îi reprezintă, ar fi fost justificată și opțiunea de își păstra funcția de consilier local:

„Pentru că am demonstrat moralitate, întotdeauna, în toate cauzele mele, aș fi putut să rămân consilier inclusiv în cele două luni de mandat rămase, pentru că sunt un consilier bun!”

Un președinte de Consiliu Județean cu viziune

Bazându-se pe experiența acumulată în Consiliul Local Cluj-Napoca, Claudia Anastase este convinsă că va deveni un foarte bun consilier județean și chiar un președinte de Consiliu Județean cu viziune:

„Sunt un om cu experiența proiectelor strânse în municipiul Cluj-Napoca (adică a jumătate din județul Cluj), care nu ignoră principalele probleme pe care le avem la Cluj, lipsa coerenței lucrative și comunicaționale între administrațiile locale din județ. 

Când îți analizezi coerent avuția și nevoile, proiectele integrate se nasc sănătoase. Primarii județului au trăit mereu experiența individuală a înfrățirii cu orașe din alte țări europene, dar nu au trăit frăția în propriul județ. Nu au fost conduși de un președinte de Consiliu Județean capabil să transforme zecile de proiecte reușite de către administrațiile locale municipale sau comunale, într-un proiect integrat reușit. Mereu au existat primari buni, comune și orașe bine conduse și cu o infrastructură impecabilă, dar acestea au fost lăsate fără ieșire la drumul principal, pentru că nu am avut un președinte de Consiliu Județean care să aducă experiența acelor primari în folosul comunității județene și regionale.

Avem în municipiul Cluj-Napoca și, implicit, în județul Cluj, arhitecți de renume mondial și, totuși, în mod paradoxal, simțim cu toții haosul din construcții, pentru că până acum nu am avut primarul sau președintele de Consiliu Județean care să înțeleagă faptul că nici arhitecții, nici oamenii de afaceri, nici profesorii universitari ai Clujului nu își doresc altceva de la administrația locală decât cadrul legal onest pentru creativitatea și potențialul de dezvoltare pe care ei îl au.

Municipiul Cluj-Napoca are permanent zeci de mii de tineri și studenți, care ne-au dovedit că sunt capabili să scrie proiecte; are universități recunoscute la nivel internațional, capabile să scrie proiecte pentru mobilitate urbană, pentru turism, pentru sport. Cluj-Napoca are infrastructură sportivă, dar nici Primăria și nici Consiliul Județean nu au avut capacitatea să scrie politici publice pentru sport, pentru turism. 

Ai, de exemplu, o investiție publică a Consiliului Județean în Stadionul Municipal, tinerii ți-au dovedit că pot scrie proiecte pentru a îți aduce evenimente culturale și sportive, iar tu, primarul sau președintele de Consiliu Județean, nu ai un buget multianual pentru sport! E simplu, e până la urmă o problemă de management: detectează-ți resursele umane de mare valoare, adu-le lângă tine și îți vei conduce cu responsabilitate comunitatea!”

„Eu iubesc politica făcută cu oameni de calitate!”

Claudia Anastase e convinsă că viitorul Clujului nu poate fi altfel decât optimist:

„Nu îl putem întrista, pentru că e plin de tineri! A ști să ții seama de speranțele tinerilor după 6 iunie va însemna cea mai frumoasă provocare pentru politica prezentului! Am fost Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Organizațiile studențești, în diverse forme de asociere, au făcut pentru acest oraș mai mult decât conducătorii din administrațiile locale, practic ne-au obligat să ne deschidem spre lume și lor le datorăm recunoștința pentru evoluția spectaculoasă a municipiului! Nu primarului și nici conducătorilor Consiliului Județean!”

Claudia Anastase consideră că e vital ca tinerii Clujului să aibă parte de altfel de conducători, de oameni liberi, care înțeleg rostul administrației publice, de buni manageri ai bugetelor publice și, nu în ultimul rând, de oameni onești:

„Aceasta este construcția politică cu care mă simt compatibilă în drumul responsabil spre conducerea Consiliului Județean!”

Claudia Anastase este un politician serios, cu coloană vertebrală, cu principii și cu viziune. E un om care își dorește să facă politica oamenilor. E o persoană veselă, care are și a avut mereu alături prieteni adevărați, e o familistă convinsă, o femeie care îți câștigă imediat prietenia și respectul, prin vorbe, prin fapte, prin atitudine, prin istoria personală și profesională. În cei 44 de ani, ea s-a simțit însuflețită întotdeauna de dorința de a trece prin viață frumos și respectabil:

„Sunt o mamă nebună, pentru că absolut tot ce face Atena mie mi se pare extraordinar, așa că o să înțelegeți de ce, din structura mea politică, nu îmi lipsește nicio secundă gândul că lupt și pentru viitorul ei! Îl iubesc pe soțul meu, în special pentru mintea lui care a putut să înțeleagă mereu intensitatea maximă la care eu trăiesc politica! Sunt o familistă convinsă și cred că dacă în familia ta nu cultivi minciuna, ci dragostea, la fel te vei exprima și în relațiile cu ceilalți oameni!

Eu iubesc politica făcută cu oameni de calitate și vreau să cred că vom ajunge în punctul în care ea să poată să își recâștige statutul de artă a dialogului! Vreau să cred că, atât generația mea, cât și generațiile viitoare, vom putea cunoaște și această latură frumoasă a politicii! Abia atunci voi putea spune că sunt și mândră de politică!”, conchide Claudia Anastase, unul dintre puținii oameni de calitate care au existat până acum în politica clujeană.

Foto: Claudia Anastase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *