In vizor

Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou

În decembrie 2019, BCR își scotea la vânzare sediul din Cluj-Napoca, la pachet cu alte clădiri valoroase din țară. Sediul din Cluj e cel mai scump scos la vânzare de BCR în afară de clădirea din centrul Capitalei, scoasă la mezat pentru 8,26 milioane de euro în aprilie același an. Acum, Consiliul local Cluj-Napoca se va întruni într-o ședință extraordinară luni, iar unul dintre cele două subiecte de pe ordinea de zi este activarea dreptului de preempțiune pentru clădirea BCR, de pe strada Barițiu numărele 10-12. În referatul așezat pe masa consilierilor se arată că este nevoie de spații noi, având în vedere că lucrările la metrou vor duce la demolarea clădirii Primăriei de pe strada Moților nr. 7.

Prin urmare, Emil Boc ne anunță că, din cauza lucrărilor la metrou, clădirea municipalității de pe Moților 1-3 va fi demolată și că pe Barițiu va vrea să-și mute birourile.

Sunt câteva probleme de discutat:

  • O dată, faptul că e de vânzare, cam la același preț clădirea Conti, iar municiplaitatea nu și-a exprimat încă dreptul de preempțiune.
  • Apoi, Palatul Primăriei, cum mai este cunoscută clădirea de pe Moților 1 – 3, a fost ridicată prin 1900 de către firma lui Benedek Endstrasser, după un proiect al arhitectului budapestan Alpár Ignác (1855-1928), un foarte cunoscut arhitect de la acea epocă și este monument istoric, nu că asta ar conta când se încoardă a voință mușchiuleții lui Emil Boc. Dar avem acolo o grămadă de bani din banii clujenilor îngropați în reabilitarea clădirii (care, conform obiceiului pământului a durat ani de zile), avem turnul cu ceas – refăcut și redat în funcție, clădirea nouă în care s-au băgat bani șiparcarea primăriei în care s-au băgat bani.
  • Apoi, nici măcar nu este finalizată, ci la a treia amânare, licitația la acest metrou care nu-și justifică prin nimic efortul, în afară de aplicarea ”voinței politice” a unui individ care se vrea consemnat în Cartea de Istorie.
  • Nici măcar nu se știe dacă va fi vreodată vreo ofertă eligibilă.
  • Nu se știe dacă se va semna cândva, în viitorul care va să vie, vreun contract pe oferta eligibilă.
  • Legislația pe exproprieri, care deocamdată este la mâna Metrorex, nu este modificată și este clar că nu va putea fi rapid modificată dacă sunt interesele celor din Capitală la mijloc.
  • NU SUNT BANI pentru metrou. Cele 300 de milioane de euro, din cele (deocamdată) 2 miliarde de euro estimate pentru lucrare nu sunt suficiente. De unde are să facă Boc rost de restul de bani, habar nu avem – poate îi aduce din iarba cosită în curtea casei părintești din Răchițele.

Prin urmare, faptul că Emil Boc își pune mașina de vot la lucru luni nu este în interesul clujenilor (dar are ocazia să ne demonstreze contrariul, dacă are ce să ne comunice), ci doar o achiziție pe care de multă vreme vrea să o facă, dar a legat-o de investiția metrou, ca să abată atenția de la faptul că iar i s-a amânat licitația (plus restul problemelor). Așa poate să facă joc de PR: uite, muncim să facem loc la metrou.

Că nu credem că face pur și simplu un ”serviciu” cuiva pe banii noștri. Deși Jurnalul Național titra în 10 mai 2021: ”Emil Boc, descurcăreț în pandemie. Și-a plătit împrumutul de campanie și și-a cumpărat un mic domeniu lângă Cluj”.

Noi credem că a câștigat suficienți bani încât să fi reușit și singur această performanță. Chiar dacă BCR a fost Banca Oficială a Capitalei Europene a Tineretului – Cluj-Napoca 2015. Și-au făcut și oamenii ăia doar niște publicitate.