In vizor

Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou

Scris de 2294

În decembrie 2019, BCR își scotea la vânzare sediul din Cluj-Napoca, la pachet cu alte clădiri valoroase din țară. Sediul din Cluj e cel mai scump scos la vânzare de BCR în afară de clădirea din centrul Capitalei, scoasă la mezat pentru 8,26 milioane de euro în aprilie același an. Acum, Consiliul local Cluj-Napoca se va întruni într-o ședință extraordinară luni, iar unul dintre cele două subiecte de pe ordinea de zi este activarea dreptului de preempțiune pentru clădirea BCR, de pe strada Barițiu numărele 10-12. În referatul așezat pe masa consilierilor se arată că este nevoie de spații noi, având în vedere că lucrările la metrou vor duce la demolarea clădirii Primăriei de pe strada Moților nr. 7.

Prin urmare, Emil Boc ne anunță că, din cauza lucrărilor la metrou, clădirea municipalității de pe Moților 1-3 va fi demolată și că pe Barițiu va vrea să-și mute birourile.

Sunt câteva probleme de discutat:

 • O dată, faptul că e de vânzare, cam la același preț clădirea Conti, iar municiplaitatea nu și-a exprimat încă dreptul de preempțiune.
 • Apoi, Palatul Primăriei, cum mai este cunoscută clădirea de pe Moților 1 – 3, a fost ridicată prin 1900 de către firma lui Benedek Endstrasser, după un proiect al arhitectului budapestan Alpár Ignác (1855-1928), un foarte cunoscut arhitect de la acea epocă și este monument istoric, nu că asta ar conta când se încoardă a voință mușchiuleții lui Emil Boc. Dar avem acolo o grămadă de bani din banii clujenilor îngropați în reabilitarea clădirii (care, conform obiceiului pământului a durat ani de zile), avem turnul cu ceas – refăcut și redat în funcție, clădirea nouă în care s-au băgat bani șiparcarea primăriei în care s-au băgat bani.
 • Apoi, nici măcar nu este finalizată, ci la a treia amânare, licitația la acest metrou care nu-și justifică prin nimic efortul, în afară de aplicarea ”voinței politice” a unui individ care se vrea consemnat în Cartea de Istorie.
 • Nici măcar nu se știe dacă va fi vreodată vreo ofertă eligibilă.
 • Nu se știe dacă se va semna cândva, în viitorul care va să vie, vreun contract pe oferta eligibilă.
 • Legislația pe exproprieri, care deocamdată este la mâna Metrorex, nu este modificată și este clar că nu va putea fi rapid modificată dacă sunt interesele celor din Capitală la mijloc.
 • NU SUNT BANI pentru metrou. Cele 300 de milioane de euro, din cele (deocamdată) 2 miliarde de euro estimate pentru lucrare nu sunt suficiente. De unde are să facă Boc rost de restul de bani, habar nu avem – poate îi aduce din iarba cosită în curtea casei părintești din Răchițele.

Prin urmare, faptul că Emil Boc își pune mașina de vot la lucru luni nu este în interesul clujenilor (dar are ocazia să ne demonstreze contrariul, dacă are ce să ne comunice), ci doar o achiziție pe care de multă vreme vrea să o facă, dar a legat-o de investiția metrou, ca să abată atenția de la faptul că iar i s-a amânat licitația (plus restul problemelor). Așa poate să facă joc de PR: uite, muncim să facem loc la metrou.

Că nu credem că face pur și simplu un ”serviciu” cuiva pe banii noștri. Deși Jurnalul Național titra în 10 mai 2021: ”Emil Boc, descurcăreț în pandemie. Și-a plătit împrumutul de campanie și și-a cumpărat un mic domeniu lângă Cluj”.

Noi credem că a câștigat suficienți bani încât să fi reușit și singur această performanță. Chiar dacă BCR a fost Banca Oficială a Capitalei Europene a Tineretului – Cluj-Napoca 2015. Și-au făcut și oamenii ăia doar niște publicitate.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 4 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
 • Acum 12 hours General
  EXCLUSIV! Bătăușele au fost date afară din PSD Cluj
 • Acum 20 hours Focus
  Specialiștii clujeni, despre reacția PSD ȘI ANPC la automatizarea sistemului de cumpărături la Auchan: „discurs „populist” în cazul Auchan – VIDEO
 • Acum 20 hours In vizor
  VIDEO: Pe Calea Florești, Emil Boc a aprobat o huidumă de 25 de etaje. Atât în disprețul clujenilor, cât și al celor mai elementare măsuri de siguranță, hiuduma fiind înfiptă în structura de rezistență a unui zid de sprijin al unei lucrări arhitectonice, Nodul ”N”
 • Acum 21 hours In vizor
  Boc, mână în mână cu judecătorii de la Cluj. Cum încearcă să evite plata de milioane de euro – totul pentru părculeț
 • Acum 22 hours General
  Presa de chitanțier ne dă știri triumfaliste despre ”noul punct de belvedere al Clujului, Turnul Pompierilor”. ȘAPTE ANI A DURAT REABILITAREA UNUI FLEAC. Între timp, adevăratul ”punct de belvedere”, Cetățuia, zace în paragină
 • Acum 23 hours Din oras
  Un american din Cluj şi-a sechestrat soţia şi a ameninţat că o ucide. A urcat pe acoperișul casei, înarmat cu o lingură
 • Acum 24 hours Focus
  Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, la NCN, despre legile educației: „Au fost mai multe lucruri pe care le-am dorit a fi luate în seamă, nu le-am văzut aprobate” – VIDEO
 • Acum 1 day General
  CU CE SE MAI OCUPĂ ORGANELE STATULUI: Descinderi ale poliţiştilor de la Transporturi la patru tineri din Cluj și Oradea care au desenat graffiti pe vagoanele unor trenuri
 • Acum 1 day Focus
  Fram, ursul polar, ajunge pe marile ecrane – VIDEO
 • Acum 2 days Din oras
  Rahat românesc, ultimul răcnet
 • Acum 2 days Editorial
  MARCULEEE, CE FACI PENTRU 12.000 DE EURO PE LUNĂ?
Citește și...
In vizor

ŢARĂ, CAUT OSTAŞI

Ți-ai dorit toată viața să porți uniformă, deși se calcă greu? Visul e mai aproape […]

Recomandările redacției
TOP CITITE