General

CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în această dimineață la un grav accident rutier petrecut la ieșire din localitatea Ciucea spre Cluj-Napoca, informează ISU Cluj. O tânără de 21 de ani a murit, iar alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au fost transportate la spital. Din păcate, acest drum, rămas într-un ”ev mediu” al drumurilor ca reabilitare și adaptare la timpuri moderne, este o adevărată capcană mortală pentru șoferi. Nu există săptămână fără un incident grav în zonă.

Apelul de urgență a fost primit în jurul orei 7:10, iar pentru misiune au fost mobilizate o autospecială și un echipaj SMURD. În sprijin a venit și o ambulanță SAJ. Ajunși la fața locului, pompierii au găsit două autoturisme avariate.

”Într-un autoturism se afla o tânără încarcerată și inconștientă, în stop cardio-respirator. Folosind echipamentele din dotare, pompierii au descarcerat-o și au predat-o echipajelor medicale, care au început manevrele de resuscitare. În ciuda eforturilor depuse de echipajul de pe ambulanță și de către pompieri, medicul a constatat decesul tinerei de 21 de ani. De asemenea, alte trei persoane au fost transportate la spital în stare de conștiență și cu leziuni minore. Mai exact, a fost vorba despre doi bărbați și o minoră de 10 ani”, relatează ISU Cluj.

În 17 iunie, o femeie și-a pierdut viața într-un accident care a avut loc la Poieni, pe același drum al groazei, incident în care au fost implicate 5 autovehicule.

”Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente cu două autospeciale și un echipaj SMURD pentru a descarcera și a acorda primul ajutor calificat în urma unui accident rutier produs între localitățile Ciucea și Poieni. La această intervenție a fost dislocat și un echipaj medical SAJ. La fața locului au găsit două autocamioane, un microbuz, o autoutilitară și un autoturism avariate, iar în autoturism se afla încarcerată o femeie în vârstă de cca 50 de ani, care nu mai prezenta semnale vitale. Pompieri au descarcerat de urgență victima și au început, alături de echipajul SAJ, manevrele de resuscitare”, anunță ISU Cluj.

La fel în 2018 (și nu facem referire decât la accidentele mortale din zonă), conform Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române, o persoană şi-a pierdut viaţa în urma unui accident de circulaţie produs, sâmbătă, pe raza localităţii Ciucea, pe drumul Cluj-Napoca-Oradea. Accidentul a avut loc DN1 Cluj-Napoca – Oradea, la kilometrul 547+600 metri, în localitatea Ciucea, judeţul Cluj. În incident au fost implicate un autoturism şi o autoutilitară. Conform primelor infromaţii nenorocirea s-a produs din pricina pătrunderii pe contrasens a autoturismului, iar şoferul a decedat. Circulaţia auto a fost reluată.

La fel în 2015 (și am putea continua), un bărbat de 28 de ani în timp ce conducea autoturismul dinspre Oradea spre Cluj-Napoca, pe fondul neadaptării la condițiile de drum într-o curbă deosebit de peroiculoasă a derapat. Astfel, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un arbore. În autoturism erau patru persoane. Un tânăr de 18 ani a murit pe loc, iar sora acestuia în vârstă de 20 și bărbatul de 28 de ani care se afla la volanul mașinii au fost trimiși în stare gravă la spital.

Ar fi bine să vizionați și materialul realizat de cei de la pressone.ro, în 2018, pe acest subiect:

Am călătorit în mașina PressOne alături de colonelul în rezervă Sorin Iovu Rusu care a fost, până în septembrie 2017, șef de birou în Serviciul Poliției Rutiere Cluj. Am ales traseul DN1 / E60 Cluj – Ciucea, unul dintre cele mai circulate și mai periculoase drumuri din țară.
Statisticile spun că, pe anumite porțiuni, numărul accidentelor grave s-a dublat în 2017 comparativ cu 2016. Crucile de pe marginea șoselei sunt tragice pietre de hotar ale realității. În doar 80 de kilometri, drumul e presărat cu nepermis de multe accidente mortale și foarte grave.
Intenția noastră a fost să descoperim vulnerabilitățile din trafic, cauzele lor și potențialele mijloace de prevenție. Concluzia este că problemele noastre de pe acest traseu provin din trei motive distincte:
1. absența eticii și a respectului reciproc din partea participanților la trafic;
2. neadaptarea vitezei și nerespectarea marcajelor, plus neatenția cauzată de telefoanele mobile;
3. absența unor drumuri adecvate, în speță o autostradă care să lege Clujul de Vama Borș.