In vizor

Cîțu aruncă pe umerii Primăriilor plata abonamentelor pentru transportul elevilor. Boc este nemulțumit și ripostează

Asociatia Municipiilor din Romania (AMR) a cărui președinte este primarul Emil Boc solicită Ministerului Educației Naționale și Ministerului Finanțelor Publice să respecte legislația în vigoare privind asigurarea finanțării transportului elevilor în interiorul municipiilor /orașelor de la bugetul de stat.

Elevii din Cluj-Napoca beneficiază în acest moment de transporta gratuit, iar cheltuielile sunt suportate 50% de la bugetul local și 50% de către Ministerul Educației. Legea 226/2020 (care a modificat Legea educatiei nationale / 1/2011) stipulează că: „Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic ”, finantarea asigurandu-se de la bugetul de stat.

Primarul Emil Boc susține că municipiile și-au construit bugetele pe anul în curs plecând de la legislația în vigoare ,respectiv de la asigurarea finanțării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat.

Conform unui proiect de ordonanță de urgență, initiat de MEN, se intenționează modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, astfel incat NU se va asigura finanțarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/oraselor) din bugetul de stat, transferând aceasta obligație autorităților locale. 

„Aprobarea acestei ordonante de catre Guvernul Romaniei, prin care se incearca modificare legislatiei privind finantarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, dupa aprobarea bugetului in parlament, este de natura sa creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punand in pericol chiar functionarea eficienta a sistemului de invatamant preuniversitar la nivel national. Totodata se incalca unul din principiile autonomiei locale conform caruia nu se pot transfera responsabilitati catre autoritatile locale fara asigurarea sursei de finantare”, a transmis AMR, prin vocea primarului Emil Boc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *