Politica

Ciolacu așteaptă o reacție de la Kelemen Hunor după declarațiile rasiste ale premierului Viktor Orban. Ciucă vorbește despre toleranță și valori europene

Liderii coaliției, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut primele reacții față de declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban, în România.

  • ”O declarație incalificabilă”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că se aştepta la o reacţie imediată din partea şefului UDMR, Kelemen Hunor, şi că va exista o discuţie în Coaliţie cu privire la acest subiect.

”Sunt două lucruri diferite. În primul rând, cred că putea să urce şi pe Himalaya sa facă astfel de declaraţii, importantă este gravitatea declaraţiilor, faptul că un lider al unui stat membru al UE aduce anumite declaraţii împotriva NATO şi UE, cred că este cel mai în măsură să răspundă. Cealaltă declaraţie, este incalificabilă pentru un om politic, în anul 2022, să faci o astfel de declaraţie, cu atât mai neinspirată, să fie pe teritoriul României”, a declarat Marcel Ciolacu.

În ceea ce priveşte participarea şefului UDMR la conferinţa de presă în cadrul căreia, premierul maghiar şi-a ţinut discursul, preşedintele PSD a spus că nu a discutat cu liderul UDMR.

”Eu mă aşteptam de la domnul Kelemen Hunor, să aibă o reacţie, dânsul personală, imediată după o astfel de declaraţie”, a mai spus Ciolacu.”„O să avem o discuţie în cadrul Coaliţiei. Declaraţia a fost jignitoare, a fost o jignire, în special adusă românilor, mi-aş fi dorit să nu fie făcută pe teritoriul României, dar, indiferent, efectele sunt aceleaşi”, a mai spus Ciolacu.

Şeful Executivului a arătat că astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate şi a precizat că doreşte, din inima Ardealului, să întărească mesajul său pentru toleranţă, pentru înţelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene.

”Românii sunt un popor primitor şi s-a văzut asta în contextul războiului de la graniţă. România este percepută ca o ţară unde trăiesc laolaltă mai multe etnii şi trăiesc foarte bine, trăiesc în linişte şi în pace. Astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a continuat:

”Aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranţă, pentru înţelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene şi am convingerea că noi toţi, uitându-ne în istorie, putem să înţelegem că ceea ce ne uneşte este mult mai important şi mai benefic decât ceea ce ne dezbină”.