Politica

Cine sunt USR-iștii care vor face opoziție PNL-ului în Consiliul Local și Consiliul Județean Cluj? Unii au deja contracte cu statul, alții au mici afaceri

Sunteți curioși cine sunt, cu ce se ocupă și ce averi au consilierii locali și județeni care vor face opoziție PNL-ului în Cluj? În mai multe episoade, Ziar de Cluj vă prezintă Opoziția din Consiliul Local și Consiliul Județean. Episodul 1: USR PLUS.

Deși liberalii sunt majoritari, poate în mandatul 2020 – 2024, aprobarea proiectelor lor în Consiliul Local și Consiliul Județean nu va mai fi atât de simplă ca în mandatul care tocmai s-a încheiat. Și asta datorită apariției consilierilor USR PLUS, care sunt vocali și chiar fac opoziție. Să ne amintim doar că un posibil consilier local este Emanuel Ungureanu, actualmente deputat. Dacă nu își va păstra funcția de parlamentar și va accepta funcția de consilier local, cel puțin ședințele vor fi mult mai animate, vor exista multe amendamente și propuneri de proiecte de hotărâre.

Emanuel Ungureanu este posibil însă să renunțe la postul de consilier local și să vrea Parlamentul în continuare. În acest caz, locul său va fi luat de următorul de pe liste. 

Sergiu Hossu, fost director Rosal timp de șapte ani, este unul din personajele interesante din alianța USR PLUS care va intra în Consiliul Local. El este în cărți și pentru funcția de viceprimar. Despre el, unele voci spun că nu este deloc interesat de comunitate, ci mai degrabă de propriul interes.

Hossu a urcat foarte rapid în PLUS, cunoaște foarte bine dedesubturile administrației publice locale, a dat cu subsemnatul la DNA în dosarul fostului primar Sorin Apostu și are acum câteva contracte pe bani publici, obținute prin achiziție directă.

La Consiliul Județean, cel puțin aparent, nu sunt consilieri care să fi avut vreo legătură cu instituțiile de stat, așa cum este în cazul Consiliului Local.

În Consiliul Local, este posibil să intre următorii: 

EMANUEL UNGUREANU

Este profesor de istorie la Liceul Teologic Adventist „Maranatha” din Cluj-Napoca și doctorand în istorie la Universitatea Babeş Bolyai, Facultatea de Istorie şi Filosofie. Șase ani a fost asistent social la Institutul de Urologie și Transplant Renal și Spitalul de Copii. A practicat mulți ani jurnalismul de investigații, dezvăluind corupția din sistemul sanitar.

Emanuel Ungureanu este preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”, un ONG care ajută copiii cu insuficiență renală, dependenți de dializă. Pentru postul pe care îl ocupă, el nu încasează niciun venit. Mai degrabă, susține financiar asociația din veniturile proprii.

În ceea ce privește averea, Ungureanu are un teren agricol de 900 mp în Cluj-Napoca, un apartament tot în Cluj-Napoca și trei autoturisme. La capitolul venituri, are carduri de de debit și de credit în valoare totală de 25.200 lei și un cont Kids cu o valoare de 45.369 lei. Anul trecut, a încasat o indemnizație de parlamentar în valoare de 152.508 lei/an și salariul de profesor de istorie în valoare de 10.933 lei.

ALEXANDRA OANĂ

Este profesoară la Transylvania College Cluj-Napoca, post din care a încasat anul trecut un salariu de 42.600 lei. Nu are nici terenuri, apartamente sau autoturisme. Deține însă trei conturi și depozite bancare în valoare totală de aproape 49.000 lei.

Nu are nici firme sau părți sociale. Figurează doar ca membru fondator al Asociaţiei Civice Suport Cluj-Napoca, funcție neremunerată. Oană este și vicepreședinte al USR Cluj-Napoca.

SERGIU HOSSU

Sergiu Hossu, fost șef Rosal timp de 7 ani, cunoscător al dedesubturilor din administrația publică locală ar putea ajunge chiar viceprimar din partea alianței USR-PLUS. Ziar de Cluj a scris recent despre scopurile sale politice ascunse, despre cum a reușit să urce rapid în PLUS și despre cum își urmărește mai degrabă propriul interes decât interesul cetățeanului. După ce a condus Rosalul 7 ani, Hossu a fost cooptat de Voicu Oprean la compania de IT Arobs, de unde a plecat după doi ani. Ulterior a lucrat la Ebs Real Estate Investment.

Citește și:

Cum vrea Sergiu Hossu să le dea o „ţeapă” colegilor de alianţă din USR, folosindu-se de ei

Atâta a „săpat” şi „croşetat” Sergiu Hossu atacuri la liderii PLUS Cluj încât i s-a împlinit visul: a devenit preşedintele filialei

Averea lui Sergiu Hossu arată astfel: 3 terenuri (2 în intravilanul municipiului Cluj-Napoca și unul în Dealu Negru), 3 case (2 în Cluj-Napoca și una în Dealu Negru), 2 autoturisme (BMW an fabricație 2010 și Volkswagen an fabricație 2012), tablouri în valoare de 10.000 euro, active și fonduri în valoare de 16.000 euro, acțiuni și părți sociale la firme în valoare totală de 456.000 lei.

Hossu a acordat două împrumuturi în valoare de 112.000 lei. Are și două credite bancare în valoare de 78.800 euro, respectiv 405.000 lei.

Este interesant că nu a declarat niciun venit salarial pentru anul trecut.

Potrivit declarației de interese, Sergiu Hossu este asociat la mai multe firme. Acesta a declarat trei contracte de prestări servicii cu Primăria Sectorului 4 București (atribuire directă, valoare 32.000 lei/un an), Serviciul de Ambulanță Cluj (atribuire directă, valabil iunie – decembrie 2020) și Compania de Apă Turda (atribuire directă, valabil 2019 – 2021, valoare aproximativ 6000 euro).

Potrivit Gazeta de Cluj, Sergiu Hossu a fost audiat în 2011 de DNA Cluj, după ce procurorii au găsit, în urma perchezițiilor la locuința fostului primar Sorin Apostu, mai multe carduri pentru achiziționarea de combustibil primite de la firma Rosal. DNA Cluj a verificat mai multe contracte pe care Rosal le avea cu Primăria Cluj.

Avocatul ce apăra firma Rosal, Gabriel Gaman, a declarat în acea perioadă că Rosal a oferit începând cu 2006 mai multe carduri de combustibil unor instituții publice clujene, cum ar fi Poliția, pompierii și Primăria. Avocatul spunea la acea vreme că Sergiu Hossu a discutat cu procurorii în legătură cu mai multe contracte pe care firma le avea cu Primăria.

ADRIANA CRISTIAN

Are șase terenuri agricole și unul intravilan în județul Bistrița Năsăud (toate moștenite) plus un teren intravilan în Cluj-Napoca (dobândit prin cumpărare), două apartamente în Cluj-Napoca și două case, din care una este în județul Bistrița Năsăud, două autoturisme (un Ford an fabricație 2004 și un Peugeot an fabricație 2019).

Nu are bani în bancă, dar are două credite în valoare totală de 582.000 lei. La capitolul venituri, Adriana Cristian a declarat un salariu de 120.112 lei/an din management de proiect la NTT Data și 20.000 lei din închirierea unui apartament. Apare ca asociat la o firmă de training, cu cifră de afaceri 200 euro și pierderi de 2600 euro.

Dacă Emanuel Ungureanu se retrage și își păstrează postul de parlamentar, în Consiliul Local va intrat următorul de pe listele USR: Radu Mihai Boloveschi. 

RADU MIHAI BOLOVESCHI

Deține un teren intravilan și un apartament în Cluj-Napoca, un autoturism Nissan an fabricație 2009. Nu are conturi bancare, însă figurează cu un credit de aproape 250.000 lei. La capitolul venituri, Boloveschi a declarat 90.945 lei salariu din postul de analist servicii clienți la SDL Language Weaver SRL.

Radu Boloveschi a semnat anul acesta două contracte de furnizare de produse cu Spitalul Județean de Urgență Baia Mare (6800 lei, respectiv 22.500 lei).

CONSILIUL JUDETEAN

La Consiliul Județean, USR PLUS va avea, cel mai probabil, cinci membri. Potrivit estimărilor Ziar de Cluj, viitorii consilieri județeni USR PLUS sunt următorii:

CĂTĂLIN SĂLĂGEAN

Deține un teren intravilan, achiziționat în 2007, cu o suprafață de 2001 mp. De asemenea, menționează și 1 apartament cumpărat în 2018, cu o suprafață de 65 mp, plus o casă de locuit, construită în 2020, unde deține o cotă parte de ¼.

Nu deține pe numele său nici un autoturism.

Deține acțiuni sau părți sociale, fără a menționa și societatea în care este acționar ori asociat, cu un număr de participare de 20/100% și o valoare totală la zi de 274.252 lei, plus o cotă de participare de 10/50% cu o valoare la zi de 66.851 lei.

Un credit contractat în 2007, scadent în 2032, cu o valoare de 23.000 euro.

Un al doilea credit contractat în 2018, scadent 2039, cu o valoare de 85.000 euro.

Venitul salarial obținut de la Tinia Consult SRL a însemnat un total de 15.018 lei.

Potrivit declarației de interese, Cătălin Sălăgean este asociat unic la SC Tinia Consult SRL, Cluj-Napoca, cu un număr de 20 de părți sociale/acțiuni și o valoare totală a părților sociale de 200 lei. De asemenea, deține calitatea de asociat la SC Kamili Mat SRL, cu un număr de 10 părți sociale/acțiuni, cu o valoare totală a acțiunilor de 100 de lei.

OVIDIU NISTOR

Nu deține terenuri ori case pe numele său. Menționează în declarația de avere, în schimb, trei autoturisme pe care le-a înstrăinat pe parcursul anului trecut. Un BMW Seria 3 – înstrăinat prin contract de vânzare-cumpărare contra unei sume de 27550 lei. Un Ford Focus înstrăinat contra unei sume de 21785,09 lei. Și un BMW X5, pe care l-a vândut contra sumei de 66948 lei.

Nu amintește nici un fel de raporturi bancare.

Venitul anual încasat pentru servicii de consultanță juridică/contract individual de muncă în cadrul Monovis Impex SRL este de 16993 lei.

De asemenea, contractul de cesiune de părți sociale pentru servicii acordate unei persoane fizice i-au suplinit veniturile cu suma de 3183 lei.

În plus, indemnizația de reprezentant al Alianței USRPlus în Biroul Electoral Județean Cluj a presupus un venit suplimentar în sumă de 4104 lei.

Potrivit declarației de interese a lui Ovidiu Nistor, acesta deține 10 părți sociale/valoare 100 lei la Rino Services SRL, unde are calitatea de asociat. De asemenea, este asociat și la Iluvatar SRL, unde deține 20 părți sociale/valoare 200 lei.

Este membru al Asociației Rotary Club Cluj-Napoca Hoia.

ADELA DEHENEȘ

Deține, împreună cu membrii familiei, un teren agricol în Timiș, moștenit în 2013, cu o suprafață de 10 ha. În satul Florești, jud. Cluj, deține 66% cotă parte casă de locuit, cumpărată în 2010, cu o suprafață de 185 mp. Tot aici mai are și un apartament care figurează pe numele unei rude, dobândit în 2018 prin donație, cu o suprafață de 45%.

Menționează un autoturism SMART, an de fabricație 2016, cumpărat.

De asemenea, în declarația de avere, Adela Deheneș amintește bijuteriile și tablourile pe care le posedă – fără a menționa perioada în care le-a dobândit – în valoare de cca 20.000 EURO.

Are deschise mai multe conturi curente, în lei – unde sumele deținute variază între 6.600 lei și 54.500 lei, dar și în euro – cu sume cuprinse între 800 euro și 10.000 Euro. De asemenea, la capitolul fonduri de investiții/echivalente ori fonduri private de pensii menționează un total de 140.814,08 lei.

Un credit contractat în 2017, scadent în 2027, cu un total de 199468,53 lei.

În calitate de HR L&D, în cadrul Lindhorst Gruppe, Germania a obținut un venit anual de 15.000 Euro. Venitul anual încasat de soțul viitorului consilier local, Adela Deheneș, în calitate de director executiv la Kaufland Romania, este în valoare de 409466 lei. Fiul Adelei Deheneș a obținut și el un venit de 6000 lei de la firma Concentrix pentru servicii relații clienți.

Din arenda terenului agricol a mai obținut un venit de 6000 lei.

Potrivit declarației de interese, este asociat cu ½ părți sociale/valoare de 40213 lei în cadrul Dekan Personal Art SRL. Tot aici deține și funcția de administrator, fără a fi remunerată în vreun fel.

Membru birou comunitate locală Plus Cluj.

ELENA MUSCĂ

Nu deține terenuri pe numele său. Posedă o cotă parte de 1/5 apartament situat în mun. Suceava, jud. Suceava, dobândit în 2004 prin moștenire alături de mai mulți membri ai familiei, cu o suprafață totală de 70 mp.

Un autoturism VW Golf, an fabricație 1994, cumpărat.

Are deschis un cont curent cu o valoare la zi de – 3,357.36 lei.Și un card de credit cu un sol de – 3,037.59.

În calitate de consilier parlamentar, Senatul României, a obținut un venit anual de 47300 lei.

IONUȚ FLOREA

Deține 13 mp dintr-un teren intravilan situat în satul Florești, dobândit prin CVC drept de proprietate în 2008.

Două apartamente în Florești, cotă parte: 2008 – suprafață de 67,52 mp, mod dobândire CVC; 2017 – suprafață de 73,22 mp, mod dobândire CVC.

Autoturism VW Polo, an fabricație 2009, mod dobândire CVC.

Are deschise mai multe conturi curente, cu sume ce variază între 60 ron și 1970 ron, plus două carduri de credit cu o valoare totală de 4.159 lei, menționează trei depozite bancare cu un sold de până la 20.000 lei.

Un credit contractat în 2017, scadent 20142, în valoare de 247.193 lei

Alt credit contractat în în 2008, scadent 2028, în valoare de 45.615 euro.

Venitul salarial anual obținut în calitate de manager la Transilvania Leasing&Credit este de 73771 lei. Venitul anual obținut de soția lui Ionuț florea, în calitate de coordonator colectiv la Banca Românească este de 65.364 lei.

Din închiriere bunuri a obținut un venit de 16.224 lei.

Alocația pentru copil mai înseamnă un total de 1.872 lei.

Potrivit declarației de interese, Ionuț Florea este asociat cu 10 părți sociale/ valoare de 1,324 lei la Performia Brandle Florești.

Este membru, fără a fi remunerat, în Asociația Inițiativa pentru Cultura Democratică Europeană Cluj-Napoca.

Deține calitatea de administrator la Performia Brandle SRL, funcție neremunerată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *