Politica

Senatorul Mihai Goțiu, despre rezultatele Alianței USRPlus la locale: Obiectivele la nivel național au fost îndeplinite. La Cluj, peste media națională a partidului

Ziar de Cluj a încercat să afle cum apreciază senatorul clujean Mihai Goțiu rezultatele Alianței USR Plus la alegerile locale din 27 septembrie, ce intenții are în privința Consiliului Județean Cluj – este pregătit pentru un post de consilier județean ori își va continua activitatea în Senatul României, optând pentru un nou mandat? Și, nu în ultimul rând, cum vede opoziția pe care o vor face cei 5 consilieri județeni din partea USRPlus, dar și a celorlalți 5 membri din Consiliul local?

Care sunt obiectivele acestora? 

„Legat de rezultatele alegerilor, în primul rând la nivel național, e cât se poate de clară o victorie a Alianței USRPlus în condițiile date, cu alegeri într-un singur tur de scrutin la Primărie. 

Ne-am îndeplinit principalul obiectiv, câștigarea Primăriei București și am produs ceea ce unii consideră a fi surprize, pentru mine mai puțin, victoriile de la Timișoara și Brașov în primul rând, care vin apoi și cu victoriile de la Bacău, Alba-Iulia și chiar Câmpulung Muscel. 

De asemenea, am fost foarte aproape de a câștiga alte două primării, la Constanța și Arad, localități unde analiștii nu ne dădeau nici cea mai mică șansă, și a fost vorba de câteva mici procente. 

De asemenea, un scor foarte bun obținut la Iași de Cosette Chichirău, în condițiile în care acolo a luptat cu coaliția reunită sub un singur stindard: PNL-PSD. 

Deci, din acest punct de vedere, obiectivele la nivel național au fost îndeplinite

În plus, la votul politic, acum, după primele analize potrivit cărora suntem undeva între 12%-13% -vedem corecțiile finale – este un scor peste sondajele de opinie de la începutul campaniei care ne dădeau undeva pe la 10% la votul politic la alegerile locale.Atenție, să nu confundăm cu sondajele care au menționat și se referă la intenția de vot la alegerile parlamentare. 

La alegerile locale la nivel național eram creditați cu cca 10%, un scor depășit cu 2%, către 3% chiar. 

Legat de rezultatele de la Cluj și Cluj-Napoca, acestea sunt peste media națională a partidului. Și aici mă refer la media județelor în care nu am avut liste comune cu PNL, sunt 4 asemenea județe. Dar sunt cu aproximativ cu peste 20% peste media națională. Nu sunt peste media cu care eram obișnuiți la Cluj până acum, să fie cu plus 50% – adică filiala Cluj să aibă plus 50% decât media națională a partidului. 

Partea plină e că ne menținem peste medie, partea mai puțin plină este că nu ne menținem cu aceeași diferență peste medie. 

Evident, suntem la începutul analizei, șansele de a ne îndeplini obiectivul la alegerile parlamentare, de a avea 3 deputați, respectiv un senator, sunt reale, asta înseamnă să revenim la un scor de 25% pe județ. Din punctul meu de vedere este realizabil, ținând cont exact de faptul că am confirmat și depășit sondajele privitoare la alegerile locale, deci nu e nici un motiv ca la parlamentare, la nivel național, să nu le confirmăm și să le depășim, acolo unde suntem creditați cu 17%-18%.

Și, desigur, dacă pe lângă această creștere, la nivel național, vom avea campania locală care să aducă la rândul ei o creștere, sunt convins că ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am avut în ultimii ani și ni-l dorim la Cluj, ca partid. 

2) Legat de prezența mea la Consiliul Județean, ținând cont de poziția în care eram pe listă și prin care am candidat pentru a-mi susține colegii, nu am cum să rămân în Consiliul Județean, pentru că ar însemna să se retragă foarte mulți colegi dinaintea mea. 

Deci, am spus și când am candidat pentru completarea listei, a fost pentru faptul că vreau să le transmit colegilor mei un mesaj de încredere în ei și în același timp să mă implic și să-i sprijin la fel cum ei m-au sprijinit în 2016 și pe parcursul desfășurării activității parlamentare.

Problema de a opta nu o am, pentru că nu sunt în pozițiile eligibile”. 

În contextul acesta intenționați să vă continuați activitatea în Senat? 

„Mai am oricum aproape 3 luni de mandat și, din acest punct de vedere, clar îmi continui activitatea. 

Mai sunt și propuneri legislative la care lucrez și pe care le voi depune în săptămânile următoare și sper să fie adoptate până la sfârșitul mandatului. 

Noi, la Cluj, vom avea o competiție internă în următoarele 2 săptămâni, pentru desemnarea candidatului, colegii știu, nu e o surpriză ori vreo noutate, că intenționez să candidez în aceste alegeri interne și, evident, dacă voi primi susținerea colegilor din USR și Plus, continui cu încă un mandat de senator pentru a-mi duce la bun sfârșit planurile și proiectele în care m-am implicat până acum, atât din domeniul Mediului, cât și din domeniul Educației, și în special a învățământului universitar.

Dacă ne raportăm la Cluj, chiar săptămâna trecută, s-au reluat lucrările la un nou corp de clădire la Biblioteca Central Universitară, ca urmare a unor amendamente la Legea bugetului de stat, prin care am obținut suplimentarea finanțării acestor lucrări, fără de care nu s-ar fi apucat.

În condițiile în care lucrurile se vor menține în grafic – evident, acesta este unul dintre obiective, ca acest corp nou de clădire de care vor beneficia peste 100.000 de tineri în fiecare an, la Cluj, majoritatea studenți, dar nu numai – să fie duse la bun sfârșit.

Un proiect care, teoretic, a fost susținut pe hârtie și de PNL și de PSD, dar nu s-a finalizat, deși termenul de finalizare era 2018, și finalizarea acestui proiect reprezintă o prioritate, și obținerea finanțării pentru el.

Un alt proiect important pe domeniul Educației și Cercetării în Cluj, poate că unii au consemnat declarațiile lui Ludovic Orban din ultima săptămână de campanie electorală la Cluj, când vorbea de includerea Clujului universitar pe lista programelor strategice finanțate de UE în domeniul cercetării, care înseamnă 4 proiecte strategice majore pentru România, fiecare de câte 150-200 milioane de euro. 

Puțină lume știe că inițial, toate cele 4 proiecte, fie că e vorba de institute de cercetare deja existente sau de institute noi, erau gândite și programate să se desfășoare în București. În urma demersurilor și interpelărilor mele oficiale, din luna iunie, s-a revenit asupra acestei decizii și astfel Clujul universitar a reintrat, pe merit și legitim, în această competiție. Și acesta este un alt proiect important pe care vreau să îl continui, pentru că trebuie dus la bun sfârșit. E o investiție strategică pentru Cluj, care trebuie adusă aici, în domeniul cercetării și învățământului universitar. 

Și, de asemenea, am început demersurile în acest an, prin discuții și cu mediul universitar, dar și cu reprezentanți politici pentru o altă investiție majoră pentru educația clujeană dar și pentru dezvoltarea orașului, crearea unui cartier universitar nou, care să suplinească atât necesitatea clară de creștere a spațiilor de cazare pentru studenți, cât și a calității acestora, Clujul având un deficit enorm din acest punct de vedere, cu consecințe și pentru piața imobiliară, creșterea prețurilor și a chiriilor, dar și în privința principalului avantaj competitiv al Clujului, care a adus mereu studenți ce au rămas ori s-au stabilit aici, un avantaj care se poate pierde tocmai din cauza acestor costuri extrem de mari ale vieții în Cluj. 

În același timp, acest cartier universitar nu se rezumă doar la partea de cazare, ci și la infrastructura necesară pentru studenți, săli de conferință, cursuri etc. precum și pentru alte asemenea evenimente. Din nou un alt proiect, zic eu, strategic, la care trebuie să contribuie toți decidenții politici, la nivel local, central și european, pentru a-l face realizabil, un proiect pe care-l văd fezabil, nu doar necesar la Cluj-Napoca. 

Desigur, nu voi enumera toate proiectele pe care vreau să le finalizez în domeniul protecției mediului, pentru că acestea sunt destul de cunoscute, începând cu stoparea tăierilor ilegale de păduri, reducerea poluării în orașe și calitatea aerului și a apei, precum și toate celelalte probleme legate de mediu, întrucât nu văd un viitor sănătos pentru România, un viitor real fără investiția într-un mediu sănătos”.

În privința opoziției la nivel județean și local? 

„Probabil că urmează să vedem cum se raportează și cei care au în acest moment majoritatea clară, cei de la PNL, și modul în care vor colabora cu colegii mei, care vor avea sprijinul meu total, în dezvoltarea proiectelor pe care noi le considerăm necesare pentru Cluj. 

Am convingerea destul de clară, ținând cont de experiența pe care am avut-o în ultimii 4 ani cu consilierii din București, de la Consiliile de sector, dar și cei de la Consiliul General al Municipiului București, că am trimis în aceste consilii locale nu doar din Cluj-Napoca, ci din tot județul, precum și consilierii județeni care vor fi cel puțin la nivelul activității colegilor care au fost în București. 

Acum va rămâne de văzut cum vor reacționa cei de la PNL la proiectele pe care colegii mei le vor propune. Sunt convins că va crește și gradul de transparență a deciziilor la nivel local și județean, vom ști mult mai clar ce se întâmplă acolo.

Oricum, mulți dintre colegii mei care au candidat, dar și colegi care nu au candidat, au devenit o prezență constantă la ședințele Consiliului local și ale Consiliului Județean, înainte de alegeri, pe parcursul ultimilor ani, iar acum având o legitimitate dată nu doar de calitatea lor de cetățeni, ci și de votul public, sunt convins că și din acest punct de vedere, această transparență va deveni mai mare”, a declarat Mihai Goțiu. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *