Din oras

Cine sunt sinecuristii de partid din Consiliile de Administratie din subordinea Primariei Cluj-Napoca

Nici Primaria Cluj-Napoca nu se lasa mai prejos cand e vorba de a-si impune oamenii de incredere in Consiliile de Administratie ale socitatilor subordonate. La fel ca in cazul Consiliului Judetean Cluj practica membrilor de partid in CA-uri este la ordinea zilei. Culoarea politica predominanta in CA-urile subordonate Primariei este galben-portocaliu, cu putin verde si uneori, pe ici, pe colo cate o  pata rosie.

Bijuteria arhitecturala a municipiului Cluj-Napoca este deja arhicunoscuta Sala Polivalenta. Conceputa initial pentru deservirea evenimentelor sportive, sala a gazduit de la inaugurare pana in prezent mai mute evenimente cu caracter cultural artistic, motivatia conducerii fiind de fiecare data ca trebuie asigurate veniturile pentru ca Sala Polivalenta sa devina profitabila. Presedintele Consiliului de Administratie al Salii Polivalente este nimeni altul decat traseistul politic Petru Calian. Acesta a trecut de la PRM, din  dreapta mentorului sau in sfera politica, Gheorghe Funar, la Partidul Conservator, condus la acea vreme de condamnatul Dan Voiculescu. De la Felix Calian si-a gasit un loc caldut pe lista de parlamentari ai PDL. S-a facut remarcat in Cluj-Napoca nu atat prin activitatea sa politica, ci prin studiul de specialitate facut printre stripteuze, la barul de noapte Nana Club. In prezent Calian este secretar general adjunct in Biroul Eexecutiv PNL. Pentru toate meritele sale, in calitate de membru PDL si pentru capacitatile sale manageriale de la fabrica de mobila Modena, Petru Calian a fost uns presedinte al  CA al Salii Polivalente. Pentru functia ocupata la sala, acesta este remunerat cu 3.278 de lei pe an.

Ovidiu Cimpean este cunoscut in randul membrilor de partid si al angajatilor Primariei ca fiind mana dreapta a primarului Emil Boc. Manager al proiectelor  europene aflate in intarziere majora in ceea ce priveste implementarea acestora, Ovidiu Cimpean este inregimentat politic avand functia de presedinte al organizatiei de tineret PDL Cluj-Napoca si vicepresedinte PDL Cluj. Pentru ca principalul ordonator de credite la Sala Polivalenta este Primaria Cluj-Napoca nu putea sa lipseasca din organigrama cel mai de incredere om al primarului, Ovidiu Cimpean. 

Orasul Huedin are si el un reprezentant in CA-ul de la Polivalenta prin prezenta doamnei Cozea Marinela. Activitatea sa in functia de trezorier al filialei PNL Huedin a recomandat-o pentru ocuparea locului caldut din CA-ul Polivalentei.

Comunitatea maghiarilor din municipiul Cluj-Napoca are si ea un membru in consiliul Salii Polivalente. Gaspar Istvan, desi in declaratia de avere si interese nu a specificat daca face parte sau nu dintr-un partid politic, este angajat al Parlamentului Romaniei de unde primeste un salariu anual de 34.814 lei, ocupa functia de director tehnic in cadrul Cluj Innovation Park cu o remuneratie de 21.704 de lei pe an, iar de la Sala Polivalenta incaseaza anual 3.278 lei.  O simpla operatiune matematica pe care o poate face orice copil de clasa a III-a ne demonstreaza ca Gaspar Istvan incaseaza brut lunar nici mai mult, nici mai putin de 4.983 de lei, dintre care doua venituri sunt pentru simpla sa participare in Consiliile de Administratie ale societatilor aflate in subordinea Primariei Cluj-Napoca.

Este stiut nu putea fi omis din randul membrilor CA de la Sala Polivalenta Dan Macovei, seful Serviciului Evenimente din cadrul Primariei Cluj-Napoca. In calitatea sa de sef serviciu, Macovei primeste lunar din bugetul municipalitatii 3.130 de lei pe care ii rotunjeste cu inca 1.000 de lei in calitatea sa de membru CA al Sala Polivalenta.

Lista componentei  CA de la Sala Polivalenta se incheie prin prezenta lui Ionut Moldovan. Liberalul este trezorier al PNL Cluj si membru in consiliul executiv al PNL Cluj-Napoca. 

Cum in Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca legea e facuta de struto-camila politica PDL-PNL, in CA-ul de la Sala Polivalenta nu exista niciun reprezentant al PSD-ului sau al altor partide aflate in componenta Consiliului Local.

Societatea Cluj Innovation Park, infiintata de Primaria Cluj-Napoca sa administreze cele mai importante investitii din Lomb ale municipalitatii – Buftea de Cluj si Centrul TEAM – nu a avut nicio activitate anul trecut, pentru ca cele doua obiective nu au fost inca finalizate. Cu toate acestea, angajatii si membrii in Consiliul de Administratie isi primesc sinecurile. Astfel, directorul  Cluj Innovation Park, Alexandru Coroian, consilier judetean si primvicepresedinte in Biroul Permanent Judetean al PDL Cluj este regele neincoronat al CA-urilor municipale. Acesta a incasat numai anul trecut, pentru functia ocupata la Cluj Innovation Park 30.000 de lei. Pe langa aceasta suma Coroian mai incaseaza anual in calitatea sa de angajat, de la Primaria Cluj-Napoca 13.351 de lei si de la  Regia de Termoficare 17.394 de lei. Indemnizatiile de consilier judetean, membru ATOP  si cea de membru in CA-urile de la RADP, Regia de Termoficare si Cluj Innovation Park ii aduc in bugetul personal inca 17.796 lei, 6.354 lei, 6.627 lei respectiv 1.008 lei. Cu un venit lunar doar din functii publice, Alexandru Coroian este cel mai bine platit PDL-ist clujean cu un venit brut lunar de 7.713 lei.

Pe lista celor 8 membri CA, care nu fac nimic si asteapta, in timp ce isi iau sinecurile de partid, sa fie inaugurat  Cluj Innovation Park se regasesc printre altii: Szelyes Levente, Raluca Brehar, Daniel Arpad Zoltan, Ovidiu Calin, Zagoni Balint, Horatiu Ban, Radu Moldovan, Ioan Haiduc.

Szelyes Levente este fondatorul  Aventura Park din localitatea Micesti, iar Raluca Brehar este fosta presedinta a organizatiei de femei a PSD Cluj-Napoca. Aceasta, alaturi de Radu Moldovan din organizatia de tineret, sunt cele doua prezente PSD-iste in CA-ul Cluj Innovation Park.

Ovidiu Calin este fost mebru PDL, actualmente secretar general adjunct al PNL Cluj, angajat al firmei de curierat ”Rapid Pay”. Acesta a ocupat si functia de director la Posta Romana, iar in calitatea sa de administrator al Cluj Innovation Park, Ovidiu Calin  incaseaza lunar 1.000 de lei. Pentru ca nu se poate trai cu un salariu anual de 18.000 de lei de la Rapid Pay si 12.000 de la Cluj Innovation Park, Ovidiu Calin isi rotunjeste veniturile din constructii imobiliare.

Un alt reprezentant portocaliu in CA-ul Cluj Innovation Park este presedintele PDL Campia Turzii si vicepresedintele PDL Cluj, Ioan Haiduc. Zagoni Balint face parte din Uniunea Cineastilor Maghiari din Transilvania, este asociat si administrator al S.C. Projectograph SRL, iar din alte activitati liberale in calitatea sa de PFA castiga anual 19.413 lei. Horatiu Ban este fost inspector sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj. 

Compania de Transport Public alaturi de Regia Autonoma de Termoficare sunt cele mai subventionate regii ( societati) aflate sub patronajul Primariei Cluj-Napoca. Doar subventia acordata pentru anul 2015 RAT este de 37,8 milioane de lei, adica peste 8 milioane de euro si de aproximativ aceeasi suma beneficeaza si CTP-ul.  Remuneratia membrilor Consiliilor de Administratie este o picatura intr-un ocean cand e vorba de sume, insa coloratura politica in cele doua CA-uri este asemanatoare, predominant PNL-ista, ca si in celelalte societati subordonate Primariei.

La CTP beneficiaza de 1.000 de lei lunar, indemnizatia de reprezentant in CA: Suciu Mihaela Rodica, Pop Loredana, Marcu Valtar, Macrea Maria Florica, Rad Vasile Daniel si  Guttman Szabolcs Istvan. Majoritatea dintre acestia sunt cu vechime in defunctul PDL, actualmente PNL. 

Suciu Mihaela a candidat in 2012 la alegerile locale pe colegiul 6 la Camera Deputatilor din partea ARD. In prezent doamna Suciu este membra a organizatiei de femei PNL. 

Loredeana Pop, de profesie avocat, este cea mai noua reprezentanta a PNL (PDL) in Consiliul  Local al municipiului Cluj-Napoca, unde este sefa comisiei juridice. Din activitatea de avocatura Loredana Pop a avut venituri nete mai mici decat din cele obtinute de la CTP. Astfel, venitul net obtinut de catre Loredana Pop de la CTP a fost de 11.856 de lei net, in timp ce din avocatura a incasat doar 7.925.

Un alt consilier local in CA-ul CTP este Marcu Valtar, vicepresedinte al Biroului Permanent Local al PDL a carei nevasta este angajata a CTP pe postul de incasatoare. Desi e pensionar, cu o pensie de 850 de lei, acesta ocupa functia de director de  achizitii la Edelweiss Holding, de unde mai incaseaza lunar 2.000 de lei. Calitatea sa de membru in CA-ul CTP (1000 lei lunar) ii ofera posibilitatea sa atinga pragul veniturilor lunare de 3.850 de lei.

In CA-ul CTP culoarea care o defineste pe Macrea Maria Florica este rosu, aceasta fiind reprezentanta organizatiei de femei a PSD Cluj.
Rad Vasile Daniel are si el afinitati politice, fiind membru in Biroul Permanent Municipal al PNL Cluj.


La Regia Autonoma de Termoficare pe lista celor 7 membri CA il regasim pe regele neincoronat al Consiliilor de Administratie din Cluj-Napoca, Alexandru Coroian in calitate de reprezentant al autoritatii tutelare. Alaturi de acesta de cei 1000 de lei lunar mai beneficiaza Miron Emil directorul regiei ,Moldovan Ciprian Cosmin, Csibi Venczel, Cocan Eugen-Virgil, si  Marton Orsolya Seniko.

Nu mai este noutate ca la Regia de Administrare a Domeniului Public ( RADP) primul pe lista CA sa se regaseasca acelasi Alexandru Coroian. Alaturi de acesta, fostul director general Ioan Morocazan, PNL-istul Sarmasan Ioan Sabin, PDL-istul Pascalau Paul Ionut, Mircea Crisan si Tepuse Sorin Viorel incheie inventarul sinecuristilor societatilor si regiilor subordonate Primariei Cluj-Napoca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *