Suntem martorii involuntari ai luptelor care au acaparat scena politică, zilnic sunt făcute publice declarații, reacții și dezvăluiri care se referă la justiție, ofițeri SRI sub acoperire, dosare instrumentate politic, însă cu toate acestea, nimic nu se schimbă. Conceptul de ”democrație” a ajuns apanajul actorilor politici care l-au devalorizat, iar de fapt, deciziile importante sunt luate în culise, unde persoane necunoscute publicului fac jocul nevăzut al serviciilor secrete.
Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, invitat la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, ”Pentru Cluj”, de la postul de televiziune NCN, a făcut o serie de constatări și dezvăluiri cu privire la modul în care mecanismul democratic este prejudiciat, iar ”transparența” lipsește cu desăvârșire de pe scena politică românească.
Răzvan Dumitrescu a ținut să precizeze faptul că asistăm la un ”război în toată regula pe scena politică, există dezvăluiri peste dezvăluiri, dar impresia foarte clară este că deși aflăm din ce în ce mai multe lucruri, nimic concret nu se întâmplă. Nimic, în sensul îndreptării unor situații incredibile”.
Astfel, modul în care apreciem ”taberele” este periculos: nu este nicicum vorba doar despre tabere politice. În spatele acestora sunt rețele și personaje care nu au candidat niciodată în cadrul unor alegeri și nu o vor face, dar coordonează toată activitatea politică din umbră.
Daniel Dragomir s-a referit la plângerea penală depusă de către Ludovic Orban contra Vioricăi Dăncilă și a constatat următoarele:
președintele PNL nu avea cum să facă o plângere ”pentru înaltă trădare” în calitate de simplu cetățean. Iar aceasta deoarece, ca cetățean, nu putea întreprinde un asemenea demers. Doar în anumite condiții, Președintele României sau Președintele Camerei Deputaților poate face o plângere pentru ”înaltă trădare”. Sunt anumite criterii ce trebuie respectate în acest caz.
Iar acțiunea lui Orban a fost apreciată, de către Dragomir, drept un ”denunț”. Nu poate fi vorba de o simplă sesizare. Iar din denunțat, Orban s-a transformat, în denunțător. Faptul că DIICOT nu poate face publică plângerea penală a lui Ludovic Orban aduce din nou în prim-plan tema ”transparenței”.
Orban ar fi inclus, în plângerea-denunț pe care a depus-o, anumite ”situații” la care n-ar fi avut acces ca ”cetățean”, după cum afirmă el însuși. Astfel, informațiile incluse în plângere sunt de tip ”clasificat”.
Prima întrebare care merită formulată se referă la caracterul public al plângerii: deoarece a depus-o ”ca cetățean”, atunci acea sesizare trebuia făcută publică. De ce aflăm doar despre aceasta, dar nu o putem consulta?
”Meteahna” DIICOT-ului, conform lui Daniel Dragomir, rezidă în faptul că această structură ”lucrează în dosare secrete”. Pe lângă dosarul la care inculpatul are acces, DIICOT înregitrează un alt dosar, ”în paralel” cu dosarul public și unde se strâng adevăratele probe. Dosar la care nu ai acces.
Cum decurge atunci procedura ”apărării”? Cum e posibil ca în anul 2018, guvernele să fie înlăturate prin intermediul ”dosarelor”, iar nu pe cale democratică? Ce relevă o asemenea stare a lucrurilor? Iar culmea este că, în urma acestor ”dosare” celebre, peste care a trecut prea mult timp, încep achitările.
Daniel Dragomir, s-a referit în cadrul emisiunii și cu privre la viziunea care lipsește de pe scena politică, la o strategie care vizează geopolitica: în spațiul public se discută prea puțin despre modul în care trebuie și se pot face schimbări, care țin de investiții concrete ori de infrastructură, dar se fac trimiteri la subiecte precum mutarea Ambasadei României la Ierusalim.
Iar una dintre concluziile dezbaterii a evidențiat faptul că România este lipsită de ”suveranitate”, atât timp cât ceea ce se întâmplă pe scena politică nu respectă procedeul democratic. Nu există curajul de a susține un punct de vedere, fie că este vorba de tema Coaliției Pentru Familie ori drepturile LGBT. Iar în asemenea situații contează decizia democratică.
ediția integrală a emisiunii poate fi urmărită mai jos: