Editorial

Cine ne veghează de cei care se prefac că ne veghează?

Când faci pactul cu diavolul, trebuie să te întrebi dacă merită. Dacă merită banii în plus faptul că îți vei trăda familia, prietenii, viața. Să te întrebi când “serviciile” vin și-ți propun să te angajezi sub acoperire că-ți vor face “ele” o firmă prin care să lucrezi comenzi frumoase fără număr, cam care este costul financiar contabil al acestei operațiuni, decontul final? “Hexi Pharma”, poate aţi uitat – dar, pot cei interesați să nege tot ceea ce este de negat, este o operațiune similară nenumăratelor operațiuni “Țigareta”, “Jimbolia”, “Clisura Dunării”, “Vama” șamd (că habar nu avem noi de câți bani negri au declarat unii sau alții că au nevoie pentru a ne putea asigura nouă un prezent și un viitor în siguranță. Deplină „siguranță”…

Să o iau ex-abrupto: Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat marţi, definitiv, pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. La fel ca atunci când a intrat cu viteză în pom și și-a pierdut viața în cel mai convenabil mod cu putință și în cel mai oportun moment, Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, o grămadă de întrebări nu au să-și mai găsească răspunsul.

Haide să fim cinstiți cu noi înșine: România este un stat mafiot, scăpat de sub control, la cheremul unora din servicii – adică exact din acele structuri ale statului chemate să vegheze la aplicarea și respectarea legii. Suntem în situația în care ne punem legitim întrebarea: cine îi veghează pe cei puși să vegheze? Răspunsul evident este că mafiile se controlează (și contrează) între ele. Nu vi se pare că este ceva putred în România? Dinu Patriciu moare fulgerător și este îngropat cu viteza luminii, taman când era scandalul mai mare în legătură cu afacerile sale oneroase. Codruț Marta dispare fără urmă, mai ceva ca Elodia și nimeni nu-i vede cadavrul, iar Sorin Blejnar (tătucul său) scapă de nişte ani grei de pușcărie pentru evaziune fiscală, dar încasează alţii, mai puţini, pentru trafic de influenţă. Adică un fost şef al ANAF, al instituției care ne jupoaie de vii pentru 50 de bani, a fost găsit vinovat şi condamnat la ani grei de ocnă pentru trafic de influenţă! Şi nu este singurul șef al acestei instituții aflat în astfel de necaz! Deci, cine îi veghează pe cei care se prefac că ne veghează? Căci acum a plecat şi Sorin Blejnar să-şi vegheze spatele la duşuri și nu mai apucă să ne zică cui dădea șpăgile – asta exact în timp ce statul român, prin slugile sale ticăloase de la ANAF, are tupeul să ne ceară să contribuim OBLIGATORIU la fondurile de sănătate. Şi la alte fonduri. Adică să dăm bani să fie furați de amicii și tolerații Securității. Iar noi să ne alegem cu o întrevedere cu Doamna cu Coasa pe care să o întrebăm dacă îi este sterilizată coasa, că n-am vrea să ne îmbolnăvim de la morţile altora.

Din experiența de jurnalist am învățat că este foarte important să cauți filiera banilor în afacerile dubioase. Sunt convins că, în curând, vom afla că şi povestea lui Sorin Blejnar seamănă cu alte povești despre bani care au călătorit doar pe hârtie. Bani murdari, bani negri, șpăgi și para-ndărături ale mafiei politico-economice care a luat prizonieră România după 1989.

În rest vom rămâne să ne minunăm de cât de tăcut a fost Sorin Blejnar în faţa anchetatorilor şi judecătorilor, tăcere care i-o fi adus beneficiul achitării în cauza de evaziune fiscală din dosarul “Motorina”. Blejnar a fost mai tăcut decât dispărutul său secretar Codruţ Marta, mai tăcut decât cadavrul iute identificat al lui Condrea şi chiar decât cel nevăzut de către nimeni al lui Dinu Patriciu.

Am zis cumva “motorină” şi “Dinu Patriciu”? Întotdeauna se evită a se spune unde au ajuns banii. Kaz­MunaiGaz a platit în total 2,5 miliarde dolari către buzunarul fără fund numit Dinu Patriciu. Dar până la acești bani, de unde a avut Patriciu 50 de milioane de dolari în 2001? Care este epopeea mișcării prin conturi a atâtuia amar de bani cât reprezintă hoția Rompetrol – câte rapoarte au scris măcar cei care se laudă că investighează spălările de bani, să știm și noi cum de s-au plimbat toţi banii aceia și nimeni nu a zis nimic? Nici măcar nu mai are rost să întreb câte taxe a plătit Patriciu în România, căci știu exact de câte a fost scutit – asta în timp ce babele și moșii aveau conturile blocate pentru 50 de bani taxă de brusture neplătiți la ANAF.

De voi depinde şi a depins întotdeauna pentru cine cotizați cu votul să se îmbogățească: din sănătatea voastră, din viața voastră și a copiilor voștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *