Afacerea zilei

Cine e "baiatul destept" din Cluj care vrea sa cumpere energie de un sfert de miliard de euro?

Firma Energon Power& Gas SRL din Cluj-Napoca a depus pe OPCOM (bursa energiei) o oferta foarte indrazneata de cumparare de energie electrica, anunta Hotnews. Mai exact, vrea sa incheie, daca vor exista doritori, un contract pentru 7 milioane MWh de energie, care sa fie livrata in perioada 1 ianuarie 2014-31 decembrie 2017, la pretul de 165 lei/MWh. Este o oferta uriasa in conditiile in care cel mai mare contract incheiat pe piata contractelor bilaterale de pe OPCOM a fost cel din februarie 2013, cand combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a reusit sa cumpere de la Nuclearelectrica o cantitate de peste 1,8 milioane MWh de energie, la pretul de 181 lei/MWh, pentru o perioada de 1 an si jumatate.

Jucatorii din piata de energie spun ca, desi suma totala pe care o ofera Rares Criste trece de 250 de milioane de euro, pretul oferit de el, 165 lei/MWh, este destul de mic si e greu de crezut ca vreun furnizor se va expune pe o perioada atat de lunga de timp (4 ani), la fluctuatiile de pret previzibile.\

„Rares Criste este un jucator tot mai solitar in aceasta piata. Nu spun ca ar fi slab, dar joaca singur, caci are pile foarte sus puse. Este posibil ca el sa se bazeze pe ceva facand aceasta oferta, poate pe Hidroelectrica, abia scapata de contracte sufocante cu „baieti destepti”. Sunt foarte curios si eu, si multi altii, caci daca reuseste cu Hidroelectrica, e clar: a avut sustinere din alte parti”, ne-a declarat o sursa din domeniu.

Rares Criste, 45 de ani, este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri clujeni. Potrivit ziarului Gazeta de Cluj, Criste a terminat in 1993 cursurile Universitatii Tehnice din Cluj, cu specializarea informatica. Dupa aceea, Criste si-a continuat studiile in strainatate. Intre 2007 si 2008 a studiat la McGill University de unde s-a transferat la universitatea austriaca Wirtschaftsuniversität Wien, unde a absolvit studii la nivel de master in domeniul afacerilor cu energie electrica.

Rares Criste face parte din prestigiosul club select Aspen Institut, alaturi de Bogdan Chiritoiu, presedinte la Consiliul Concurentei, Eugen Popa, consilier in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, omul de afaceri Ion Nestor, partener in NNDKP, etc. In Romania, Mircea Geoana a adus Aspen Institut, iar presedintele acestei fundatii este W. Isaacson, consilier sef al lui presedintelui SUA Barack Obama pe probleme de mass-media.

In 2005, Rares Criste a intrat in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Daca la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a dezvoltat un adevarat “lant al puterii”. A detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, un alt personaj bine infipt in afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanti ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axata pe afacerile cu energie.

Energon Power&Gas SRL din Cluj-Napoca este detinuta in intregime de  ECG CENTRAL EUROPEAN GAS LIMITED, companie cu raspundere limitata, care este infiintata si functioneaza in baza legislatiei din Cipru, cu sediul in Nicosia, Cipru, str. Kinyras nr. 25, 2043 Nicosia, Cipru, inregistrata la Registrul Camerei de Comert din Nicosia, Cipru, sub nr. HE 288408, prin mandatar ILEA CRISTINA MONICA, cetatean roman, despre care surse din piata spun ca este un interpus al omului de afaceri.

Dupa despartirea de TEN Transilvania energy, SRL-ul clujean a crescut foarte frumos, ajungand in 2012 la o cifra de afaceri de peste 35 de milioane de dolari, in conditiile in care in 2009 era pe 0.

 

 

Apropiatii il descriu in cuvinte elogioase: „Este un baiat foarte la locul lui, modest si fara figuri in cap. Intr-adevar, nu ii place publicitatea. E un baiat destept in adevaratul sens al cuvantului, nu un baiat destept din energie”.

Ziar de Cluj ofera 100 de euro cititorului care ne va furniza o fotografie cu discretul om de afaceri clujean. Pentru contact, folositi cu incredere scrie@ziardecluj.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *