Reportaj

Cine aduce pragurile inapoi? Lucrarile de pe strazile-santier au lasat magazinele fara praguri

Daca inainte clujenii se plimbau linistiti pe strazile orasului, de ceva vreme au invatat sa se uite de doua ori pe unde pasesc. Nu putine au fost situatiile in care oamenii s-au impiedicat de materialele de constructie ale muncitorilor sau de denivelarile din zonele de santier. Incet, foarte incet, aceste strazi incep sa prinda contur, iar zona pietonala sa devina mai sigura. Cu toate acestea, in urma lucrarilor de constructie nu raman doar pagubele cazaturilor, ci si cele ale magazinelor din zonele respective. Pragurile acestora sunt fie ciobite, fie nu mai sunt deloc. Unii proprietari se plang de aspectul magazinelor, altii au primit garantia ca pragurile vor fi refacute, dar, pana atunci, muncitorii au improvizat intrarile din materialele pe care l-au avut la indemana. 

Strazile-santier primesc, treptat, o forma si scapa de denivelari. Oamenii pasesc mai usor si zonele par mai libere, insa ceea ce afecteaza decorul general sunt intrarile in magazine. Mai ales cele de pe strada Motilor, de pe Baritu sau Memorandumului au avut de suferit, nu doar din cauza accesului ingreunat, ci si din cauza pragurilor care au fost afectate, ele fie sunt ciobite, fie nu mai exista. Vanzatorii nu stiu cine se va ocupa de refacerea lor, ei stiu doar ca arata urat.

„E urat, asta e. N-avem ce face. Sa repare ei”, spune una dintre vanzatoarele care lucreaza pe Strada Motilor.

Pe de alta parte, parca nici n-ar conta faptul ca e stricat sau ca sunt dale lipsa la marginea cladirilor, cat faptul ca lucrarile au durat enorm. 

„Nu mi-a afectat restaurantul in vreun fel, insa e vorba de durata constructiilor, care par ca nu se mai termina. Le-a luat mult, foarte mult si inca nu e gata”, explica proprietara restaurantului Soto Chef.

De altfel, nici bancile de pe Strada Baritiu nu au scapat mai usor. Fatada Bancii Transilvaniei are cateva placi de faianta cazute in zona in care s-a lucrat pe strada. 

La fel, zona de intrare in BCR este afectata pe alocuri.

Unii proprietari au vorbit deja cu muncitorii, iar ei le-au oferit garantia refacerii pragurilor. Pana atunci, in fata magazinelor sunt improvizate trepte/praguri care ar trebui sa usureze accesul la magazine. 

„Pana nu pun acolo nu stiu ce se intampla. Ei au pus dalele la intrare pana repare si dupa aceea am inteles ca fac pragul inapoi. Asa au promis, dar nu stiu daca vor face sau nu vor face. Nu stiu ce se intampla, dupa cum am vazut pe Horea, nu termina la fatada acolo, atunci, nu stiu exact cum va fi nici aici”, a spus doamna Maria, coafeza la Salonul Cristiana de pe Strada Baritiu.

Accesul la Simigeria de langa Facultatea de Inginerie Electrica, se face tot urcand vreo trei dale destul de instabile. 

Altora care lucreaza in zona, nu le pasa atat de mult. Sa se descurce proprietarul, daca ii pasa de magazin. Timpul de lucru ramane problema principala.

„Ca le-au stricat, le-au stricat, eu doar vand aici, e treaba proprietarului ce se intampla cu pragul. Dar, timpul, domnule. Timpul, in care au lucrat a fost foarte lung. Au lucrat incet, asta e adevarul”, s-a plans vanzatoarea unui outlet.

Cu privire la acest aspect, Primaria informeaza ca refacerea pragurilor nu intra in responsabilitatea ei sau a proprietarilor. Astfel daca muncitorii au provocat astfel de pagube, tot firma care ii coordoneaza trebuie sa le repare.

„Daca exista astfel de situatii, atunci responsabilitatea este a constructorilor. Nicidecum nu e datoria proprietarilor sau a Primariei sa le repare. Cei care detin magazinele trebuie sa discute cu  constructorii, daca muncitorii sunt de vina pentru acestea, ei au responsabilitatea de a le repara”, informeaza reprezentantii Primariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *