In vizor

Cinci copii din Mărgău trăiesc într-un grajd de vite. Protecția Copilului Cluj a intrat pe fir

Cinci frați, cu vârste între 1 și 6 ani, locuiesc în condiții inimaginabile în localitatea Mărgău. Primarul din localitate habar nu are de acest caz, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj s-a autosesizat după ce a văzut cazul pe Facebook, iar clujenii simpli s-au mobilizat și adună haine și mâncare pentru copii. 

Luanna Burlacu, o tânără care și-a petrecut un mini concediu la începutul lunii iulie la o cabană din Mărgău, a descoperit un caz foarte trist, pe care localnicii și autoritățile l-au trecut cu vederea. Într-un grajd de la marginea satului trăiesc cinci frați care se cresc unul pe celălalt deoarece părinții sunt plecați toată ziua. Cele cinci suflete amărâte au ajuns din întâmplare la poarta cabanei unde era cazată tânăra din Cluj-Napoca. Erau desculți și murdari când au apărut la poartă. 

Luanna Burlacu a intrat în vorbă cu ei și a aflat că părinții lor sunt îngrijitori de animale. Clujeanca nu și-a putut scoate din minte imaginea celor cinci copii nici după ce s-a întors acasă. Așa a făcut public cazul celor cinci frați pe Facebook pentru a strânge donații și a revenit în scurt timp în Mărgău cu pachete pentru micuți. 

A fost șocată să vadă “casa” unde locuiesc copiii – un grajd în care au fost improvizate câteva “paturi”, o masă și alte obiecte sărăcăcioase de mobilier. Familia nu are utilități precum curent electric sau apă. Copiii s-au obișnuit să umble desculți și murdari și să mănânce uneori doar o bucată de pâine cu lapte care trebuie să le ajungă toată ziua. La vizita Luannei Burlacu, copiii au venit pentru prima dată în scurta lor viață în contact cu jucării.

”După un drum lung, plin de emoție pentru noi, am găsit acasă 4 din 5 copii ai familiei spre care ne îndreptam. Aceleași 4 fete: Nicoleta, Izabela, Sabina și Mădălina. Părinții și fratele Florin erau duși după afine. Primul contact cu mine a fost mai ușor ținând cont de faptul ca ne cunoșteam deja de săptămâna trecută, dar când au venit băieții cu peste 30 de pungi de haine și mâncare, entuziasmul copiilor a crescut vizibil. 
Am văzut niște copii prea repede responsabilizați, copii care păreau la primul contact cu jucăriile.
Le-am redat ce era al lor…Copilăria!  Campania e in continua desfășurare și aștept oamenii cu suflet sa se implice ! Mulțumesc tuturor și cum îmi place mie sa zic … jos Pălăria, Clujenilor !”, a scris Luanna Burlacu pe Facebook.

Primarul din comună nu știe nimic despre cei cinci copii

Autoritățile locale din Mărgău nu au știut sau nu au vrut să știe nimic despre copiii care, se pare, că vin în fiecare vară în sat cu părinții lor care se angajează ca îngrijitori de animale. În fiecare an, micuții sunt lăsați singuri în grajd. Uneori sunt puși la muncă de către părinți, la cules de fructe și ciuperci. Tânăra care îi ajută pe copii spune că a vorbit cu sătenii și aceștia nu erau străini de situația copiilor. Doar primarul Petru Ungur neagă că ar exista acest caz în localitate. 
„Nu îmi dau seama ce probleme să fie. Nu știu de așa ceva. Nu am fost contactat de DGASPC. Nu știu să stea în șură copii, nu am văzut. Mi se pare curios. Locuiesc în Mărgău dar nu știu să fie așa ceva. Mă gândesc că ar fi ceva țigani care stau la vacile sătenilor și locuiesc în colibețe. Așa stau ei. Sigur că ei sunt cu 4-5 copii. Le-a făcut satul colibuță, nu e nimic anormal. Așa ceva nu există în satul Mărgău”, a declarat primarul Petru Ungur.

DGASPC Cluj s-a autosesizat de pe Facebook

Mediatizarea cazului celor cinci copii pe rețeaua de socializare a avut totuși ecou până la DGASPC Cluj. 
Daniel Tămaș, șeful DGASPC Cluj s-a autosesizat duminică cu privire la povestea semnalată de Luanna Burlacu. Începând de azi DGASPC va merge în Mărgău să evalueze situația copiilor.

“DGASPC s-a sesizat în urma postării pe o pagină de socializare a acestui material, urmând să desfășoare împreună cu autoritățile locale o acțiune pentru verificarea celor semnalate de doamna Burlacu, iar în situația în care se impune stabilirea unor măsuri de protecție, să o facă, iar dacă nu să găsim o modalitate prin care să îi sprijinim pe aceștia să rămână în familie. E vorba de o evaluare care trebuie făcută pentru a stabili ce avem de făcut noi și primăria din Mărgău”, ne-a spus Daniel Tămaș.

Primăria, obligată să anunțe autoritățile competente

Directorul DGASPC a subliniat faptul că Primăria din zonă are obligația să vadă și să raporteze astfel de cazuri. 
“Este obligația autorităților locale să facă evaluarea pentru toate cazurile din comunitate și să ne aducă nouă la cunoștință aceste situații dacă sunt și pun în pericol viața copiilor, iar noi să luăm o măsură de protecție. Nu ne-a fost sesizat acest caz de cei de la Mărgău, dar împreună cu ei sunt convins că o să îi dăm de capăt” a declarat Tămaș. 

În paralel cu acțiunea autorităților, Luanna Burlacu își continuă campania umanitară și vrea să le mai ducă copiilor diverse bunuri. Clujenii care vor să ajute sunt așteptați azi pe strada Martin Opitz nr 21, Cluj-Napoca, unde se află punctul de colectare a pachetelor pentru micuții din Mărgău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *