Justitie

Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune

O șefă din Primăria Turda, Fertea Flavia-Alexandrina (foto sus), este proprietarul unei afaceri de milioane preluate de la familia unui fost consilier județean, Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune fiscală. Cuc este prieten cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Noul proprietar al afacerii Arhivatorul are probleme cu jocurile de noroc, a fost dată afară din funcție pentru că s-a jucat la „păcănele” cu banii destinați persoanelor defavorizate din Turda, dar s-a reangajat în post după ce a câștigat un proces deschis împotriva instituției.

În 2018, CUC DANIELA CRISTINA, soția fostului consilier județean PSD Traian Florinel Cuc, a fost trimisă în judecată, alături de soțul ei, pentru evaziune fiscală. Când a văzut că gluma se îngroașă și urmează un proces anevoios, ea a cedat una dintre cele mai profitabile afaceri ale familiei sale: Arhivatorul. Este vorba de o afacere prin care se oferă companiilor și instituțiilor publice spații de stocare pentru arhive.

Printr-un intermediar, o anume Filip Aurelia, o turdeancă de 66 de ani, pachetul majoritar al acțiunilor de la SC DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL a ajuns la Fertea Flavia-Alexandrina, șefa Centrului social de urgență pentru persoanele fără adăpost din cadrul administrației locale turdene. Ea a fost dată afară din funcție cu scandal după ce s-a descoperit că folosea bani publici la jocuri de noroc, dar a fost reangajată după ce a dat instituția în judecată și a câștigat.

  • Însă, problema majoră o constituie faptul că, potrivit declarației de avere semnată în 2019, ea era destul de săracă. Singurul venit realizat în anul respectiv a fost de pe urma salariului și s-a ridicat la suma de 52.000 lei. În afară de acest venit ea nu a declarat că are casă, mașină, terenuri, active la bănci, împrumuturi, bijuterii, etc. Practic, în 2019 ea a câștigat lunar puțin peste 4.000 lei.

Cu toate acestea, în 2020 ea avut bani să cumpere afacerea Arhivatorul care, din 2018, a declarat cifre de afaceri de aproximativ un milion de euro anual.

”CONTRACT DE CESIUNE PARTI SOCIALE Sasa Augusta-Laura isi cesioneaza la valoarea nominala toate cele 45 parti sociale, in valoare totala de 450 lei, reprezentand 1% din capitalul social si beneficii si pierderi, catre asociatul Filip Aurelia si declara ca nu mai are nicio pretentie fata de asociatul ramas sau societate.

Cuc Daniela-Cristina isi cesioneaza la valoarea nominala toate cele 4.455 parti sociale, in valoare totala de 44.550 lei, reprezentand 98,98% din capitalul social si beneficii si pierderi, catre asociatul Filip Aurelia si declara ca nu mai are nicio pretentie fata de asociatul ramas sau societate”, arată o hotărâre din octombrie 2020 luată în cadrul firmei DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL.

În luna iulie 2021, o altă hotărâre a firmei arată următoarele schimbări: ”Filip Aurelia își cesionează la valoarea nominală cele 4.501 părți sociale deținute în societate, în valoare totală de 45.010 lei, reprezentând 99,01% din capitalul social, către Fertea Flavia-Alexandrina, și declară că nu mai are nicio pretenție față de asociatul rămas sau societate.

Fertea Flavia-Alexandrina declar că am luat la cunoștință de situația financiară și juridică a societății și de clauzele statului la care ader cu următoarele modificări: I) Preluarea părților sociale; II) Modificarea statutului cu datele personale ale asociatului unic; (…) Capitalul social a fost subscris și vărsat în întregime, în numerar, de către asociatul unic Fertea Flavia-Alexandrina, căreia îi revin cele 4.546 părți sociale, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare, în total suma de 45.460 lei. Beneficiile și pierderile aparțin în intregime (100%) asociatului unic”, arată înregistrată din Monitorul Oficial.

Acum, pe lângă veniturile mici declarate de Fertea în 2019, trebuie ținut cont de faptul că pe parcursul anului 2020, Fertea nu a avut niciun venit pentru că a fost concediată. Ea a fost reîncadrată în funcție abia la finele anului respectiv.

În această situație ea a reușit să cumpere o afacere de milioane.

Am întrebat-o de unde a avut banii, dar ea a răspuns cu totul altceva.

”Numai de anul trecut am declarație de avere. Eu sunt personal contractual. Eventual mă sunați peste jumătate de oră, trebuie să vorbesc cu cineva acum, dar după aia mă sunați și discutăm”, a declarat Fertea. Ulterior, nu a mai răspuns apelurilor telefonice pentru a explica cum a reușit să devină proprietarul acestei afaceri.

A jucat la păcănele online banii săracilor

La începutul anului 2020, Flavia Fertea a fost dată afară din funcție pentru că a folosit banii centrului social în interes personal. Ea s-a folosit și de datele personale ale oamenilor pentru a lua credite, bani pe care i-a folosit pentru a se juca la jocurile de noroc online. Înainte de concediere, Flavia Fertea a fost sancționată disciplinar.

”Gestionarea neadecvată a sumelor de bani date spre economisire de către beneficiari prin păstrarea acestora la domiciliul personal, sumele primite de la beneficiari au fost notate în agendă sau pe niște foi, totodată acești bani fiind cheltuiți în interes propriu de către salariată, iar situația sumelor primite returnate nu a fost pusă la dispoziție de către doamna Fertea cu toate că în data de 18.02.2020 a apărut un caiet cu sume de bani primite de la V.I. și în data de 19.02.2020 au fost aduse alte sume de bani pentru alți beneficiari; salariata după cum rezultă din probatoriul administrat s-a folosit de datele cu caracter personal ale beneficiarilor în vederea obținerii de diverse credite în interes propriu și a influențat beneficiarii pentru a accesa credite, iar de aceste sume de bani s-a folosit salariata; folosirea resurselor de timp și materiale ale instituției pentru a juca jocuri de noroc online”, se arată în decizia de concediere.

Nu a fost de acord cu decizia și, după ce a dat instituția în judecată, la Tribunalul Cluj, judecătorul Vasile Botiș a dispus ca Fertea să fie reangajată.

”Admite acţiunea formulată de reclamanta FERTEA FLAVIA ALEXANDRINA împotriva pârâtei DIRECŢIA DE ASISTENŢA SOCIALĂ TURDA. Anulează Decizia de concediere nr. 227 din data de 13.03.2020 emisă de către pârâtă. Dispune reintegrarea reclamantei pe postul ocupat anterior concedierii. Obligă pârâta la plata către reclamantă a despăgubirilor egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și a celorlalte drepturi de care reclamanta ar fi beneficiat, inclusiv la plata dobânzilor, precum și la plata contribuțiilor sociale aferente salariilor, de la data desfacerii contractului individual de muncă și până la reintegrarea reclamantei pe funcția deținută anterior”, arată soluția pe scurt a magistratului.

Direcția turdeană a contestat decizia judecătorească, dar judecătorii ONEŢ Georgeta-Olimpia și MARCU-ŞIMAN Corina-Mihaela de la Curtea de Apel Cluj au menținut verdictul dat de instanța inferioară.

În instanță, Flavia Fertea a acuzat faptul că i s-a confiscat telefonul mobil la locul de muncă și că s-au făcut presiuni asupra sa pentru internarea la psihiatrie, însă Drecția de Asistență Medicală a explicat în instanță că aceste aspecte nu corespund adevărului.

”Într-adevăr, fiindcă reclamanta a recunoscut că are o adicție pentru jocurile de noroc, i s-a recomandat consult medical de specialitate – însă în final decizia de a apela la ajutor medical i-a aparținut în totalitate”, a precizat Direcția de Asistență Socială în cadrul procesului.

”Întrucât procedura de cercetare disciplinară s-a desfășurat cu nesocotirea dreptului la apărare al reclamantei, în temeiul disp. art. 251 din Codul muncii republicat, se reține ca fiind lovită de nulitate absolută măsura concedierii dispusă de către angajator în prezenta cauză, fără a fi necesară analiza altor motive invocate, impunându-se, cu respectarea principiului disponibilității și în scopul reparării integrale a prejudiciului cauzat, reintegrarea reclamantei în postul ocupat anterior concedierii, precum și obligarea pârâtei să plătească reclamantei o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate, precum și celelalte drepturi ce i se cuveneau în calitate de salariată, inclusiv la plata dobânzii legale (aceasta din urmă de la data scadenței), precum și la plata contribuțiilor sociale aferente salariilor, începând cu data concedierii și până la data reintegrării efective”, arată Tribunalul Cluj.

Membrii familiei Cuc judecați pentru evaziune

BARA ANDREIA GABRIELA (CUC), GIURGIU ANAMARIA SONAMITA, Cuc Traian Florinel (foto sus), CUC DANIELA CRISTINA, TOTHĂZAN D. DORU-LUCIAN şi RUSU V. MARIETA-CORINA (fostă PASC), au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Tothăzan este implicat în mai multe dosare penale în care acuzațiile sunt de evaziune fiscală.

  • Societățile controlate de familia Cuc au câștigat numeroase contracte pe bani publici, cu toate acestea au intrat în insolvență. SC Damas a câștigat contractul de construire al noului corp de clădire al Primăriei Viișoara și a intrat în insolvență înainte de finalizarea lucrărilor.

În urmă cu câțiva ani, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe Florinel Cuc, care ocupa atunci o funcție de consilier județean PSD. Colegii de partid au făcut un memoriu prin care i-au cerut pesedistului să demisioneze din funcțiile publice, iar procurorii clujeni i-au dat lui Cuc neînceperea urmăririi penale în dosarul în care a fost cercetat.

De 5 ani dosarul se târâie pe burtă în instanţă

În ultimii doi ani, dosarul cu numărul 31/117/2018 primește termene, peste termene și amânări peste amânări. Practic, de 5 ani, acest dosar se tot tărăgănează în instanțele clujene, fără ca judecătorul de fond să-i dea de capăt. De 5 ori, cauza a fost amânată din lipsa martorilor și de alte 4 ori a fost amânată deoarece inculpatul, Tothăzan Doru Lucian a refuzat să se prezinte în fața judecătorilor.

Dacă judecătorii clujeni nu vor da o soluție curând, va interveni termenul de prescripție în această speță și, astfel, toți inculpații vor fi scoși de sub urmărire penală, din lipsa cauzei. Destul de banal pentru Justiţie când se primeşte Ordinul de Zi pe Unitate!

O mână de la Dîncu pentru Cuc

În urmă cu câțiva ani, PSD-istul clujean Vasile Dîncu, care atunci era vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, a atribuit firmei DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL, care atunci aparținea familiei Cuc, un contract de peste jumătate de milion de lei pentru arhivarea documentațiilor AM POR. Contractul a fost împărțit cu firma Certsign, care îi aparține lui Tiberiu Urdăreanu, un personaj extrem de controversat din mediul de business românesc.

 

(sursa: Gazeta de Cluj)