CIA Aboliv Mihai Viteazu, deținută de omul de afaceri Ilie Daniel Bogdan, a avut un 2019 foarte bun. Cel mai mare producător de carne din județul Cluj a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de peste 27 milioane euro, în creștere cu aproximativ 5 milioane euro față de anul 2018. De altfel, în anul precedent compania clujeană a rulat cea mai mare cifră de afaceri din ultimii zece ani.
Și în ceea ce privește profitul, CIA Aboliv a avut un an foarte bun în 2019. Producătorul de carne a declarat un profit net de peste 2,8 milioane euro, mai mare cu aproape 1 milion euro față de anul 2018.
Numărul de angajați s-a menținut în jurul a 400 în ultimii trei ani. În 2017, firma din Mihai Viteazu avea 403 angajați, în anul 2018 avea 425, iar anul trecut numărul mediu de salariați era de 415.
În 2018, CIA Aboliv a obținut de la Ministerul Finanțelor Publice o subvenție de 800.000 euro, bani a căror destinație a fost creșterea capacității de producție. Subvenția respectivă a făcut parte dintr-un program al Guvernului pentru susținerea companiilor locale. În mod cert, banii respectivi au contribuit la creșterea afacerii înregistrată anul trecut.
Potrivit site-ului companiei, CIA Aboliv a fost înființată în anul 1992 având ca obiect principal de activitate abatorizarea animalelor și producția de preparate din carne. La început, producția de mezeluri a fost de aproximativ 500 kg/zi care erau comercializate pe un areal restrâns și anume în zona Turda-Câmpia Turzii și prin intermediul a două magazine proprii. Secția de producție era dotată cu utilaje de producție românească (mașini de tocat, cuter, malaxor) iar fierberea și afumarea se făceau clasic (fierberea în apă și afumarea în afumatori clasice cu rumeguș). Numărul de angajați din acea perioada era de aproximativ 20 de persoane.
În anul 1996 datorită cererii mai mari de pe piață s-a construit o nouă fabrică, de aproximativ 1000 mp, compartimentată în spații de producție și depozite frigorifice care respectau un flux tehnologic agreat în acea perioada în prelucrarea cărnii.
Tot în perioada 1996-1997 s-a început modernizarea liniilor de producție prin achiziționarea de utilaje moderne de la renumite firme din Germania. Din anul 1997, datorită modernizărilor pe fluxul tehnologic producția a înregistrat treptat o dinamică de creștere constanța și o diversificare a sortimentatiei.
În anul 2004 se ajunsese deja la o producție de aproximativ 15 tone/zi, cu un personal de aproximativ 100 de angajați.
Existând oportunitatea oferită de programul SAPARD, în anul 2005 s-a depus o cerere de finanțare pentru un proiect care constă într-o fabrică nouă pentru preparate din carne, situată tot în localitatea Mihai Viteazu, dar în altă locație. În octombrie 2006 s-a dat în folosință fabrică nouă, care corespunde normelor U.E., cu o capacitate de aprox. 20 t preparate/zi. Tot în anul 2006 s-a îmbunătățit și linia tehnologică, prin achiziționarea de noi utilaje performanțe. Capacitatea de producție a crescut la aproximativ 45 t/zi.