Analiza

Chiriile au rămas la fel în Cluj, pe timp de pandemie: aceleași prețuri și condiții bombă!

Scris de 132

V-ați fi așteptat ca, pe timp de pandemie, legendarele chirii din Cluj să se ieftinească? Nici vorbă! Doar, pandemie sau nu, tot e fain la Cluj! Iar fainoșagul se plătește!

Conform statisticilor site-ului compariimobiliare.ro, prețul mediu al garsonierelor din Cluj a fost, în iulie 2020, de 8 euro/mp. În iulie 2019, prețul era de 7 euro/mp. În plină pandemie, așadar, chiria pentru o „garsonieră în Mănăștur, aproape de centru” s-a scumpit.

Potrivit aceluiași site, apartamentele se închiriau în iulie 2020 pentru un preț mediu de 7 euro/mp, preț rămas neschimbat, lună de lună, din ianuarie 2019 încoace.

Prețul/mp util, pentru închirierea unei case, era de 6 euro în iulie 2020, la fel ca în iulie 2019.

Ce ne spun toate aceste date? Faptul că, în ciuda pandemiei și a efectelor sale colaterale (plecarea studenților, cu incertitudinea revenirii acestora, părăsirea chiriilor de către tinerii care pot lucra și de acasă, din orașele natale), proprietarii clujeni țin la preț.

Această atitudine, a ținerii cu dinții de prețuri, în pofida cererii slabe, nu este una de sorginte recentă. Dintotdeauna au existat la Cluj o sumedenie de proprietari care au preferat mai bine să stea cu apartamentele goale, decât să reducă chiria, ori decât să investească în condițiile pe care apartamentele le oferă, pentru a le face mai atractive pentru potențialii chiriași.

Chiar dacă „bombele” au stat câteva luni pe an goale, neînchiriate de nimeni, active doar în anunțurile de pe site-urile de profil, de care râdea  toată țara și cu fundul, proprietarii au refuzat cu obstinență să închirieze mai ieftin, să accepte „studenți, copii sau animale de companie”. Au refuzat să zugrăvească, să schimbe dulapul de la bunica, preșul de pe jos, gresia, faianța ș.a. Pentru că, până la urmă, tot se găsea prostul care să dea 3-400 de euro pe lună, din considerente de locație sau, efectiv, din naivitate.

A mers și așa până acum, și neîngrijit, și scump, iar proprietarii care dădeau mai ieftin sau cei care le ofereau condiții mai bune chiriașilor o făceau pur și simplu din bun-simț, din decență, și nu din rațiuni economice, fiindcă, de multe ori, și nesimțiții cereau (și primeau) la fel sau chiar mai mult pentru condiții lipsă.

Dreptatea a fost mereu, însă, dacă ne gândim la rentabilitate, și de partea proprietarilor. Când dai 60 000 de euro pe o garsonieră, pe care o mai și renovezi cu câteva mii de euro, este de-a dreptul păgubos să o închiriezi pentru numai 200 de euro/lună. Mai ales că, uneori, și chiașii sunt certați cu bunul-simț și părăsesc locațiile cu restanțe la utilități sau lăsând în urmă distrugeri majore, care sunt remediate de către proprietari pentru sume mai mari decât cele strânse din chiria pe un an.

Tendința de acum din piață, de stagnare a prețurilor, se va traduce, la revenirea studenților (când va fi aceasta), prin chirii la fel de mari, în aceleași apartamente și garsoniere cu care ne-am obișnuit.

Clujul are toate șansele să își păstreze poziția fruntașă în topul bășcăliei imobiliare naționale:ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 12 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 16 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 16 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 18 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 19 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 20 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE