Analiza

Chirii cât un salariu mediu pe economie

Scris de 1,095

Deja toată lumea știe că în Cluj se practică cele mai mari prețuri la chirii din țară. Și poate că v-ați gândit cam unde se situează Clujul, într-un top european, atunci când vine vorba de chirii.

Un studiu realizat de o agenție imobiliară arată că într-un top 10 orașe europene, Clujul se situează pe locul 6 la prețul chiriilor. Concret, aici chiria medie este de 423 de euro. PE primul loc se situează Munchen, unde chiriile medii sunt de 1430 de euro, iar pe ultimul loc sunt chiriile din Varna, Bulgaria. Haideți să vedem ce criterii au fost luate în considerare atunci când s-a făcut acest studiu.

“Am încercat să facem o comparație cu orase din alte tari, raportate la nivelul Clujului. Adica al doilea oras dupa capitala fiecarei tari. Am comparat mere cu mere, nu mere cu pere. Am vrut sa fie aceleasi caracteristici, cam acelasi numar de locuitori, aproximativ. Acum, preturile s-au raportat in functie de cerere si de oferta, in functie de ce locuri sunt disponibile, in functie de ce se cauta, unde se cauta. Am incercat sa facem o medie, sa vedem unde ne situam noi”, a declarat Bogdan Lucaciu, consultant imobiliar.

Potrivit studiului amintit, în Cluj-Napoca, chiriașii plătesc pe o chirie, în medie, 78% din valoarea salariului mediu pe economie. Dacă ne uităm la valoarea salariului mediu câștigat în cele 10 orașe analizate, vedem că Clujul se situează pe locul 7. Aici un salariu mediu este în cuantum de 545 euro pe lună. În Munchen, salariul mediu sare de 2000 de euro, în Lyon se apropie de 2000 de euro. Dar care sunt factorii care ridica pretul chiriilor in Cluj? Ei bine, numarul mare de tineri care vin aici sa studieze si sa lucreze contribuie la o mentinere a chiriilor mari. Apoi, sa nu uitam de tinerii straini care se muta in Romania. Acestia dau cu usurinta 500 sau 600 de euro, pentru o chirie într-un apartament cu 2 camere, de exemplu.

“Ei vin cu anumite standarde din zona de vest. Vor apartamente care arata mult mai bine decat cele clasice, standard in Romania. Proprietarii stiu lucrul acesta si incep sa investeasca din ce in ce mai mult in in calitatea apartamentului. Automat, si pretul creste, pentru ca investitia este mai mare. Atunci cand un strain, din Franta de exemplu, afla ca trebuie sa plateasca 5-600 de euro pe un apartament este placut surprins. Calitatea ridicata, suprafete mai mari, mai generoase, la o chirie relativ egala cu cea de acasa. Cumva, la aceiasi bani, primeste mai mult să spunem asa”, completeaza Alexandru Dragoste, consultant imobiliar.

Cluj-Napoca se va mentine in topul cu cele mai mari chirii din țara datorita factorilor care mențin chiriile ridicate: afluxul mare de tineri, studenții străini si persoanele care se mută cu locul de muncă.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 8 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 10 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE