Diete

Chipsuri si… dipuri

Chipsurile din cartofi sau porumb, covrigeii si alte asemenea produse (floricele de porumb, pufarine din orez si porumb, pufuleti cu branza etc.) pot avea un continut ridicat de acizi grasi “trans”.

Ce contin? Pe etichetele chipsurilor simple din cartofi scrie doar: “cartofi, ulei, sare”, dar lista ingredientelor cu arome este interminabila. O punga de chipsuri simple contin 150 de calorii, 0 mg colesterol, 180 mg sodiu si 10 g acizi grasi; o punga de pufuleti cu branza: 160 calorii, 0 mg colesterol, 370 mg sodiu si 10 g acizi grasi; o punga de covrigei: 120 calorii, 0 mg colesterol, 420 mg sodiu, 1 g acizi grasi; o punga floricele de porumb, prajite in ulei: 142 calorii, 0 g colesterol, 251 mg sodiu, 8 g acizi grasi…

Recomandari. Nu crede continutul etichetelor pe care scrie “Fara colesterol!”. Singurele alimente alimente care au colesterol sunt cele de provenienta animala, respectiv carnea, lactatele si ouale, nu legumele si cerealele.

Marea majoritate a pungilor de snakuri sunt umplute cu aer. Motivatia nu este de a te pacali, facandu-te sa crezi ca ar fi pline cu chipsuri, ci pentru a oferi o perna de aer care sa impiedice chipsurile sa se sfarame. Deci, nu te certa cu vanzatorul din acest motiv ci n umai cand termenul de valabilitate este depasit, existand posibilitatea ca ele sa fie deja rancede.

Uita-te pe eticheta pentru a vedea cate chipsuri sunt in punga. Compara numarul lor cu ratia ta obisnuita.

Ce este indicat? Unii producatori prajesc chipsurile in ulei nehidrogenat, existand sansa ca aceste chipsuri sa nu contina acizi grasi “trans”. Chipsurile fara acizi grasi “trans” se pot gasi si la magazinele de produse naturiste.

Nu mai mult de o punga. Chiar daca producatorii ofera promotii de tipul “cumperi 2 pungi si primesti una gratis”, nu te lasa tentat.

Cumpatarea. O portie de 28,3 g de floricele prajite in ulei inseamna cam 2 cani si jumatate. Unele cornete vandute pot contine floricele cat in 30 de cani. Da,da, ai citit bine, 30 de cani!

Ce nu este indicat? Nu schimba dimensiunile portiilor.O punga standard are gramajul de 28,3 g. Ai grija la cele care cantaresc 56-85 g. Poti manca toata punga singur, desi ea este de fapt pentru 2-3 persoane.

Chipsurile prajite si fara grasimi. Mai sarace in calorii (unii sustin ca si in aroma), poti exagera cu ele fara sa iti dai seama.

Snackurile “sanatoase”. Numai pentru ca sunt preparate cu ingrediente organice sau pentru ca le gasesti la magazinul de produse naturiste nu inseamna ca-ti fac si bine. Verifica etichetele ca sa fii sigur ca nu au acizi grasi “trans”.

Dipurile sunt niste sosuri speciale pentru inmuiat chipsurile si pot contine smantana acra, arome de ceapa, cascaval, fasole neagra sau alte legume. Unele dintre ele pot fi sanatoase pentru inima.

Ce contin? Sosurile pentru inmuiat pe baza de smantana acra abunda in grasimi. Cele pe baza de fasole, legume si branzeturi sunt bogate in proteine.
2 linguri de sos de inmuiat din fasole neagra contin 30 de calorii, 0 mg colesterol, 210 mg sodiu, 0 g acizi grasi; 2 linguri de sos inmuiat din cascaval: 60 calorii, 5 mg colesterol, 330 mg sodiu, 4 g acizi grasi…

Recomandare. La prepararea acestor sosuri, maioneza si smantana se pot inlocui cu urda din iaurt. Tapeteaza o strecuratoare cu hartie sau asaza in ea un filtru de cafea in forma de con, dupa care introdu iaurt de doua ori mai mult decat iti trebuie. Pune-o deasupra unui bol, apoi acoper-o cu o folie din plastic si las-o in frigider timp de 5 ore. In timp ce zerul se scurge in bol, iaurtul se ingroasa, transformanduse intr-un sos de consistenta unei paste.
Daca iti place sa mananci chipsuri inmuiate in sos de smantana acra cu arome, te sfatuiesc sa renunti la acest obicei.

Ce este indicat? Guacamole. Se prepara repede. Amesteca piure de avocado cu sosul tau salsa preferat. Il poti servi si uns pe paine sau ca garnitura la fripturi.

Humus. Bogat in fibra si proteine, humusul si alte sosuri din boabe de fasole se pot prepara acasa foarte usor si, in plus, nu sunt deloc costisitoare. Incearca sa adaugi diferite soiuri de fasole si de condimente.

Salsa. Se prepara mai ales din tomate, ceea ce face din ele o buna sursa de licopene, un puternic antioxidant.

Ce nu este indicat? Sosurile de acest gen cumparate din bagazin. Sunt mai bogate in aditivi si conservanti nefiind la fel de gustoase ca cele facute in casa.

Chipsurile inmuiate in sosuri. Prepara-ti niste sosuri mai sanatoase, care sa contina si legume, cum ar fi: ardei gras feliat, gulii taiate rondele, broccoli, telina sau morcovi cruzi de primavara.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *