In vizor

Chiar dacă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și-a abrogat Instrucțiunile de comunicare din 15 mai 2018, la adăpostul unor cuvinte precum “interes” și “național”, cenzura există și este lăsată la aprecierea fiecărui “speriat” din subordinea ministrului

Ziar de Cluj a obținut și vă supune atenției, în ordine cronologică, succesiunea de “Instrucțiuni” cu privire la comunicarea din cadrul Ministerului Sănătății emise de către ministrul de resort, Sorina Pintea, în 15 mai 2018 și abrogate, tot de către domnia sa în 25 mai 2018. Aparent, “amicii” din sistemul de Sănătate ai Silviei Pintea par că reîncălzesc în mass media ciorba acestor “Instrucțiuni” de comunicare. Numai că, la adăpostul unor cuvinte precum “interes” și “național”, cenzura comunicațională rămâne la fel de valabilă și vă vom demonstra acest lucru.

Deci, azi noapte, de pe site-ul playtech.ro, am preluat un material în care se relatează despre o formă de cenzură desprinsă parcă din manualele de comunism – și care ar fi fost implementată, în urmă cu câteva zile, de chiar ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

După cum demonstrăm cu documentele în posesia cărora am intrat astăzi, se vede cu ușurință faptul că “în urmă cu câteva zile” este de fapt în urmă cu câteva luni.

Ministrul de resort susține faptul că, la 10 zile după ce a dat acele instrucțiuni, a revenit cu altele prin care le-a anulat. Adevărat.

Intrucțiunea nr. 24165 din 15 mai 2018 a fost anulată de către Instrucțiunea nr. SP 5844 din 25 mai 2018. Ambele sub semnătura olografă a ministrului Sănătății.

Numai că, din păcate, în data de 22 mai 2018, sub semnătura Secretarului General din Ministerul Sănătății, Ana Maria Ciobanu, se emite Circulara cu nr. 25527, emisă către Direcțiile de Sănătate din județe, Instituții, Regii și Școli din subordinea Ministerului, prin care se fac PRECIZĂRI cu privire la Instrucțiunile emise în data de 15 mai 2018. Circulara este în vigoare, NU A FOST ABROGATĂ, este în vigoare.

Conținutul acestei Circulare este criticabil.

“Avizul Ministerului Sănătății în ceea ce privește comunicarea va fi solicitat de către unitățile aflate în subordinea, autoritatea și coordonarea Ministerului Sănătății numai în cazul subiectelor de interes național în vederea transmiterii unui mesaj unitar și coerent către public.

Instrucțiunile Ministerului Sănătății privind comunicarea au ca scop informarea corectă și rapidă a publicului larg pe subiecte de interes național”.

Cum se stabilește ce este de “interes național”? Că Circulara nu definește, ci lasă la latitudinea șefilor instituțiilor înștiințate. Din punctul nostru de vedere, după imediat 30 de ani de jurnalism, faptul că se cere voie doar pe subiecte de interes național (pentru coerență și alte bla-bla-uri), este chiar modul în care se implementează o “bună” cenzură instituțională – avem chiar exemplul Clujului, unde, pentru fiecare foșnet de gură al vreunui funcționar trebuie întrebat Șefu’…

Bunele intenții comunicaționale ale ministrului Sănătății, Sorina Pintea, le vom aprecia DUPĂ ce va ABROGA și această circulară.

Mulțumim!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *