Editorial

Cezar Ouatu, testul picat al Romaniei

Scris de 808

Aparitia lui Cezar Ouatu si expunerea din ultimele zile dovedesc fara putinta de tagada cat de inapoiata e Romania la capitolul toleranta.

Ma gandeam in aceasta dimineata cum ar fi stat lucrurile pentru opinia publica daca Cezar ar fi avut trasaturile si vocea mai efeminate, daca Cezar Ouatu nu ar fi avut barba si voce groasa de barbat in vorbirea curenta.

Nu o sa inteleg niciodata inversunarea cu care artistii romani se implica intr-un concurs in care nu conteaza vocea si nu o sa inteleg nici motivul pentru care Cezar Ouatu s-a straduit sa fie si mai special decat era pentru un concurs unde, daca urmaresti editiile anterioare, poti sa intelegi ce act artistic trebuie sa concepi ca sa ai cat de cat sanse.

Dar nu despre concurs vreau sa povestesc, caci el a fost plin de controverse, la care cireasa de pe tort a fost adaugata de insusi Jean Paul Gaultier, cel care a apreciat ca interesanta si neobisnuita tinuta lui Cezar. Ci despre reactiile extremiste ale majoritatii romanilor, care, auzind ca un barbat canta “ca o soprana”, l-au catalogat sec drept “poponar”.

Acestia sunt romanii, nu-i asa, oameni culti, cei care nu au timp un an de zile sa dea doi euro pe o intrare la Muzeul Etnografic, dar rup usile muzeelor cand e gratis si se dau sarmale.

Acestia sunt romanii, care fac programe europene pentru salvarea tiganilor si integrarea lor in societate, dar ar accepta de urgenta sa fie deportati in alta tara daca statul ar da o lege in acest sens.

Sunt aceiasi romani care vin la pupat cartilajul Sfintei Parascheva, dar n-ar da 5 de euro pentru o cauza umanitara.

Sunt romanii care sustin, in sondajele de opinie, ca sunt interesati sa manance sanatos, dar consuma milioane de porci in fiecare an.

Sunt romanii care au dat buzna sa isi cumpere plasme si frigidere de clasa A, iar acum injura bancile ca sunt hraparete si vor sa le ia muncusoara.

Cezar Ouatu a fost un test, pe care, din pacate, Romania nu l-a trecut. Mergand dincolo de ingamfarea artistului, care dadea interviuri vorbind despre el la persoana a III-a, nu-i putem nega talentul. Nu-l putem arunca la gunoi, daca Romaniei nu-i place prestatia sa.

Cu Cezar Ouatu poponar, cu Sfantul Gheorghe fara cinematograf, cu peste 60% din satele Romaniei neracordate la sistemul de canalizare, despre ce viitor vorbim?

FOTO: a1.roULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 21 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 1 day Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 1 day Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 2 days In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE