Din oras

Cum se construiesc blocuri intre case la Cluj

Un bloc cu patru etaje se ridica pe strada Romulus Vuia, in cartierul Gruia, o zona exclusiva de case. Povestea a inceput acum 5 ani, cand in 28 august 2007, consilierii locali au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea a trei blocuri cu patru etaje pe strada Romulus Vuia numarul 8-10, imediat dupa intersectia 7 Strazi, intr-o zona de case. La protestul vecinilor, municipalitatea a refuzat sa elibereze autorizatia de construire, dar in 2011 a fost obligata de instanta sa o faca, astfel ca lucrarile au inceput in vara anului 2012. Acum, vecinii vor sa atace autorizatia in instanta si sa obtina anularea ei si oprirea lucrarilor.

Proprietarii din zona invecinata au depus nenumarate sesizari la Primarie, dar oficialii orasului se scuza ca au fost obligati de instanta sa elibereze autorizatia.

“Constructia va avea peste 20 de metri, intr-o zona cu case de 4 metri inaltime. Acest proiect pune in imposibilitatea de a trai familii de pe patru strazi din jur. Nu se poate asa ceva! Sunt 7 nivele, pentru ca si subsolul l-au facut deasupra solului! Va dati seama ce o sa insemne aici, intre case, trei blocuri cu apartamente, cu spatii comerciale”, se plang vecinii constructiei.

Nicolae Aldea, avocatul vecinilor, spune ca a inceput cercetarile in urma cu aproximativ o luna la caz, moment in care s-a lovit de un refuz categoric din partea Directiei de Urbanism a municipiului Cluj-Napoca de a pune la dispozitie documentele în baza carora construiesc cei de pe str. Romulus Vuia 8-10. A reusit, atat el cat si clientii sai, “sa ia act de autorizatiile de construire doar dupa o audienta la viceprimarul Anna Horvath”.

„Exista doua autorizatii de extindere. Din doua case micute se extind blocurile. Autorizatiile au fost obtinute in urma unor sentinte judecatoresti, pentru ca Primaria le-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu printr-un HCL, dupa care le-a respins autorizatia pe motiv ca nu exista consfatuire publica. In mod normal, motivul neacordarii autorizatiei trebuia sa fie lipsa acordului vecinilor in forma autentica si tema falsa de autorizare: extindere a doua casute pentru a se edifica in realitate doua blocuri. Astfel, instanta a dispus obligarea Primariei pentru eliberarea autorizatiei de construire”, a precizat Aldea.

Avocatul mai spune ca, in conditiile date, nu se justifica autorizatia de extindere, “tema de construire fiind straina de realitatea dorita de beneficiarii ei”, astfel ca trebuia obtinuta o autorizatie de demolare a constructiilor existente si o autorizatie de construire dupa.

„Cel mai probabil vor demola oricum constructiile vechi in baza unei dispozitii de santier”, a completat avocatul. Acesta apreciaza nereguli si fata de regimul de inaltime a cladirii aflate in constructie, „demisolul fiind un veritabil etaj, cel putin in partea dinspre strada Conductorilor nr. 23-25, in spatele constructiei. Potrivit DEX, subsolul trebuie sa fie in subteran, or aici nu este, iar demisolul este un veritabil etaj”, spune avocatul.

Interesant este ca cei care au obtinut autorizatiile de construire le-au cesionat, beneficiarul autorizatiilor fiind acum, potrivit avocatului, SC Mordin Construct SRL cu sediul in Baia Mare. Firma maramureseana a fost infiintata in vara anului 2012, inainte ca autorizatiile sa fie cedate.

Proiectantul blocurilor dintre case

Cel care a realizat proiectul este arhitectul Mircea Dinculescu, membru al Comisiei de Urbanism al Consiliului Judetean Cluj. Acesta, prin Adamco Grup SRL, alaturi de David Alexandru Simion si sotia lui, Voichita, au fost beneficiarii proiectului. Inainte de inceperea lucrarilor in 2012 au vandut insa afacerea. Dinculescu sustine ca proiectul este in perfecta legalitate.

“Planul Urbanistic General aflat in vigoare categorizeaza zona ca centru de cartier si permite dezvoltarea ei astfel incat cladirile proiectate sa fie pentru servicii publice si locuinte. Nici nu am mers pana la maximul admis de lege, regimul de inaltime aici, potrivit PUG, fiind de P+10 (parter plus 10 etaje)”, a explicat arhitectul.

In ceea ce priveste procesul castigat cu Primaria si obligarea acesteia de a elibera autorizatia de construire, Dinculescu spune ca trei ani au incercat sa gaseasca solutii pe cale amiabila.

“Refuzau eliberarea autorizatiei de construire pe motivul ca nu am facut dezbatere publica, iar in acelasi timp nu convocau dezbaterea. Am obtinut in aprilie 2011 hotarare civila prin care ni se da castig de cauza si se precizeaza ca nu este necesara dezbatarea publica. Prin decembrie am primit in sfarsit autorizatia. Inainte de inceperea lucrarilor, am cedat autorizatia unei alte firme, unde sunt si eu asociat, pentru ca firma avea probleme financiare, dar imi sustin in continuare proiectul si sustin ideea de centru de cartier. Am proiectat o cladire care se incadreaza in legi, iar ca design, nu cred ca o sa fie urata. Inainte era aici barul Cocor, era o zona infecta, asta  de ce nu spune niciun vecin?”, a spus Dinculescu.

In ceea ce priveste disputele cu vecinii cu privire la lumina si zgomot, arhitectul sustine ca legea e de partea lui.

“Legea nu reglementeaza modalitatea de stabilire a cotei zero, de obicei te raportezi de unde ai accesul. Noi ne raportam la strada Romulus Vuia si, din punctul ala de vedere, subsolul e subsol si parterul e parter. Din pacate, conformatia terenului il dezavantajeaza pe vecinul din spate, dar fiind in panta nu primea soare niciodata din partea constructiei”, a explicat acesta.

Recunoaste ca o buna parte din cladirea de la care se “extinde” va fi demolata, existand o expertiza in acest sens.

“Va ramane un zid pe partea cu numarul 10. Si daca este un zid tot extindere se numeste. Nu a fost procedura mai usoara, chiar mai grea, pentru ca la extindere trebuie sa pastrezi ceva din constructia veche. Era mai simplu sa o luam de la zero”, conchide arhitectul, care planuieste ca pana la finalul anului proiectul sa fie ridicat “cel putin la rosu”.

Aici vor fi 24 de apartamente, cu suprafata intre 44 si 120 de metri patrati, 13 spatii de birouri si un spatiu commercial, potrivit arhitectului.

Vecinii nemultumiti de blocul de patru etaje care se ridica intre casele lor au decis sa atace in instanta autorizatiile emise si sa solicite sistarea si demolarea lucrarilor. In perioada urmatoare se va inregistra un dosar in acest sens.

De altfel, Dinculescu nu este la primul proiect contestat in instanta de clujeni. Si blocul dintre casele de pe strada Viilor din cartierul Zorilor a fost proiectat tot de Mircea Dinculescu. In 2007, Primaria a emis o autorizatie pentru o locuinta colectiva cu trei apartamente cu regim de inaltime D+P+2E pentru amplasamentul de pe strada Viilor numarul 16. Vecinii au atacat in instanta autorizatia pe motiv ca nu sunt respectate dimensiunile si, in 2010, Curtea de Apel a anulat autorizatia pentru ca  Procentul de Ocupare a Terenului si Coeficientul de Utilizare a Terenului aveau valori mai mari decat cele legale. Acum exista un proces pe rol pentru demolarea cladirii.

Foto proiect: Mircea Dinculescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *