Din oras

Cetățenii îi semnalează primarului, în direct, ritmul ardelenesc de amplasare a cablurilor în subteran. BOC: „Este de neoprit! Finalizarea este cu închiderea cablurilor în subteran”

Scris de 208

Clujenii întreabă dacă operațiunea de eliminare a cablurilor de pe stâlpi și introducerea lor în subteran continuă în Cluj-Napoca. În timp ce cablurile continuă să atârne pe stâlpi chiar și în centrul orașului, reprezentanții autorităților susțin că procesul este de neoprit. 

„Bineînțeles.

Este de neoprit!

La fel ca și demolarea garajelor, și această activitate de ducere a cablurilor în subteran este, bineînțeles, continuată în fiecare moment!”, a dat asigurări Emil Boc. 

De altfel, edilul Clujului a oferit exemplul celor câteva străzi din zona Parcului Simion Bărnuțiu, unde în urma lucrărilor de modernizare, cablurile de pe stâlpi au fost amplasate în subteran. 

Însă pe străzile unde administrația locală nu a ajuns în secolul XXI cu proiectele de modernizare, nici amplasarea cablurilor de stâlpi în subteran nu pare să reprezinte o prioritate pentru autorități, în condițiile unui proiect asumat în acest sens încă din anul 2008. 

„Pe toate străzile unde Primăria face lucrări, finalizarea este cu închiderea cablurilor în subteran. 

Uitați-vă la străzile din Parcul Central unde-am lucrat astă vară. Toate cablurile au fost introduse în subteran”, a exemplificat Boc. 

Din păcate, după cum Ziar de Cluj semnala în repetate rânduri, proiectul Duct City, prin care municipalitaea își propunea să amplaseze toate cablurile de stâlp în subteran încă din anul 2008, s-a transformat într-un eșec grandios. 

CITEȘTE ȘISMART Cluj: cablurile suspendate vor fi transformate în obiective turistice

În prezent, doar străzile aflate în proces de modernizare beneficiază și de lucrări de montare a cablurilor în subteran.

CITEȘTE ȘIMutarea cablurilor în subteran, un eșec al Primăriei. La zece ani de la semnarea contractului încă mai sunt fire pe stâlpi

În 2008, Primăria Cluj-Napoca încheia un parteneriat pentru realizarea unei rețele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc.) care sunt agățate pe stâlpii din oraș.

Ofertantul câștigător, CFO Integrator, s-a obligat ca în termen de trei ani să facă o rețea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani.

În schimb, Primăria Cluj Napoca trebuia să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea rețelei și se obliga să îi convingă pe operatorii de date să își mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City. 

In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau îngropate, adica 300 de kilometri în tot orașul.

CITEȘTE ȘI: Duct City, proiectul din 2008 al Primăriei Cluj-Napoca, de îngropare a cablurilor în subteran, nu a fost finalizat de 13 ani

În 2014, firma nu reușise să realizeze nici jumătate din proiectul asumat de introducere a cablurilor în subteran.

Spre exemplu, într-un singur an (2017), doar 25 de kilometri de cablu, de pe un număr de șase străzi, au fost introduși în subteran. În 2013, doar 100 de kilometri din cei 300 fuseseră mutați de pe stâlpi, iar în 2015, puțin peste jumătate din normă fusese îndeplinită.  

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 8 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 10 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE