Din oras

Cetățenii îi semnalează primarului, în direct, ritmul ardelenesc de amplasare a cablurilor în subteran. BOC: „Este de neoprit! Finalizarea este cu închiderea cablurilor în subteran”

Clujenii întreabă dacă operațiunea de eliminare a cablurilor de pe stâlpi și introducerea lor în subteran continuă în Cluj-Napoca. În timp ce cablurile continuă să atârne pe stâlpi chiar și în centrul orașului, reprezentanții autorităților susțin că procesul este de neoprit. 

„Bineînțeles.

Este de neoprit!

La fel ca și demolarea garajelor, și această activitate de ducere a cablurilor în subteran este, bineînțeles, continuată în fiecare moment!”, a dat asigurări Emil Boc. 

De altfel, edilul Clujului a oferit exemplul celor câteva străzi din zona Parcului Simion Bărnuțiu, unde în urma lucrărilor de modernizare, cablurile de pe stâlpi au fost amplasate în subteran. 

Însă pe străzile unde administrația locală nu a ajuns în secolul XXI cu proiectele de modernizare, nici amplasarea cablurilor de stâlpi în subteran nu pare să reprezinte o prioritate pentru autorități, în condițiile unui proiect asumat în acest sens încă din anul 2008. 

„Pe toate străzile unde Primăria face lucrări, finalizarea este cu închiderea cablurilor în subteran. 

Uitați-vă la străzile din Parcul Central unde-am lucrat astă vară. Toate cablurile au fost introduse în subteran”, a exemplificat Boc. 

Din păcate, după cum Ziar de Cluj semnala în repetate rânduri, proiectul Duct City, prin care municipalitaea își propunea să amplaseze toate cablurile de stâlp în subteran încă din anul 2008, s-a transformat într-un eșec grandios. 

CITEȘTE ȘISMART Cluj: cablurile suspendate vor fi transformate în obiective turistice

În prezent, doar străzile aflate în proces de modernizare beneficiază și de lucrări de montare a cablurilor în subteran.

CITEȘTE ȘIMutarea cablurilor în subteran, un eșec al Primăriei. La zece ani de la semnarea contractului încă mai sunt fire pe stâlpi

În 2008, Primăria Cluj-Napoca încheia un parteneriat pentru realizarea unei rețele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc.) care sunt agățate pe stâlpii din oraș.

Ofertantul câștigător, CFO Integrator, s-a obligat ca în termen de trei ani să facă o rețea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani.

În schimb, Primăria Cluj Napoca trebuia să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea rețelei și se obliga să îi convingă pe operatorii de date să își mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City. 

In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau îngropate, adica 300 de kilometri în tot orașul.

CITEȘTE ȘI: Duct City, proiectul din 2008 al Primăriei Cluj-Napoca, de îngropare a cablurilor în subteran, nu a fost finalizat de 13 ani

În 2014, firma nu reușise să realizeze nici jumătate din proiectul asumat de introducere a cablurilor în subteran.

Spre exemplu, într-un singur an (2017), doar 25 de kilometri de cablu, de pe un număr de șase străzi, au fost introduși în subteran. În 2013, doar 100 de kilometri din cei 300 fuseseră mutați de pe stâlpi, iar în 2015, puțin peste jumătate din normă fusese îndeplinită.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *