Din oras

Cercetatorii clujeni, ingrijorati ca ar putea sa isi piarda principala sursa de finantare

Intentia Parlamentului de a desfiinta UEFISDI, principala unitate de finantare a cercetarii romanesti nu este vazuta cu ochi buni de catre cercetatorii clujeni. Cu atat mai ingrijoratoare este posibila trecere la sistemul anterior, care, dupa cum atrag atentia specialistii cu experienta, permitea amestecul celor care decideau cine primeste fondurile in partea de gestionare a acestora.

Desfiintarea Unitatii de Finantare a Cercetarii si impartirea acesteia in aceleasi structuri care fusesera comasate in 2010 se afla pe ordinea de zi de astazi a Senatului, dupa cum anunta hotnews.ro.  Fostul ministru al Educatiei Anton Anton a declarat pentru sursa citata ca „cineva doreste distrugerea acestei unitati, pentru ca proiectele sa nu mai fie evaluate, pentru ca cercetarea stiintifica sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia, asa cum a mai fost facuta”. Astfel, monitorizarea banilor de la Guvern la institute de cercetare si universitati va fi mult mai dificila.

Este vorba de Proiectul de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educatiei si cercetarii. Este propusa infiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) – prin comasarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, a Centrului National de Management Programe (care functionau in subordinea Ministerului Educatiei) si a Agentiei Manageriala de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic – Politehnica (AMCSIT – Politehnica). 

“Parerea mea este ca nimic care a functionat nu ar trebui desfiintat. Putem vorbi de reorganizare, eventual, dar desfiintarea mi se pare cea mai nepotrivita solutie. Nu stiu exact care sunt ratiunile, dar banuiesc ca e o decizie determinata de faptul ca sunt niste functii care, zic ei, ar fi incompatibile. Finantarea sau gestionarea finantarii nu ar fi compatibile cu competitia. Poate ca ar trebui sa fie doua entitati dar ar trebui sa functioneze unitar”, a declarat Simion Simon, directorul Institutului de Cercetari in Bio-Nano-Stiinte din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Problema este cu atat mai importanta, cu cat aproape toata finantarea obtinuta de institut prin granduri se derula prin UEFISCDI. 

“Din punct de vedere al gestionarii, pentru ca ei asa ar trebui sa fie, niste gestionari, sa nu se puna problema politicilor in decizii si investitii sau programe. Ar fi niste administratori cat mai competenti si niste gestionari care sa nu fie pusi pe capatuiala. Au incercat, au facut multe lucruri in ceea ce primeste implementarea procedurilor din Uniunea Europeana. De aceea cred ca ar fi o mare pierdere ca aceste eforturi sa nu fie continuate. Probabil au un plan in acest sens, se gandesc la o varianta de continuare”, a adaugat cercetatorul. 

Partea de gestionare si cea de decizie asupra finantarii cercetarii nu erau bine separate pana in 2010, cand s-a infiintat UEFICDI, potrivit universitarului clujean. 

“Se puteau produce imixtiuni dintr-o parte in alta, de la decizie la executie. Riscul este, asadar, sa apara structuri in care decizia si executia sa fie aceeasi, adica sa apartina aceluiasi grup. Asta nu ar fi bine. E ca si cum ai vorbi de separarea puterilor in stat, doar ca aici e vorba de separarea atributiilor. Probabil ca ceva motive exista, poate reale, insa asta nu ar trebui sa duca la desfiintare, ci la corectare”, a atras atentia Simion Simon. 

Pe de alta parte, chiar si activitatea UEFISCDI este controversata. 

“Nici nu stiu cat e de bine si cat e de rau sa se desfiinteze. Cert este ca au fost destule piedici din partea UEFISCDI, dar nu stiu ce punem in loc. Numai de dragul de a strica ceva fara sa stim ce punem in loc nu cred ca ne ajuta cu nimic. Erau multe dezavantaje, de la incetineala la interese. Acestea se vor muta in alta parte. Cu cat sunt mai multe structuri, cu atat sunt mai multe bariere si se dau bani mai multi celor care conduc”, a precizat Nicolae Burnete, cadru didactic si cercetator in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), decanul Facultatii de Mecanica a institutiei. 

De asemenea, psihologul clujean Mircea Miclea de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) si fost ministru al Educatiei – a declarat tot pentru hotnews.ro ca „UEFISCDI este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice”. 

“Este singurul loc unde, din fericire, s-au adunat tehnocrati de nivel international. Daca si aceasta componenta este distrusa, atunci Ministerul Educatiei isi distruge partea cea mai profesionalizata”, a declarat Miclea, apreciind ca, in cazul revenirii la vechiul sistem, “procesul de selectie si de desemnare a granturilor in cercetare nu va mai fi la fel de corect ca inainte”.

Institutia a mai fost in pericol la initiativa Parlamentului, dupa ce fostul presedinte Traian Basescu a respins legea de la promulgare in 2014 si a trimis-o spre reexaminare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *