Din oras

Centura Metropolitană va beneficia de pistă de biciclete pe zeci de kilometri. Dar nu avem centura: „Crește puțin valoarea proiectului… Unii comandă, dar cine plătește muzica?!”

Scris de 73

„Crește puțin valoarea proiectului, e adevărat…” Centura Metropolitană a Clujului pe traseul Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Apahida va beneficia și de o pistă de biciclete pe ambele sensuri pe o lungime de zeci de kilometri. Dar centura ia-o de unde nu-i…

Edilul Emil Boc a apreciat implicarea tuturor factorilor politici pentru realizarea pistelor de biciclete pe traseul centurii metropolitane din Cluj, de la ministerul Transporturilor la CNAIR. „De la barajul din Florești, de la nodul 4 al centurii până la zona Emerson, nodul 17, vom avea 19 km de piste de biciclete”, a dezvăluit Emil Boc.  

Crește puțin valoarea proiectului, e adevărat!

Dar de aceea mă bucur că ministerul Transporturilor a fost de acord, pentru că, până la urmă, știți, unii comandă dar cine plătește muzica?!

Muzica acuma este plătită de Guvern aici pentru că acest proiect este prins în Planul Național de Reziliență.

Banii de acolo vor veni pentru centura metropolitană. 

Noi doar muncim în locul Guvernului…, a explicat Emil Boc în cadrul unei intervenții. 

De altfel, primarul Boc a reluat aceleași idei exprimate joi, în cadrul dezbaterii privind strategia de dezvoltare a Clujului Metropolitan. 

Recent, edilul Emil Boc a recunoscut că Centura Metropolitană NU va mai fi gata până în 2025. Emil Boc: „Puţin probabil ca anul acesta să fie şi licitaţia şi să demarăm lucrările”

În cadrul unei intervenții din februarie 2021, Emil Boc a recunoscut că nu se pune problema fondurilor din bugetul national pentru această investiție, întrucât Centura Metropolitană e abia la etapa unei viitoare licitații și a studiilor de fezabilitate, toate proiectate în viitor. 

„Practic, în acest moment, nu se pune problema banilor pentru obiectivul centurii metropolitane, pentru că trebuie să demarăm licitaţie, trebuie terminată partea care ţine de studiul de fezabilitate, apoi pornită licitaţia.

Puţin probabil ca anul acesta să fie şi licitaţia şi să demarăm lucrările.

Dar suntem în graficul general, să facem demersurile pentru caietul de sarcini şi anul acesta să demarăm licitaţia.

Iar în viitor să intrăm propriu-zis la partea de execuţie”, a declarat primarul Emil Boc, la un post de radio local.

CITEȘTE ȘI: Centura Metropolitană NU va mai fi gata până în 2025. Emil Boc: „Puţin probabil ca anul acesta să fie şi licitaţia şi să demarăm lucrările”

Principalele declarații privind dezvoltarea pistelor de bicicletă pe traseul centurii metropolitan din cadrul dezbaterii privind Clujul Metropolitan:

„Centura Metropolitană este în stadiul de obținere a acordului de mediu și de finalizare a studiului de fezabilitate în luna aprilie, după care vor urma procedurile interne în cadrul Guvernului, de avizare la Ministerul Transporturilor, în comitetul interministerial, după aceea prin hotărâre de Guvern. Apoi, vom decide care vor fi pașii. Fie Guvernul face centura metropolitană, fie Guvernul mandatează Primăria Cluj-Napoca, asociată cu celelalte primării să realizeze proiectul. 

Noutatea la acest proiect constă în aceea că în urma recomandărilor proiectanților și a discuțiilor avute la CNAIR, la Ministerul Transporturilor, și cu alte persoane implicate s-a decis de a avea pistă de biciclete pe coridorul centurii metropolitane. De la barajul din Floresti, de la nodul 4 al centurii, până la Emerson, în Cluj-Napoca, până la nodul 17, vor fi 19 km de pistă de biciclete”, a declarat primarul Boc.

Pistele de bicicletă vor avea câte 1,5 metri pe fiecare sens, plus un metru pe fiecare parte, ca zonă de siguranță. Acostamentul total va fi de 5 metri dedicat pistelor de biciclete, pentru a se putea circula în siguranță. La acești 19 km se mai adaugă 9 kilometri de pistă de bicicletele pentru drumurile de legătură cu Cluj-Napoca. 

„Prin aceasta crește calitatea proiectului. Vorbim o limbă a viitorului. Pregătim astfel orașul pentru dimensiunea aceasta verde, alternativă la tot ceea ce înseamnă poluare. Cred că vine să completeze foarte bine celelalte coridoare, velo și pietonale, pe care le avem în oraș”, a adăugat Boc. 

Centura metropolitană este un proiect evaluat la peste 450 milioane euro. Comisia Europeană va avea o contribuție financiară de 150 milioane euro.ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 20 hours Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 23 hours Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 24 hours PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 24 hours Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 1 day Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 1 day Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
 • Acum 1 day Politica
  Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu: ”Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef”
 • Acum 2 days In vizor
  Alo, domni, domnițe, domnișoare, ”comunicatorii” din CJ Cluj, Aline, ”întreținere” nu înseamnă ”investiție”. Maxim alocarea de fonduri de azi înseamnă ”investim în întreținere” (sperăm că nu a unor firme de casă)
 • Acum 2 days Rautacisme
  L-AU SCOS DE LA NAFTALINĂ PE ŞURUBARU, să-şi justifice salariul: După trei ani de “colectare selectivă” a deşeurilor, aceasta “Se face în proporție de 2% la blocuri”
 • Acum 2 days In vizor
  Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la “readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei
 • Acum 2 days PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE