In vizor

Centrul de Incluziune Socială al Primăriei are 3 angajați, în timp ce la Pata Rât sunt peste 2000 de romi

Direcția de Asistență Socială și Medicală (din subordinea Primăriei Cluj-Napoca) cuprinde și Centrul de Incluziune Socială, „o unitate de asistență socială înființată în baza Hotărârii nr. 291/4 iunie 2013 a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul proiectului  POSDRU/96/6.2/S/63444 – «Împreună pentru un început sigur!»”.

„Centrul de Incluziune Socială este  o unitate de asistență socială dedicată promovării oportunităților de ocupare, formare profesională și facilitarea angajării persoanelor de etnie romă, a persoanelor cu dizabilități, precum și a celorlate categorii de persoane supuse riscului de marginalizare și excluziune socială.

Beneficiarii centrului sunt persoane de etnie romă și persoane cu dizabilități, precum și celelalte categorii de persoane marginalizate social sau supuse riscului de marginalizare și excluziune socială”, se explică pe pagina centrului.

În Cluj-Napoca, romii de la Pata Rât reprezintă cea mai largă categorie de persoane marginalizate și excluse social. Romii care locuiesc în preajma muntelui de gunoi sunt deja marginalizați și excluși social, nu doar „supuși riscului”. Și sunt peste 2000 de persoane, copii, tineri, bătrâni. Lor, Primăria le alocă doar 3 angajați, în cadrul Centrului de Incluziune Socială: un asistent social, un psiholog și un expert local romi, după cum putem citi în proiectul Hotărârii de Consiliu Local, care va fi aprobat în cadrul ședinței CL din data de 10 decembrie 2019.

Doar trei specialiști trebuie să le ofere celor peste 2000 de romi de la Pata Rât, plus altor zeci sau sute de romi din municipiu, servicii de: informare, consiliere, medierea muncii pe piața internă și monitorizare post-angajare, sprijin în demararea proiectelor lucrative și de economie socială, servicii de formare profesională și facilitarea accesului la servicii de formare profesională.

Este evident că numai 3 angajați nu pot oferi aceste servicii către miile de persoane care ar avea nevoie de ele. Însă Centrul de Incluziune este bifat că există și doar asta este important pentru o municipalitate care, în schimb, are alte structuri supradimensionate cu sinecuriști campioni la Solitaire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *