Nu trece o saptamana fara sa nu se desprinda o bucata din tencuiala sau din acoperisul vreunei cladiri vechi din centrul Clujului. O vanzatoare de flori de pe strada Memorandumului era cat pe ce sa fie accidentata de bucatile cazute de pe cladirea langa care statea, iar zilele trecute un panou cazut a scos la iveala starea precara in care se afla si cladirea clubului Janis din Piata Unirii. De asemenea, casa in care a locuit Avram Iancu este lasata in paragina. In tot acest timp programul de refatadizare, demarat inca de anul trecut nu are rezultate vizibile – se afla in faza de notificari si consilieri.
Primaria si-a propus ca pana in 2018 o mie de cladiri din centrul orasului sa fie refatadizate. La inceputul anului, reprezentantii municipalitatii au anuntat ca vizeaza in prima faza 93 de cladiri din zona zero a orasului, iar din cea de-a doua jumatate a anului vor fi somate si alte cladiri din centru, ajungandu-se la 376 de imobile.

“Am trimis notificari la toate imobilele, iar acum asteptam sa vina proprietarii la Primarie, sa inceapa demersurile. In fiecare saptamana o comisie le sta la dispozitie sa ii ajute cu explicatii. Procedura este una complexa si de durata”, au explicat reprezentantii Primariei.
Potrivit Primariei proprietarii imobilelor aflate intr-o stare avansata de degradare trebuie sa contacteze un expert tehnic atestat, care sa redacteze o nota tehnica de constatare
“Executarea lucrarilor de interventie, in baza proiectului autorizat si a documentatiei tehnice, in termen de 12 luni de la primirea notificarii, termen ce poate fi majorat cu 6 luni numai cu acordul scris al primarului”, arata reprezentantii Primariei.
Nerespectarea obligatiilor ce revin proprietarului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei.
Foto: clujulliber.ro