In vizor

Centre de informare turistica finalizate, dar fara angajati

Scris de 607

S-au cheltuit sute de mii de lei pentru infiintarea unor centre de informare turistica in comunele din judetul Cluj, dar, in loc sa promoveze atractiile zonei, acestea stau inchise din lipsa de angajati. Proiectul european – Incurajarea activitatilor turistice – prin care s-a finantat crearea acestor centre prevede angajarea a doua persoane la centrele de informare turistica, insa blocarea posturilor in sistemul bugetar le-a venit de hac administratiilor. Schimbarile legislative din ultima perioada privind reorganizarea administrativa dau sansa primariilor sa faca angajarile necesare pentru functionarea acestor centre.

Centrul de informare turistica din comuna Cornesti este finalizat de cateva luni bune, dar nu poate functiona pentru ca ii lipsesc angajatii.

“Am inceput lucrarile in 2011 si le-am terminat in primavara. Ordonanta data de Guvernul Boc cu blocarea posturilor ne-a cam incurcat, dar acum am facut concurs sa angajam doua persoane la centrul de informare. Din pacate s-a prezentat un singur candidat, care nu avea calificarile necesare, trebuie sa aiba cunostinte in turism. Asa ca acum reluam concursul, cred ca in 2-3 saptamani centrul va putea fi functional. Chiar si asa, sa stiti ca nu am stat degeaba, am luat legatura cu agenti economici care vor sa se implice in promovarea comunei, am branduit toate monumentele istorice, lucram la site si la pliante si reviste”, a spus Dorel Julean, primarul comunei Cornesti.

Cu o finantare de aproape 300.000 de euro,  fostul camin cultural din satul Lujerdiu, cea mai mare localitate a comunei, a fost transformat intr-un centru modern de informare si promovare turistica. Edilul spune ca printre cele mai importante obiective se numara Biserica Ortodoxa din Lujerdiu, ctitorita chiar de Mihai Viteazu si Monumentul ridicat in cinstea Taranilor Rasculati de la Bobalna, din localitatea Igritia.

In aceeasi situatie se afla comuna Negreni, si ea cu destule obiective turistice de promovat in zona, dar fara angajati la Centrul de Informare.  Chiar si site-ul e gata, cu un orar al centrului de la 8.30 pana la ora 20 si cu numar de telefon, dar care este directionat catre primaria comunei.

“Inca nu functioneaza, apreciem ca pe la sfarsitul anului. Trebuie sa angajam doua persoane cu cursuri de specialitate. Au fost pana acum probleme cu reorganizarea institutiei, speram acum sa putem rezolva cu posturile vacante si sa organizam un concurs”, ne-a spus secretarul comunei, Radu Secan. Investitia in Centrul din Negreni s-a ridicat la peste 470.000 de lei.

Putin mai mult, in jur de 525.000 de lei a costat infiintarea Centrului din Tureni, prin transformarea unui fost grajd CAP de la intrarea in Cheile Turenilor intr-un centru modern. Chiar daca au obtinut finantarea in 2009, abia peste cateva saptamani se va finaliza lucrarea.

“Acum se fac finisari, cred ca intr-o luna de zile suntem gata. Vor fi doi angajati, dar inca nu stiu sa va spun detalii. Este foarte greu cu implementarea, e multa birocratie si pana termini iti vine acru. Am fost foarte optimisti la inceput, dar banii vin greu, birocratia e mare si dureaza foarte mult”, a explicat viceprimarul comunei, Ileana Colosvari, care a subliniat ca Centrul va promova intreaga zona, inclusiv Cheile Turzii sau Valea Ariesului.

Pe langa centrele care sunt finalizate, in judetul Cluj au fost demarate procedurile de achizitie pentru executia mai multor astfel de centre in comune precum Alunis – 695.000 de lei, Cojocna – 702.000 de lei, Frata – 677.000 de lei, Vultureni – 692.000 de lei, Valea Ierii – 454.000 de lei sau Sacuieu – 606.000 de lei.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 14 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 19 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE