In vizor

Centre de informare turistica finalizate, dar fara angajati

S-au cheltuit sute de mii de lei pentru infiintarea unor centre de informare turistica in comunele din judetul Cluj, dar, in loc sa promoveze atractiile zonei, acestea stau inchise din lipsa de angajati. Proiectul european – Incurajarea activitatilor turistice – prin care s-a finantat crearea acestor centre prevede angajarea a doua persoane la centrele de informare turistica, insa blocarea posturilor in sistemul bugetar le-a venit de hac administratiilor. Schimbarile legislative din ultima perioada privind reorganizarea administrativa dau sansa primariilor sa faca angajarile necesare pentru functionarea acestor centre.

Centrul de informare turistica din comuna Cornesti este finalizat de cateva luni bune, dar nu poate functiona pentru ca ii lipsesc angajatii.

“Am inceput lucrarile in 2011 si le-am terminat in primavara. Ordonanta data de Guvernul Boc cu blocarea posturilor ne-a cam incurcat, dar acum am facut concurs sa angajam doua persoane la centrul de informare. Din pacate s-a prezentat un singur candidat, care nu avea calificarile necesare, trebuie sa aiba cunostinte in turism. Asa ca acum reluam concursul, cred ca in 2-3 saptamani centrul va putea fi functional. Chiar si asa, sa stiti ca nu am stat degeaba, am luat legatura cu agenti economici care vor sa se implice in promovarea comunei, am branduit toate monumentele istorice, lucram la site si la pliante si reviste”, a spus Dorel Julean, primarul comunei Cornesti.

Cu o finantare de aproape 300.000 de euro,  fostul camin cultural din satul Lujerdiu, cea mai mare localitate a comunei, a fost transformat intr-un centru modern de informare si promovare turistica. Edilul spune ca printre cele mai importante obiective se numara Biserica Ortodoxa din Lujerdiu, ctitorita chiar de Mihai Viteazu si Monumentul ridicat in cinstea Taranilor Rasculati de la Bobalna, din localitatea Igritia.

In aceeasi situatie se afla comuna Negreni, si ea cu destule obiective turistice de promovat in zona, dar fara angajati la Centrul de Informare.  Chiar si site-ul e gata, cu un orar al centrului de la 8.30 pana la ora 20 si cu numar de telefon, dar care este directionat catre primaria comunei.

“Inca nu functioneaza, apreciem ca pe la sfarsitul anului. Trebuie sa angajam doua persoane cu cursuri de specialitate. Au fost pana acum probleme cu reorganizarea institutiei, speram acum sa putem rezolva cu posturile vacante si sa organizam un concurs”, ne-a spus secretarul comunei, Radu Secan. Investitia in Centrul din Negreni s-a ridicat la peste 470.000 de lei.

Putin mai mult, in jur de 525.000 de lei a costat infiintarea Centrului din Tureni, prin transformarea unui fost grajd CAP de la intrarea in Cheile Turenilor intr-un centru modern. Chiar daca au obtinut finantarea in 2009, abia peste cateva saptamani se va finaliza lucrarea.

“Acum se fac finisari, cred ca intr-o luna de zile suntem gata. Vor fi doi angajati, dar inca nu stiu sa va spun detalii. Este foarte greu cu implementarea, e multa birocratie si pana termini iti vine acru. Am fost foarte optimisti la inceput, dar banii vin greu, birocratia e mare si dureaza foarte mult”, a explicat viceprimarul comunei, Ileana Colosvari, care a subliniat ca Centrul va promova intreaga zona, inclusiv Cheile Turzii sau Valea Ariesului.

Pe langa centrele care sunt finalizate, in judetul Cluj au fost demarate procedurile de achizitie pentru executia mai multor astfel de centre in comune precum Alunis – 695.000 de lei, Cojocna – 702.000 de lei, Frata – 677.000 de lei, Vultureni – 692.000 de lei, Valea Ierii – 454.000 de lei sau Sacuieu – 606.000 de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *