Vinerea trecută, la o nouă ediție a emisiunii ″Românii au Talent″, pe scenă a urcat Adriano Celentano. Acesta a încântat atât publicul cât și juriul și a mers cu 4 de ″DA″ în etapa următoare. Abia așteptăm să vedem cu ce ne va încânta de această dată. Dar întrucât Adriano Celentano locuiește în Italia, la Como, noi am discutat cu sosia acestuia, care locuiește în Cluj-Napoca și iată ce am aflat despre el.
Celentano de Cluj, pe numele său adevărat – Alessandro Rosteni, este născut în Livorno, în aceeași zi cu politicanul italian Silvio Berlusconi, adică în 29 septembrie. Celentano de Cluj și-a început cariera artistică cu mulți ani în urmă ca imitator al personajelor faimoase din Italia și s-a lansat în emisiunea concurs ″Stasera mi butto″. A lucrat la televiziunile naționale italiene timp de 10 ani (pentru Rai Uno, Rai Due, Rai Tre). Astfel, Alessandro Rosteni a participat la diverse evenimente culturale și emisiuni televizate în calitate de sosie a lui Adriano Celentano.
A ajuns vicecampion al Italiei ca imitator la concursul de la postul național Rai Due.
După o bogată activitate pe scenă, Alessandro Rosteni a fost nevoit să ia o pauză de la activitatea sa în televiziune datorită unor motive de sănătate. Însă nu a renunțat la spectacolele internaționale.
Astfel, Celentano de Cluj a călătorit și a susținut concerte în Maroc, Tunisia, Olanda, Spania. Aici a lucrat mai bine de trei ani în Alicante, Barcelona etc. În SUA a făcut animație internațională pentru jucătorii de fotbal de la Mondialele din ′94. În anul 2004 a participat la Carnavalul de la Rio și a reprezentat figura lui Adriano Celentano. Între 2012-2015 a realizat în Spania un CD și a fost promovat pe posturile de radio spaniole, timp în care a avut șapte concerte în diverse orașe de aici.
Cum a decis să reprezinte rolul lui Celentano, adică să fie sosia acestuia?
″În primul rând, datorită asemănării fizice. În timp am fost și imitatorul lui Al Bano, Eros Ramazzotti ori al lui Tiziano Ferro. Și în final am rămas la Adriano Celentano. În Italia am fost chiar președintele Asociației de Sosii (imitatorii persoanelor publice)″, explică Alessandro.
Celentano de Cluj este un tip carismatic și foarte deschis, iar noi am dorit să aflăm ce l-a determinat să vină în România, iar ulterior să se stabilească în Cluj-Napoca:
″În Cluj am ajuns mai întâi de Ziua Națională a Italiei, în 2 iunie 2013. Am fost invitat la Grand Hotel Italia, unde am avut un spectacol. Ulterior am venit periodic în Cluj-Napoca prin intermediul Asociației Italienilor din Cluj. Prin intermediul lui Gianni Calderone, care este stabilit și el în Gherla, precum și cu ajutorul și amabilitatea bunului meu prieten, Gianni Montuori, am participat începând din 2015 la evenimentele din preajma Sărbătorilor de iarnă. Merită amintit că Asociația Italienilor din Cluj este foarte activă și oferă o extraordinară posibilitate de mobilitate cetățenilor italieni. Prin intermediul prietenilor mei din această Asociație m-am implicat în diverse acțiuni de caritate, bunăoară, am cântat pentru cei peste 200 de copii care sunt găzduiți de Mănăstirea Dumbrava (situată cam la 50 de km de Alba-Iulia). Ei bine, acei copii sunt minunați, iar eu am încercat prin diverse forme să le fiu de ajutor″.
Trebuie menționat că Asociația Italienilor din Cluj este implicată în diverse acțiuni cu caracter social, de binefacere și întrajutorare.
″În luna septembrie 2016 am venit aici și… am rămas. Am cunoscut Clujul în câteva rânduri, fiind invitat periodic de prietenii mei la diverse spectacole sau acțiuni caritabile. Acestea au reprezentat momente în care m-am atașat de felul primitor de a fi al oamenilor de aici, de altfel, asemănător ospitalității italiene″, ne spune Alessandro.
– Din câte am aflat noi, ultimele două Revelioane le-ați petrecut aici, la Cluj, în calitate de invitat special?
″Da, într-adevăr, am fost invitat și în 2017 și în 2018 la Gherla, unde am cântat la Hotelul Etrusco. A fost minunat!″
Cum a decis să participe la ″Românii au Talent″? Celentano de Cluj susține că această a fost o o hotărâre pe care a luat-o pe moment și s-a bucurat de începutul acestei noi experiențe:
″A fost o decizie luată rapid. Am completat formularul de înscriere și am fost contactat ulterior… Experiența de acolo a fost deosebită. Am avut parte de o primire călduroasă, iar cei implicați în acest proiect mi s-au părut oameni foarte bine pregătiți″.
– Cum ați început să cântați sau când v-ați hotărât să transformați acest hobby în carieră?
″În copilărie îmi doream să devin polițist local. Dar la noi în familie muzica are o veche tradiție. Probabil am fost influențat și de mama în decizia mea, deoarece atât ea cât și fratele meu Enrico au cântat pe vremuri. Și în prezent, fratele meu face cabaret în Italia (cabaretul este o formă de divertisment ce cuprinde comedia, teatrul, cântec și dans, iar aceste momente scenice se desfășoară de obicei în restaurante sau cluburi, cu o scenă pentru spectacole – n.r.).
Dar eu, atunci când mi-am început cariera scenică, am interpretat rolurile lui Beppe Grillo sau Paolo Villaggio. Ulterior am interpretat rolul lui Celentano și așa am devenit sosia lui. Însă, în 2 ocazii televizate, am stat unul lângă celălalt – Celentano și sosia lui″.
– Mai aveți emoții atunci când sunteți pe scenă?
″Emoțiile sunt aceleași la fiecare interpretare pe care o am. Fără emoții nu se poate. În plus, când sunt în fața publicului mă încarc la rândul meu cu emoții din partea celor prezenți″.
Celentano de Cluj, adică Alessandro Rosteni, se simte acasă peste tot pe unde a călătorit. Acum România este țara lui, iar Clujul este orașul în care trăiește și lucrează, unde se simte acasă. Pentru locul care i-a devenit casă, Alessandro Rosteni este pregătit să dea tot ce are mai bun – talentul și pasiunea sa. Acesta a înțeles însemnătatea principiului: ca să primești, trebuie să dai. Iar după ce primești ospitalitatea și atenția celor din jur, trebuie să dai și mai mult.
Iar muzica, după cum mărturisește Celentano de Cluj, o face din pură pasiune. Aceasta este ca un drog sau mai bine spus, ca oxigenul.