Reportaj

Ziua în care am găsit cel mai trist loc de pe Pământ

Timp de 100 de ani a fost speranța și vindecarea trupească a zeci de mii de oameni. A văzut cu bucurie cum vin pe lume mii de suflete și a plâns când alte suflete pleacă în călătoria aceea fără întoarcere. Le-a primit, pe fiecare pe un pat cald, cu așternuturi albe și curate sau pe marmura rece a patului morții. Acum, este părăsită și își așteaptă în tăcere finalul. Pentru că fiecare poveste are un sfârșit.

Aceasta este povestea unei case frumoase ca un om cu inimă mare, care ajută pe oricine are nevoie. Totul a început în 1912, în Mociu, o comună aflată la 40 de kilometri depărtare de Cluj-Napoca. Atunci, sătenii au ridicat această casă, cu etaj, ferestre multe și terasă. Au construit-o pentru ei și pentru oamenii din satele vecine. Au botezat-o Spital și au avut grijă de ea cum au știut ei mai bine. Aici se nășteau copii, erau vindecate trupuri bolnave și se veghea la căpătâiul celor pentru care nu mai exista leac. Până în 2011, le-a fost bine oamenilor și casei. Acela a fost anul când cei de sus, de la șefia țării, au hotărât că aici trebuie curmat destinul Spitalului din Mociu.

spital mociu

“Îi păcat că s-o închis, vreau să ne înțelegem foarte bine. E un mare eșec al administrațiilor locale, de la Revoluție până acum, închiderea spitalelor. A fost o clădire făcută cu truda înaintașilor noștri, nu a fost o clădire pe care ți-a pus-o cineva”, spune Vasile Focșa, primarul din Mociu.

Acum, în casa vindecării trupurilor nu mai este nicio urmă de viață. Saloanele au devenit sicrie ale amintirilor, închise bine cu multe cuie bătute în scândura ușii ca să nu le pângărească nimeni. Sticla ferestrelor a căpătat culori ireale, tavanul s-a surpat, iar acoperișul s-a spart în unele locuri. În subsol, a rămas intactă dar prăfuită masa de autopsie din morgă. Din munca medicilor se mai văd doar niște urme peste care s-a așternut praful: fotolii rulante, paturi, sticle și cutii cu medicamente, cărți. Fostul spital se va dărâma bucată cu bucată în fiecare zi.

spital mociu

spital mociu

“Noi, din bugetul local nu putem suporta cheltuielile de întreținere la o asemenea clădire care să nu mai aibă o destinație clară cum o avut înainte, și anume spital”, afirmă Vasile Focșa.

Sătenii au mai rămas doar cu amintirea vremurilor când aveau unde să își trateze trupurile bolnave.

spital mociu

“Era aranjat atunci atunci și pus la punct, întreținut, dar acum îi…”, spune Vasile Chindea, un sătean din localitate.

“Îmi amintesc că o fost foarte frumos atunci, știu că mi-or fost și copiii și eu am fost internată atunci aici la Mociu. O fost și soțu’ internat aici…”, afirmă Rozalia Crișan.

“Erau medici atunci, era Pediatria, era Silvășanu, dincoace o fost Racovițanu, o fost doamna Balmoș, or fost tot felul de doctori pentru tot felul de boli”, precizează Mihai Vereș, un alt localnic.

spital mociu

Unde își văd acum de sănătate sătenii din Mociu? La dispensar, unde sunt doi medici, sau la centrul de permanență, care funcționează la parterul fostului spital.

“Am prins puțin și perioada când spitalul funcționa, cam un an și jumătate. Am prins când funcționa Secția de Interne cu 25 de paturi și Secția de Pediatrie cu 10 paturi. Din păcate s-a desființat cu reforma de atunci și pentru cetățenii din comună reprezintă o pierdere foarte mare pentru că trebuie să se deplaseze 40 de kilometri la Cluj pentru orice fel de investigații, analize de laborator. Mulți nu au resurse financiare și nici cine să îi ajute, aici era mult mai aproape, puteau veni oricând și găseau spitalul unde se puteau trata”, afirmă Ovidiu Fiscutean, medic de familie.

spital mociu

Primarul din comună a făcut ce a putut și cât i-au permis banii ca să arate decent dispensarul.

“În ultimii doi ani, oricum s-au făcut amenajări aici în cadrul spitalului, din partea Primăriei, eu zic că funcționăm în condiții normale, avem autorizație de la DSP, ne-am dori un dispensar nou”, adaugă medicul de familie.

spital mociu

Despre readucerea la viață a întregii clădiri nici nu poate fi vorba. Motivul este unul simplu și universal valabil în România.

“Putem discuta un pic despre buget dacă doriți. Deci, investițiile mele pe anul ăsta sunt undeva la 1.791.000 lei, deci 17 miliarde lei vechi. La șapte sate, ce discutăm? Când am asfalt în localitatea Mociu, din 14 kilometri de drumuri comunale, am 800 de metri de asfalt”, subliniază Vasile Focșa, primarul din Mociu.

spital mociu

Momentul prielnic salvării fostului spital a fost în 2011, dar șefii de atunci din Primărie au pierdut acest tren. Altul nu a mai venit de atunci și, cel mai probabil, nu va mai sosi niciodată.

“Marea noastră greșeală o fost…eram consilier în perioada aia când s-o închis spitalul, am fost în comisia care o participat la București, am făcut aici o comisie de trei consilieri și fostul primar, ne-am dus la București și…ce să vă spun…am făcut o mare greșeală, în sensul că am pierdut clădirea, în sensul că nu am acceptat să se schimbe destinația în azil de bătrâni pentru că erau fonduri pe Ministerul Muncii de la acea dată, erau fonduri cu care ne-ar fi reabilitat clădirea și în cinci ani ar fi trebuit să funcționăm”, declară Focșa.

spital mociu

Fără spital și bătrâni, localnicii din Mociu se descurcă cum pot când vine vorba de necazul bolilor. Mai mult rabdă decât să se trateze.

Primarul din localitate știe că fostul spital ar putea fi resuscitat. Speră că o minune va schimba finalul poveștii.

spital mociu

“Chiar aș face un apel la cei doritori să vină spre noi pentru că noi suntem deschiși la orice fel de colaborare pentru a-i da o destinație. Eu văd o destinație social acestei clădiri pentru că are o amplasare strategică, este părculețul acesta în față și ar fi de ajutor anumitor categorii de cetățeni, mai vitregiți”, declară Vasile Focșa.

Până una alta, Primăria va face un dispensar nou pentru săteni.

spital mociu

“Avem semnat contractul de finanțare, deja lucrarea este încărcată pe SEAP, avem autorizație de construcție, până la sfârșitul lunii vom putea analiza ofertele și sper să nu existe contestații ca să putem începe lucrările. (Este o investiție cu o valoare de aproximativ 460.000 euro. Cea mai mare parte o avem obținută de la Ministerul Dezvoltării, undeva la 1.235.000 lei, iar din bugetul local va trebui să suportăm o cheltuială de aproximativ 925.000 lei datorită faptului că la mansarda clădirii vor fi construite patru apartamente a câte două camere pentru medicii specialiști”, explică primarul.

spital mociu

Acum, nimeni nu poate să răspundă unei întrebări banale: cum și cine va readuce la viață cel mai trist loc de pe Pământ?

Foto: Filip Stamatin, Gabriela Dragotă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *