Analiza

Cele mai „productive” localități din Cluj în ceea ce privește numărul de copii născuți

Județul Cluj stă foarte bine la capitolul copii nou-născuți. În ultimii cinci ani sporul natural negativ a fost din ce în ce mai mic, în ciuda faptului că la nivel național situația este dezastruoasă. Situația defalcată la nivelul localităților din județ se prezintă cu surprize în ceea ce privește numărul de nou-născuți în raport cu populația.

După cum este și firesc, municipiul Cluj-Napoca este pe primul loc în ceea ce privește numărul copiilor născuți în raport cu numărul locuitorilor. Cu toate acestea, celelalte localități ale județului reușesc să surprindă din punct de vedere al natalității. 

Astfel, atât în 2015 cât și în 2016 municipiul Cluj-Napoca a avut un procentaj de peste 1% al numărului de nou născuți din numărul total de locuitori. Desigur, capitala de județ stă cel mai bine la acest capitol datorită dezvoltării continue care a avut loc în ultimii ani și a nivelului de trai mai ridicat. Sociologii spun că din punct de vedere demografic, Clujul stă foarte bine datorită numărului mare de tineri care se mută aici după ce își termină studiile.

„În ciuda a ceea ce se declară și se jelesc mulți, România are la ora actuală un optim demografic. Înseamnă că este echilibrată între vârstnici și copii și există o majoritate care se concentrează pe potențial de forță activă. Pentru că nici într-o țară în care sunt foarte mulți copii nu e bine, fiindcă sunt cheltuieli foarte mare cu copiii. Pe de o parte există și o oarecare îmbătrânire în județul Cluj, dar aici este o situație particulară, fiindcă au venit mulți tineri, multe cupluri care vor face copii, odată cu dezvoltarea IT și nu doar asta”, a explicat sociologul Petre Iluț. 

Ginecologii spun că în ultima perioadă, numărul nașterilor a fost echilibrat de la un an la altul, fără să existe discrepanțe foarte mari. 

„În ultimii ani a fost o stabilitate, cel puțin la noi în clinică. Nu au fost nici foarte multe nașteri, nici foarte puține. Anul acesta este o ușoară scădere a numărului de nașteri la noi în clinică, până acum. Dar depinde de mai mulți factori. Fiindcă anii trecuți s-a întâmplat ca din punct de vedere demografic în județul Cluj să fie mai puține nașteri, dar la noi în clinică să fie mai multe”, a spus Dan Mihu, șeful Clinicii Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca.

În anul 2015, în mod surprinzător, singurul oraș din județ, Huedin, a avut cel mai mare procentaj, în ciuda faptului că din punct de vedere economic, este un oraș mort. Iar la capătul topului se află atât în 2015 cât și în 2016 Câmpia Turzii și Turda, care, în ciuda numărului relativ mare de locuitori, numărul nașterilor este unul mic. 

Topul localităților din județul Cluj în funcție de raportul dintre numărul de nașteri și cel al populației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *